Следва

Големите любовни истории: Едит Пиаф и единственият мъж, който я напусна

Кой ще води не хорото, а Met Gala 2022 + темата и датата

След две години сътресения, Met Gala 2022 отново, по традиция, ще се проведе в първия понеделник на май в Ню Йорк. Темата, В Америка: Антология на модата, е изградена около принципите на американския стил и празнува невъзпетите герои на американския дизайн

Celebrities преди 2 години

Въпреки че дотогава ще са минали само осем месеца, откакто Ким Кардашиян се изкачи по стъпалата на Met в жестоката си Balenciaga визия, най-добрата, според нас, тазгодишната церемония ще се проведе на 2 май - връщане към традиционния първи понеделник през май на събитието след две години хаос заради Covid. По-долу е всичко, което трябва да знаете за Met Gala 2022, плюс няколко подробности от миналата година, ако случайно сте пропуснали. We're patiently waiting!

Какво е Met Gala?

Организирана и ръководена от Анна Уинтор от 1995 г., Met Gala се превърна в много обичан ежегоден празник на модата. Целта е набиране на средства за Института за костюми на Metropolitan Museum of Art, то традиционно е насрочено за отбелязване на откриването на годишната модна изложба на музея. Година след година събитието събира осемцифрени суми, а изданието от 2019 г. събра рекордните 15 милиона долара (26 508 015 лева).

Какво се случва на Met Gala?

Накратко: това е тайна. Поради тази причина гостите трябва да спазват политиката и правилника на събитието, задължително да са без телефон (и следователно без никакви постове социалните мрежи). Правилата обаче бяха прочуто нарушени от група знаменитости, които пушат (хм) и си правят селфита в банята през 2017 г. Събитието обикновено включва изпълнител от висок профил (като Риана) и гостите винаги разглеждат галерията, преди да седнат заедно за вечеря.

"Незаконната" снимка на гостите на Met Gala от 2017

Колко души присъстват на Met Gala?

Събитието обикновено е домакин на около 600 посетители, въпреки че по-малък брой присъстваха на Met Gala 2021.

Колко струва билетът за Met Gala?

Ако имате късмета да сте в списъка с гости, тогава не плащате за присъствие. Ако не сте в списъка, но сте успели да си осигурите шанс да присъствате, билетите са на цена от около $30 000 (около 50 000 лева) всеки, а масите струват около $275 000 (около 485 000 лева).

Кой е поканен на Met Gala?

До вечерта преди събитието списъкът с гости е строго секретен. Но някои от най-големите имена в бизнеса редовно присъстват - от Бионсе и Лейди Гага до Мадона и Риана. По-често дизайнерите присъстват със своите музи, както например Марк Джейкъбс и Кейт Мос, Демна Гваласия и Ким Кардашян и Никола Гескиер и Ема Стоун.

Марк Джейкъбс и Кейт Мос на Met Gala 2009

Каква беше темата на Met Gala 2021?

Темата беше празник на американските дизайнери, както и на културни, политически и социални събития, настъпили по време на пандемията. "Основен беше фактът, че американската модна общност ни подкрепя от 75 години, наистина от началото на Института за костюми, така че исках да призная подкрепата, а също и да празнуваме и размишляваме върху американската мода“ каза Андрю Болтън, кураторът, отговарящ за Института за костюми, тогава за Vogue. "Мисля, че акцентът върху съзнателното творчество наистина беше консолидиран по време на пандемията и движенията за социална справедливост. И аз бях наистина впечатлен от отговорите на американските дизайнери на социалния и политически климат, особено около въпросите за приобщаването на тялото и подвижността на пола, и просто намирам работата им за много, много саморефлексираща. Наистина вярвам, че американската мода преживява Ренесанс. Мисля, че по-специално младите дизайнери са в авангарда на дискусиите за разнообразието и инклузивността, както и за устойчивостта и прозрачността, много повече от европейските си колеги, може би с изключение на английските дизайнери."

Кога ще е Met Gala 2022?

Met Gala 2022 ще се проведе в понеделник, 2 май в Ню Йорк. Миналогодишното издане, In America: A Lexicon of Fashion, беше през септември заради усложненията с Ковид по-рано през 2021-ва.

Каква е темата на Met Gala 2022?

Темата е продължение на миналогодишната - В Америка: Антология на модата - Андрю Болтън, главен куратор на Института за костюми на Музея на модерното изкуство, отговаря за изложбата и се съсредоточава върху приобщаването в модата. "Кой може да бъде американец?“ беше въпросът, зададен на шоуто на Прабал Гурунг Пролет/Лято 2020 г., и той ще бъде разгледан и на Met Gala 2022.

Що се отнася до изложбата, представена в 13 от стаите от американския период в музея, тя "предоставя исторически контекст за Lexicon, по някакъв начин“, казва Болтън. "Историите наистина отразяват еволюцията на американския стил, но също така изследват работата на отделни шивачи, творци и дизайнери. Вълнуващото за мен е, че някои от имената ще са много познати на студентите по мода като Чарлз Джеймс, Халстън и Оскар де ла Рента, но много от другите имена наистина са забравени, пренебрегнати или преместени в бележките под линия от историята на модата. Така че едно от основните намерения на изложбата е да подчертае талантите и приноса на тези хора, а много от тях са жени.”

Кой ще бъде домакин и водещ на Met Gala 2022?

На 17 март Vogue обяви, че домакини и официални съпредседатели на вечерта за 2022 г. ще са Реджина Кинг, Блейк Лайвли, Райън Рейнолдс и Лин-Мануел Миранда, а Том Форд, Адам Мосери през Instagram и Анна Уинтур през Vogue ще продължават като почетни съпредседатели.

Как гледамe Met Gala 2022?

Миналата година Vogue предаваше на живо Met Gala на своя уебсайт, започвайки от 22:30 ч. BST. Водещи на репортажа бяха актрисата Кеке Палмър и актьорисата, писател и режисьор Илана Глейзър, като двойката интервюира гостите, докато пристигаха на червения килим. Феновете на модата можем да проследят цялото действие в предаването на живо на Vogue отново за 2022 г.

More from View Sofia

Кан 2023: 11-те филма, които всички чакат и защо

Movies & TV преди 11 месеца

Фестивалът в Кан 2023 (16 - 27 май) обещава заглавия, за които ще се говори с години. Това е традиция за френския фест, затова и всички чакат събитието с огромен интерес. Вълнуващата серия от филми тази година включва всичко - от „Астероиден град“ на Уес Андерсън през новия "Индиан Джоунс" до поредното бляскаво превъплащение на голям екран на Кейт Бланшет

Ваканцията на известните: Дейвид и Виктория Бекъм на яхта в навечерието на сватбата на детето

Celebrities преди 1 година

Тя - в топ форма! Той - симпатично неглиже. Двамата - видимо много близки. Чудесната картинка е от уикенда, Дейвид и Виктория Бекъм са на почивка в Маями, а на луксозната яхта ги придружават две от децата им - 19-годишният Ромео (четете още: О, Ромео! Младият Бекъм за Saint Laurent) и 10-годишната Харпър.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 3 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.