Следва

Любовите на Роман Абрамович: от вярна съпруга-стюардеса до млада актриса

Цялото интервю на Бела Хадид за Vogue: "Не мога да се гледам в огледалото" и други тежки истини

Тежка е короната на най-добрия модел в света!

Celebrities преди 2 години

В египетската митология Сехмет е богинята на войната, на горещото пустинно слънце, на хаоса и на неговата противоположност - изцелението. Ужасяваща за враговете си, обещаваща справедливо възмездие на приятелите си - особено на фараоните - Сехмет поддържа съзидателните и разрушителните сили на древния свят в баланс"Богинята прилича на мен в добрите ми дни", казва Бела Хадид. Телефонът й стои отворен на кухненската маса, а илюстрации на Сехмет с оголени зъби и нокти, влачеща кървава брадва, служи като начален екран на дисплея. В началото на миналата година тя се мести в този апартамент, напомнящ огромно светилище, в центъра на Манхатън, чиито гигантски прозорци хвърлят поглед към множеството небостъргачи на север. Седмица след като пристига, тя прикадява с изгорен градински чай, за да освободи пространството от всякаква негативна енергия, и тогава пожарната аларма се включва. „Съседите ми казаха: Вече запали сградата? Отвърнах им: Аз просто съм магьосник!" На запад река Хъдсън излъчва слаб обеден блясък. Като номад по душа, Бела усеща, че има нужда да вижда край себе си поне някакъв малък воден източник. "Някога поглеждах наоколо и си казвах, че само да живеех в този апартамент, щях да съм щастлива. Така го почувствах този апартамент. Това според теб означава ли, че не съм плакала тази сутрин, преди да дойдеш тук? Четете още: Имате 6.5 милиона и желание да имате дом с история: апартментът на Бела Хадид в Ню Йорк може да бъде ваш

Това не й е особено добър ден. Бела предполагаше, че днес ще бъде в Пенсилвания, във фермата, която купува преди няколко години с майка си и сестра си, в успокояваща близост до коня си Блу, шоколадов топлокръвен със снежна муцуна и две ярко сини очи. Но шумът на папарашки дронове, витаещи отгоре - в отговор на широко разгласена семейна драма, която тя се надява да не бъде част от тази история - я връща обратно в града. Телефонът й вибрира: това е едно от утвържденията, които тя получава на всеки час чрез приложение, наречено I Am: Днешното гласи: изгарям остарелите модели и оставям пространство да се появят нови на тяхно място. Тя ме превежда през сториборда на Sekhmet на нейния лаптоп. (Бела обича да прави Keynote колоди от образите, които я вдъхновяват). Ето богинята в една илюстрация, боядисана в златисто, с нейното лъвско лице, обгърнато от пламъци; а в друг, обгърната от слънцето, излят в нещо, което прилича на стария Ерве Леже, и разхождаща огромен мъжки лъв на каишка. Секси, опасно. "Много хора казват, че е лоша", обяснява Бела. "Но тя не е. Тя просто трябва да прави това, което е най-доброто за нейния народ. Обичам да мисля, че тя е въплъщение е моето вътрешно Аз. Тя е онзи огън, който имам в себе си. Мога да вляза в една стая и да променя енергията на стаята. Когато не се чувствам добре обаче, това е трудно."

Всеки известен човек носи своята маска. Но за Бела Хадид, която на 25 е истински супермодел в пълния блясък на славата си, пропастта между публичната личност и личното й аз е необичайно широка. Ако и вашите интереси в мрежата приличат на моите, може би вашият Instagram е пълен с Reels of Bella на подиума, взирайки се смъртоносно надолу в дългия си нос и движеща тялото си в зловещ насложен ритъм. На сцената тя изглежда стоманена, мъртвешки-сериозна, може би малко - и тя знае това - страшна. Тя нарича тов свои "щит и броня": жизненоважен слой на защита в свят, в който, както тя често го изразява, толкова много хора имат толкова много да кажат. Напоследък обаче сякаш предава ново послание: че също страда, че фасадата понякога не е нищо друго освен стоманен бент срещу надигащата се река от сълзи. (За доказателство припомняме серията от разплакани селфита, които тя качи в Instagram през ноември.) Бронята може да я защитава, но също така я изолира.

"През по-голямата част от времето, когато се срещам с хора, те казват, че просто не са очаквали да съм толкова мила. Предполагали са, че ще бъда злобна, страшна дама-дракон или някакъв сексбот", казва тя. „Това просто не съм аз и ако хората разбират по-добре коя съм, тогава се чувствам по-малко сама и затворена в себе си."

Репутацията на Хадид в модния бранш, показваща я като безукорно учтива и пристигаща винаги навреме е трудно спечелена. "Винаги съм се чувствала така, сякаш трябва да доказвам нещо."

Години наред Бела не смее да говори с колеги за депресията, тревожността, лаймската болест, и цялата въртележка от физически и когнитивни симптоми, които я преследват от ранно юношество. Тя обвинява за това навика си да угажда на хората. "В продължение на три години, докато работех, всяка сутрин се събуждах истерична, в сълзи и сама", спомня си тя. "Не бих показала това на никого. Отивах на работа, плачех на обяд в моята малка зелена стая, довършвах деня си, отивах в който и да е произволен малък хотел, оставах за през нощта, плачех отново, събуждах се на другата сутрин и правех пак същото."

Дори и сега, без значение как се чувства, служебната "настройка по подразбиране" на Бела включва добро настроение, игривост и строг професионализъм. Имайки някои собствени предразсъдъци, признавам, че бях изненадана, когато приятел стилист ми каза, че с Бела е изключително приятно да се работи. Ветеран изпълнителен директор в агенция за модели, която не я представлява, ми каза, може би с малко професионална ревност, че тя се радва на безупречна репутация в индустрията. „Има мит, че моделите пристигат напълно изградени. Не е вярно", обясни ми той. „Големите стават страхотни с времето. Ето Бела, чрез много упорита работа, също стана страхотна. Тя е подходяща за всичко: за кампании, които не могат да й платят, за малки списания, шоута, които всеки агент би й казал да откаже. Колко от момичетата в нейната кохорта, които са станали толкова богати и известни - дори това да са модели - истински обичат модата? Иронията е, че точно Бела се оказва звездата на своето поколение."

Но ако има ирония в нейния успех, никой не го усеща по-остро от самата Бела. Тя разбира, че има хора, които вярват, че тя е влязла през парадния вход на модната си кариера и че просто е наследила бляскавите палта на по-голямата си сестра Джиджи Хадид. Тя знае, че има хора, които смятат, че лицето и тялото й са продукт на козметично магьосничество.

"Аз бях по-грозната сестра. Аз бях брюнетката. Не бях толкова готина като Джиджи, нито толкова общителна", спомня си тя. "Наистина това казаха хората за мен. И за съжаление, когато се говорят подобни неща толкова много пъти, просто започвате да им вярвате. Винаги се питам, като едно момиче с невероятна несигурност, тревожност, депресия, проблеми с вида на тялото, проблеми с храненето, което мрази да бъде докосвано, което има силна социална тревожност - какво направих, за да вляза в този бизнес? Но с годините станах добра актриса. Сложих си или сладко-усмихнато лице, или маска на много силна личност. Винаги съм чувствала, че имам какво да доказвам. Хората могат да кажат всичко за това как изглеждам, как говоря, как действам. Но за седем години никога не съм пропускала ангажимент, не съм отменяла работа, не съм закъснявала. Никой никога не може да каже, че не си скъсвам задника."

Изабела Хаир Хадид е родена в болницата Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия, с отворени очи, без да плаче. Майка й, бившата манекенка от Холандия Йоланда Хадид, обича да казва, че дъщеря й е излязла от утробата с цигара и мартини. Баща й е Мохамед Хадид, палестинец, който избягва в Сирия с родителите си по време на войната през 1948 г., преди да се установи в района на окръг Колумбия. Той взема учи архитектура в Масачузетския технологичен институт и става разработчик на недвижими имоти, главно в Бевърли Хилс, където семейството се мести, когато Бела е още малка. Родителите й се разделят, когато тя е на три, а Бела, Джиджи и по-малкият им брат Ануар са отгледани в Санта Барбара. Те се местят в Малибу, когато Бела е в седми клас.

Тя казва, че поради множество детски травми, за които предпочита да не говори повече, не си спомня голяма част от ранните си години. И намира това за малко неудобно. Но си спомня, че започва да язди коне, веднага щом прохожда, спокойния селски живот в Санта Барбара, чужд на блясъка в Монтесито. Йоланда настоява дъщеря й да оправя леглото си всяка сутрин. По същия начин тя разказва, че в представите й Малибу е като селце за хипи сърфисти, а не златна верига от къщи на плажа за милиардери. На 14 тя получава работа в SunLife, магазин за сокове в Point Dume, където й плащат по $7 на час. "Не съм отгледана със сребърна лъжичка", обяснява тя. "Родителите ми са имигранти, които са дошли тук и са работили здраво да постигнат всичко, което са имали. Винаги съм знаела стойността на всеки долар." Тя обаче си пада по дрехите: Бетси Джонсън, винтидж тениски, Levi's, карирани ризи. Дали взема назаем рокля Alaïa от приятелка за бала? Сигурно. Но всяка втора неделя от месеца пътува до битпазара на Rose Bowl, за да пести от дрехи.

Дали през по-голямата част от времето носехме обувки в училище? Не знам, защото слизахме и имахме час по природни науки на плажа Зума, гледайки птиците", обяснява Бела. След училище тя се мотае с приятелки в скейт парка или на паркинга в супермаркета Pavilions, носи черна очна линия и слуша Mac DeMarco. Тя, Джиджи и приятелката им Алана са избрани за мениджъри на момчешкия баскетболен отбор в гимназията в Малибу; Алана и Бела флиртуват с играчите в автобуса, докато Джиджи, която приема работата доста сериозно, записва всички статистики след мачовете.

Тя не е израснала в именията, които баща й архитекта построява, и си спомня, че почивните дни, прекарани в тези къщи, предназначени в последствие да бъдат продадени за големи суми, за нея са като „живот назаем". В стаите, в които спи никога не са стояли нито нейни дрехи, нито играчки. Мохамед Хадид, чиято кариера в сферата на недвижимите имоти е белязана от големи върхове и спадове, може би е най-известен със злополучния дворец Bel-Air, наречен от съседите му Starship Enterprise, с планиран 70-местен IMAX театър и множество функции, които никога не са били разрешени от градските власти. През 2017 г. той пледира, че не оспорва обвиненията за провинения, произтичащи от нарушения на закона, и е осъден на глоби и общественополезен труд. Бела се чувства близка с баща си, въпреки че не се виждат често. „Баща ми изобщо не е израснал в разкош, така че да бъде много велик във всичко, което прави, беше неговият начин да накара своя вече покоен баща да се гордее с него", обяснява тя. "На тази възраст не го разбирах. Просто знаех, че да бъда в къщите му не е супер комфортно за мен."

През 2011 г. Йоланда Хадид се омъжва за композитора и музикален продуцент Дейвид Фостър и при така създалите се обстоятелства тя прекарва няколко разкошни сезона като героиня в сериала „Истинските съпруги от Бевърли Хилс", може би най-известен с вградения хладилник в дома им. (Хадид и Фостър се разделят през 2015 г.) Бела казва, че никога не е гледала шоуто: „Сестра ми и аз се криехме горе всеки път, когато снимаха." Нейните страсти са да язди и да снима – докато расте, тя никога не излиза без фотоапарата си. Нещо повече - Бела има план: да отиде в университета в Сан Франциско, да наеме апартамент с най-добрата си приятелка Ясмин и да стане фотограф. „Момичетата от другата страна на Ел Ей искаха обувки Louboutin и чанта Hermès. Помислих си, че никога не бих могла да поискам това от родителите си. Коя съм аз на 16, че да нося Birkin?"

В осми клас Бела започва да има смесица от физически и психиатрични симптоми, включително мозъчна мъгла, тревожност, изтощение, лош фокус, главоболие, болки в костите и плач - някои от които може да са ефект от лаймската болест, от която майка й и брат също страдат. Тя също е диагностицирана с бабезиоза, пренасяна от кърлежи паразитна инфекция на червените кръвни клетки, която понякога се среща съвместно с Лаймската болест. В тийнейджърските си години, докато майка й разучава холистичната медицина за да облекчи собственото си заболяване, Бела започва да прави ултравиолетово облъчване на кръвта и озонотерапия - две недоказани алтернативни лечения за възпалителни състояния като Лайм - както и хипербарна кислородна терапия. На 20 тя е диагностицирана с хипотиреоидизъм и започва хормонална терапия. Тя също така казва, че изпитва надбъбречна умора, термин, който се отнася до група от неспецифични симптоми, които някои твърдят, че представляват дефицит в производството на кортизол, причинен от хроничен стрес.

„Тя живее чрез сърцето си и това е толкова красиво", казва сестра й Джиджи Хадид. „Това е магията на Бела"

Когато Бела е в гимназията, психиатър й предписва Adderall с удължено освобождаване за нейното невнимание, мислейки, че може просто да е ADHD. Тя казва, че потискащият апетита ефект на стимулантите я тласка към анорексия. „Ползвах приложение за броене на калории, което беше като дявол за мен", спомня си тя. „Обядът ми се състоеше от три малини и стрък целина. Просто се опитвах, осъзнавам сега, да налагам контрол над себе си, когато чувствах, че не мога да контролирам всичко останало." Днес вече Бела има много здравословни отношения с храната, но казва, че дисморфичните чувства продължават. „Едвам се гледам в огледалото и до ден днешен заради този период от живота ми."

Следващият път, когато виждаме Бела, е в началото на януари в Лос Анджелис и тя е в добро настроение. Празнувала е спокойна Нова година у дома с гаджето, с което са заедно от почти две години, Марк Калман, който живее в Ню Йорк и е арт директор. Тя работи усилено, за да запази връзката си в тайна. "Мисля, че затова нещата успяха да се съхранят толкова дълго", казва тя, имплицитно противопоставяйки това на силно публичната си, но обречена връзка с The Weeknd. "Когато позволявате на други хора да имат мнение за неща, които са толкова лични, това отравя любовния ви живот."

Тя е в Ел Ей за да участва в дискусия заедно с Джен Бачелър, нейната партньорка в Kin Euphorics, линията от безалкохолни адаптогенни напитки, в които Бела инвестира (четете още: И Бела Хадид с форма на алкохолизъм, но от 6 месеца трезва). Тя идва в Ел Ей също за да посети клиниката на Даниел Амен, доктор по медицина, психиатър, който използва SPECT сканиране, за да прецени степента на приток на кръв в определени зони на мозъка. Той й казва, въз основа на предишни сканирания, че предният й лоб е "заспал" през последните осем години. Тя се надява, че по-добрият приток на кръв ще означава по-малко мозъчна мъгла. 

Бела е облечена като модел в отпуск. Визия, която я превръща в нещо като икона на уличния стил през последните години. Това е популярно нещо за Y2K hype girl, с ключови винтидж модели или нещо умишлено изнън контекста - да речем, раздърпана шапка с животински щампи. Днес това са чифт винтидж панталони Roberto Cavalli, бели чорапи, любимите й кожени оксфорди Comme des Garçons x Doc Martens, стегнат черен топ от Christophe Lemaire, старо дървено колие с амулет на Yves Saint Laurent и позабравена чанта на Prada от 2004 г.


Street Style вдъхновения: Бела Хадид


„Обличам се като малко момче", твърди тя. „Не можеш да ме хванеш с рокля доброволно в този момент от живота ми." Тези дни тя е много, много изморена от модата. Рафтовете с дрехи в Ню Йорк и във фермата са свидетелство за нейната дълбока любов към Жан Пол Готие, Вивиен Уестууд, и старите Hermès, Celine, Versace, Mugler, нейната пристрастеност към маратонки - въпреки че тя не носи почти никои от тях, тъй като рядко излиза от къщата си. Най-често пазарува от Depop, онлайн платформата за препродажба, където й доставя удоволствие да проверява рейтинга си. „Не знам дали някой знае, че съм аз, но винаги изглеждам като, много сладък купувач! Страхотен купувач!", забавлява се тя. Макар често да е самокритична и себеиронична в разговорите, Бела открито се гордее със стила си. „Аз знам какво харесвам. Винаги съм била така, от малка." Знае, че има и влияние върху модата. „Поглеждам навън и виждам стотина души, облечени точно като мен, само заради присъствието ми в Instagram.

Бела се премества в Ню Йорк за колежа в Парсънс, където планира да учи фотография. Но тогава вече е подписала с IMG и научава повече за занаята от модни фотографи като Марио Соренти. "Обичам да бъда част от този процес. Понякога мисля, че обичам всичко, освен да съм пред камерата." Бела наскоро представи поп списание, за което тя прави целия стайлинг. Списанието представя труда й под формата на три фото-истории. Тя казва, че някога е искала да управлява собствено модно списание един ден. Или може би да притежава магазин за стъклария. Или да е криминален психолог. "Работата с Бела ме връща във времето, когато започнахме да работим с Жизел", казва Майкъл Корс, който за пръв път се среща с по-младата сестра Хадид през пролетта на 2017. Носейки черна рокля и много високи токчета, Бела се претърколи, изкълчи глезена си и падна на подиума. Никой не й помогна, но тя се отръска и стана с такъв отигран апломб, какъвто Корс вероятно никога няма да види отново. Това беше ера, в която моделите идвах в света на модата, за да запретнат ръкави и да си свършат работата. Бела се държи точно така. 


Бела Хадид, Ирина Шейк, Емили Ратайковски - звездите на Майкъл Корс Есен/Зима 2022 и цялата колекция


В допълнение към работата си за Kors, Бела прави големи кампании за Fendi, Jean Paul Gaultier, Dior Make Up, Burberry и Versace. Заради бясната скорост и стреса преди всяко шоу, моделите се нуждаят от почивки за ядене и за сън. "Вместо това много пъти слагам в скута си да подремнат момичета, които плачат в четири сутринта, защото все още са на проби, а вече трябва да бъдат на друго шоу в 7 ч.", гневно казва тя. "Те са напълно унищожени, с изгорена коса, не ядат нищо, изтощени до точката, в която се тресат от умора. Накрая момичетата трябва да се напъхат в нереално малките размери, окачени на щендера. Помня, че когато за първи път започнах преди седем години, не можех да се вмъкна в Ив Сен Лоран. И си спомням един стилист, който обсъждаше теглото ми, защото не можех да се напъхам в проклетия тоалет. Сега си давам сметка, че това не са дрехи за реални хора. Но тогава си мислиш, че нещо не е наред с теб и никой не казва, че всъщност си добре, всеки те гледа като "закачалка ..."

Когато Бела е на 14 години, тя има проблеми с вида на носа си и си прави операция. Това е решение, за което днес съжалява. - Иска ми се да имах все още носа на своите предци. Клюките разказват, че отива при пластичен хирург със снимки на Карла Бруни, супермодел и бивша първа дама, с която често се сравнява. Бела е обвинявана от критиците си, че очите й са изтеглени и повдигнати, че челюстта й е изпилена, а устните й са напомпани. Нищо от това не е вярно. "Хората мислят, че напълно съм трансформирала лицето си заради една моя снимка като тийнейджър, на която съм подпухнала. Аз съм сигурна, че и вие сега не изглеждате като на на 13, нали? Никога не съм използвала филъри. Нека просто сложим край на това. Който си мисли, че съм повдигнала оперативно клепачите си или каквото и да е друго – ще му кажа, че вечер ползвам ленти за лице! Това е най-старият трик в света на модата."


Бела Хадид НАЙ-НАКРАЯ призна, че носът й е "пипан"


Имам този комплекс на измамница - хората постоянно ме карат да се чувствам така, сякаш не заслужавам нищо от онова, което имам. " През януари 2021 г. Бела изживява зверски бърнаут. Нейното настроение се променя драстично. "Това е следствие на старата ми травма", обяснява моделът. "Буквално ме свива стомахът, ако разбера, че някъде някой е недоволен от мен. Ето защо винаги се надскачам и давам от себе си максималното. Дори отивам отвъд, но проблемът е, че се прибирам вкъщи изцедена и нямам достатъчно енергия за себе си. Превърнах се в маниак. Косата ми побеля. Приличах на кукла-трол. Тогава се боядисах и все едно слънцето изгря. Това беше първият добър знак, че преодолявам бърнаута. " При много адекватна професионална помощ и след седмици на събуждане в почти самоубийствено отчаяние, тя прекарва две и половина седмици в програма за лечение в Тенеси. Това представлява психологическа подкрепа, разговорна терапия и лекарства, и всичко това в добавка към един изцяло холистичен режим. Точно това променя живота й. Терапията потиска депресията, "спира кранчето" на сълзите и прави безбройните изисквания към нейната кариера доста по-поносими. Тя казва, че терапията е най-големият дар, който някога е получавала.

За Джиджи Хадид, която според Бела е доста по-логичната и рационална сестра, желанието да я защити винаги е било смекчено от чувството, че на по-малката й сестра трябва да бъде позволено да прави нещата по нейния начин, което понякога е истинска катастрофа. „Винаги е било наистина трудно и все още понякога се чувствам така, сякаш мога да помогна на сестра си в моментите на тъмнина или болка", казва Джиджи. „Мисля, че това прилича на пътуване с любими хора, в което си мислим, че знаем от какво има нужда или какво иска другият. Бела живее през сърцето си и това е красиво, но се научаваш по трудния начин да се пазиш. Да вземем като пример седмицата на модата. Дори ако това води до чувство на емоционално прегаряне, Бела прекарва всеки ден зад кулисите, с екипировка, с фенове, правейки всичко с най-много енергия и любов, докато останалите сме зомбита. Тъй като знам, че тя понякога вътрешно се бори с всички мигащи светлини, по-голямата сестра в мен иска да я защити. Но също така знам, че това е магията на Бела."

„Всичко, което правя в личния си живот, е буквално да се грижа за психическото си състояние. Да не потъвам", казва Бела. „Модата може да те изгради или да те разбие - няма средно положение." В допълнение към лекарствата, добавките, психотерапията, криотерапията, хипербарната кислородна терапия, витамин IV, мускулните тестове, медитацията и The Artist's Way, Бела прави интензивни духовни практики, които включват инициация с ангели и балансиране на чакрите. Въпреки че семейството й не е религиозно, тя израства заобиколена от еврейските традиции на своите приятели и кръстници и се интересува от исляма, вярата на баща си. "Аз съм много духовна и откривам, че се свързвам с всяка религия", казва тя. „В човешката природа съществува схващане, че „моят път-е-правилният път", но за мен не става дума за моя бог или твоя бог. Просто се обръщам към всеки, който желае да бъде до мен."

През по-голямата част от миналата година Бела се чувства значително по-добре. И тогава, в първата сутрин на Седмицата на модата в Ню Йорк миналия септември, тя се събужда и започва да плаче, преди очите й да се отворят. Работейки 15 дни наред (и по нейни оценки 350 дни в годината за последните седем години), на този ден тя има осем проби и три шоута. За първи път в кариерата си тя се отказва от ангажиментите си. И отново хората започват да я одумват. Въпреки че вярва, че не е имала избор - че нейната дрипава нервна система не би могла да преживее още един моден цикъл - тя се измъчва от вина и изтрива своя Instagram. "Нямам FOMO за партита или излизания", казва тя. "Имам FOMO за работа. Ако кажа "не" на нещо и някой друг го направи, това е трудно за мен. Мразя да става така." След няколко дни, затворена в апартамента си, тя отива във фермата в Пенсилвания и там установява здравословен ежедневен режим. Събужда се, прави си смути, пише в дневника си, язди кон, обядва с майка си, посещава сестра си и племенницата си. "Когато сте принудени да бъдете перфектни всеки ден, във всяка снимка, започвате да се вглеждате в себе си и искате да виждате съвършенството по всяко време, а това просто не е възможно", казва Бела. „Този месец почивка беше наистина полезен за мен Трябва да полагаме съзнателни усилия всеки ден, за да не се пречупим. В любовта винаги има малко мъка."

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 14 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.