Следва

Burberry, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Алоха, Jacquemus, Spring 2022, READY-TO-WEAR!

Изглежда, че Хаваи > Франция, слънце > студ, различното > познатото 

Runway преди 2 години

Кобалтов подиум през пясъка на плажа Moli'i Gardens в северната част на Оаху. Дъжд вали като из ведро и гостите се струпват под черните си чадъри. Някой казва, че дъждовната буря, която отложи хавайския дебют на Jacquemus с около час и половина, може да се тълкува като благословия. Когато дъждът приключи, шоуто започна - истински хавайски рай с благодарност към земята, хората и историята на това място. Слънцето избледнява над Тихия океан; вълните плискат брега. Красиво е и спокойно - това е картината на новата колекция SS22 Jacquemus.

Ленът, цвят на пясък, експлозии в синьо Хокни, шокиращо розово и мастилено-черни бански костюми. Пропорциите на Симон Жакмю са умишлено ненормални и за пролетта на 2022 г. той играе с формите на водолазното оборудване, кройки на комбинезони и бодита с костюми. Някои от най-добрите рокли и панталони се разгъват около едното бедро, секси и неусложнени в своята привлекателност. Блейзърите без гръб допринасят за идеята, въпреки че карго панталоните и шортите на Jacquemus имат по-дълъг срок на годност от просто "пролетта". На други места той играе с късо-над-дълго стайлинг, облекла, носени в нелогичен ред за оптимална оптична привлекателност. Той също така представя нова колаборация с художничката Таня Лайънс, специалист по маниста, в случая създадени да изглеждат като водни капчици.

Решението да направи шоуто си по дългия път от Франция до Хаваите е голяма стъпка за Jacquemus и неговата марка - и не беше посрещната изцяло с похвали. За някои последователи на модата изборът да се проведе шоу дестинация на място, свързано с колониализма и туризма, е грешка, но за много от местните гости в публиката това, че европейски дизайнер пристига на острова, е чиста радост. Покрай главната улица на Уайкики изобилстват луксозни магазини и въпреки това никой от тези дизайнери никога не е провеждал шоу на острова или може би дори е стъпвал там.

С помощта на роден и израснал в Хавай стилист Бен Перейра и творчески директор Тейлър Оката, Jacquemus работи за създаването на шоу, което почита местната общност. Само шепа европейски служители на Jacquemus пътуват до острова и бяха поканени само гости от тихоокеанския регион и континенталната част на Съединените щати. Всеки модел е местен за региона и за повечето от тях това е първо подиумно шоу. Целият производствен екип също е хавайски. "Откакто работя в модата, нищо не е било толкова удовлетворяващо за мен, колкото този проект“, казва дизайнерът преди шоуто.

"Време е да поговорим за нещо друго. Мисля, че жената Jacquemus не е французойка - тя е слънчев човек. Именно за това е марката: споделяне, слънце, любов и семейство." Жената и мъжът Jacquemus също са иронични и използват шнорхел вместо дръжка на чантата и носят кожена плувка като аксесоар. Тази непочтителна, поп гледна точка идва с пълен миш-маш от искреност, който помага скромното високо облекло на Jacquemus да стане толкова популярно сред феновете на Милениалите и Gen Z. Това е много умна мода с приятелско лице.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.