Следва

Риана в сребро на събитие на Fenty Beauty

Роскомнадзор блокира Instagram в Русия от тази вечер

Както мнозина очакваха, достъпът на руснаците до Instagram ще бъде отнет. Мярката влиза в сила от тази вечер, 14 март 2022 г. Същото вече се случи със социалните мрежи Facebook и Twitter

 

All About Life преди 2 години

В изявлението на уебсайта на Роскомнадзор - цензурният медиен орган на РФ се казва:

Въз основа на изискването на Генералната прокуратура на Руската федерация, достъпът до социалната мрежа Instagram (собственост на Meta Platforms, Inc.) в Руската федерация ще бъде ограничен. Социалната мрежа Instagram разпространява информационни материали, съдържащи призиви за извършване на насилствени действия срещу граждани на Руската федерация, включително военни.

Решението за блокиране дойде след новината, че Facebook и Instagram временно ще позволят на потребителите в Украйна да призовават за насилие срещу руски военни и в частност срещу Путин. Компанията взе това решение на фона на ситуацията в Украйна, където Русия провежда война от 24 февруари .

Временно допускаме форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите политики, като насилствена реч, каза Анди Стоун, говорител на Мета, която притежава Facebook и Instagram, пред CNN. В същото време той обеща да продължи да предотвратява "правдоподобни призиви за насилие срещу руски цивилни". Според Ройтерс, новата политика не забранява призивите за смъртта на президентите на Русия и Беларус.

В отговор, Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело за екстремизъм срещу служители на Meta. В момента тече разследване, което да даде правна оценка на действията на американската корпорация. Блокирането на Instagram във всеки случай вече очевидно е в ход, като бе оповестено, че спирането на Инстаграм в Русия ще се случи преди полунощ.

Не е тайна, че VPN мрежите дават възможност за продължаване на използването на блокирани в страната социални мрежи (популярността на изтеглянето на подобни услуги нарасна драстично през последните дни, казват експерти). Какво заплашва потребителите, които пускат публикации в социалните мрежи, ако Meta бъде призната за екстремистка организация, все още не е съобщено официално. 

В момента руските потребители на Instagram, включително куп звезди, масово публикуват „прощални публикации“ и говорят за преминаване към други социални мрежи, включително VKontakte, Odnoklassniki, а също и Telegram. Първоначално пресата съобщи, че WhatsApp, също собственост на Meta, също ще бъде блокиран в Русия. По-късно обаче тази информация беше отречена:

Татяна Навка, съпруга на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков. 

Мерките за месинджър на WhatsApp няма да бъдат засегнати. Тъй като това е средство за комуникация, а не източник на разпространение на информация, цитира РИА Новости думите на източник в правоохранителните органи.

Поради ситуацията в Украйна западните страни наложиха безпрецедентни санкции на Русия , които засегнаха различни области и се отразиха негативно на икономиката: рублата се срина, експертите прогнозират тежка финансова криза за страната. 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 11 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 11 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.