Следва

Make up малки тайни: Зендая се гримира абсолютно сама за Оскарите

Анти-ейдж грим: навиците, които да усвоим

Да озарим тена, да фиксираме погледа, да дадем обем на тези устни… Възможно е, с помощта на добре усвоен анти-ейдж грим. Съвети от професионалисти за напреднали…

Face преди 2 години

Неизбежно е - с времето кожата на лицето ни се отпуска, става все по-релефна и губи присъщия си блясък. Накратко - старее. За да противодействаме на тези последици на времето е жизнено важно да пренастроим рутината си и да я адаптираме към съответните нужди и грижи, от които вече се нуждаем, но е и също толкова постижимо да възвърнем жизнения облик, да пречертаем формите и да привнесем малко светлина, благодарение на един подмладяващ грим. Какво точно е това? Кои продукти са за предпочитане? Какви са хватките, за да стане наистина добре? Карин Ларшет, дермокозметичен експерт и съветник за грим на La Roche-Posay ни предоставя безценните си съвети.

Какво е анти-ейдж грим?

Когато заговорим за анти-ейдж грим, си представяме чудотворни продукти, които скриват докрай всяко несъвършенство и белег на стареене. Да, ама не! Когато става въпрос за равномерен тен, червило или спирала - нищо от тези неща само по себе си не може да изтрие стареенето. Защо? Защото е забранено да се произвеждат козметични продукти, съставени от цветни пигменти, които да проникват по-дълбоко от най-горния слой на епидермиса. Тоест гримът е лишен от активни молекули, които да могат да проникнат в дълбочина. Така че нищо не може да замени добрата грижа, докато се осланяме на само един продукт, който избирателно премахва или добавя по наше желание цвят или еф ект. “Зад анти-ейдж грима стоят по-скоро техники и текстури, които са адаптирани към зрелостта на кожата и които ще позволят нейното естетическо подобрение.”


Четете още: Грим за младост: 5 трика, които работят отлично.


Не съществува анти-ейдж грим, но пък има т.нар. “покриващи продукти от козметична категория”, казва експертът. Например ВВ кремовете, оцветените кремове или серуми могат да съдържат 4 активни съставки - хиалуронова киселина (хидратиращ ефект), колаген и еластин (подсилва повърхностната бариера на кожата и еластичността й), както и ретиноиди (озаряващ ефект).

Как се осъществява качествено анти-ейдж гримът?

“За да овладеем анти-ейдж гримът, ключовата дума е лекота. Не опираме до това да се опитаме да скрием всяко несъвършенство за сметка на повече продукт, а по-скоро да фиксираме проблемните зони и да ги коригираме в унисон с останалата част от лицето.” Съветите са генерални и могат да се адаптират към персоналните нужди и особености на типа кожа (четете още: Beauty Starter: старите, но златни тайни за красота на Деми Мур, вече на 59).

Първи етап: да подготвим добре кожата си

Срещата с грима - и това важи за всяка възраст - изисква на първо време интимна връзка с добре подготвената кожа или т.нар. фаза преди грима. Тя ще улесни нанасянето на грима и след това ще го задържи за по-дълго в добро състояние. Започва се с хидратация на епидермиса с помощта на хидратиращ серум или крем. На този етап могат да се добавят и различни бази за грим, с изглаждащи и оформящи ефекти, които допълнително да изравнят тена и да намалят видимите бръчки.

Втори етап: да добавим малко динамика към лицето и тена

Първата стъпка при избора на фон дьо тен е внимателно да разгледаме до каква степен е застъпен матиращия ефект при даден продукт, тъй като тези продукти имат тенденция да изсушават кожата. Освен това е жизнено важно да се избере тон, възможно най-близък до нашия собствен. По отношение на текстурата за предпочитане е да търсим по-кремообразни и течни. При всички случай нищо пудроподобно. А за възможно най-естествен резултат можем просто да използваме един хубав ВВ крем.

На помощ ще дойде и коректорът - след като сме изравнили тена, е време да озарим определени зони с цел да коригираме онези, които имат най-видими белези на стареене - бръчки на челото, тъмни кръгове, назолабиална гънка или дори подпухналост на брадичката.



Какво правим с бръчките на челото? Никога не нанасяме продукт в посока на линиите на самите бръчки, защото така рискуваме да ги подчертаем допълнително оптически. Експертът съветва да нанасяме продуктите перпендикулярно на линиите. Например, за да прикрием лъвската бръчка (онези линии между двете вежди), слагаме продукта хоризонтално, така че да ги затворим. И накрая потупваме леко с пръсти. Този тип нанасяне важи за всякакъв тип бръчки.

А тъмните кръгове?

Вследствие отпускането на кожата около орбиталната ямка се образуват тъмни кръгове и се появява сиво-лилав цвят. За да изравним тази зона, ще трябва да се обърнем към съответните коректори, които са специфично създадени за този вид проблем и да ги нанесем около очите, спазвайки формата на окото. “Внимание, не е необходимо да се слага твърде много материал, това е контрапродуктивно”, уточнява специалистът. Нанася се по долната линия на миглите от вътрешната страна на окото навън с възходяща линия към слепоочието, обратен вариант на очната линия. По този начин издължаваме и отваряме окото.

Не забравяме устните

Срещу загубата на плътност и обем отново ще използваме коректорът. Достатъчно е само да ги подчертаем като проследяваме естествената външна линия на устните. Последвано от едно хубаво и добре сложено червило (четете още: 8 неща, които трябва да знаете, преди да си напомпате устните).

Как да изберем руж и пудра?

Най-напред - използваме пудрата възможно най-пестеливо. Особено в зоните с повече и по-дълбоки бръчки, тъй като сухата текстура на пудрата само ще влезе в линиите и ще ги направи по-видими, колкото и добре да сме се справили с фон дьо тена и коректора преди това. Относно ружът - отново за предпочитане са кремообразните, по-течни варианти. Тези с по-тъмен пигмент на кожата трябва да търсят по-розови нюанси, за да постигнат свеж вид, докато тези с по-светъл трябва да се насочат към по-прасковени тонове. По отношение на слагането на продукта няма нищо по-просто. Трябва да се усмихнем срещу огледалото и потупваме върху оформилите се загръглени зони на бузите и го разнасяме леко нагоре по скулата, но не твърде високо.

Трети етап: интензивен поглед

Стареенето в зоната около очите обикновено повлиява и на оредяването и обезцветяването на веждите. Затова е необходимо да ги подчертаем и подсилим цвета, защото дължината и местоположението им спрямо останалата част от лицето (а и то се променя с възрастта) могат дори да създадат един цялостен тъжен вид на лицето. Но в никакъв случай не ги рисуваме! Можем да ги запълним със съответния молив за вежди, но при всички случаи това се прави много внимателно и ненатрапчиво. Идеята е само да се освежи цвета, без да се стилизират. И все пак, ако не е достатъчно, бихте могли да се обърнете към полу-перманентните процедури като микроблейдинг.

Спирала

Няма нищо по-хубаво от една добре сложена спирала за интензивен поглед. Но внимаваме, тъй като с възрастта се случва миглите от външната страна на окото да опадат, което смалява окото. За да го уголемим, ще трябва да се отървем от един стар навик - да повтаряме движението нагоре няколко пъти, за да нанесем повече продукт и да ги удължим. Колкото повече материал нанасяме върху миглите, толкова по-тежки стават те и губят извивката си. Решението? Сресваме ги внимателно с четката на спиралата отдолу нагоре, като се концентрираме върху долната част на миглите, за да уплътним линията им. После с леки движения добавяме и към горната част, за да се удължат. Тази процедура изисква да внимаваме най-вече с количеството спирала, което нанасяме, особено в горната им част, тъй като вече имаме да се съобразяваме и с отпуснатите клепачи. За долните мигли, държим четката вертикално и ги минаваме една по една.

Четвърти етап: все същите устни

Трябва да ремоделираме устните. Очертаването става с молив в цвят, близък до естествения цвят на устните ни. “Преди съществуваше тенденцията да се търси молив в цвета на червилото, което смятаме да ползваме, но оттогава е демоде.“, уточнява Карин. Логиката е проста. Очертаваме от горната устна към долната, като се стремим линията да е възможно най-близо до границата - не да ги уголемяваме изкуствено и да ги прерисуваме, а да се възползваме максимално от обема им. За финал може да подсилим естествения си цвят като оцветим и вътрешността с молива. По този начин улесняваме и нанасянето на червило, защото ще се задържи цял ден и не се получават познатите неравности в цвета. И отново - нищо пудрообразно! Върху устните това има най-застаряващ ефект. Също избягваме червилата с матов ефект, защото изсушават устните, а с възрастта на нас ни трябва точно обратното и особено много трябва да държим и да следим за него. Ако преди е било даденост, то сега вече изисква контрол. По отношение на избор на цвят - стремим се към по-светли цветове, тъй като устните изтъняват, а тъмните цветове ще ги накарат да изглеждат още по-малки. Нещо в розови, малинови тонове. Противно на градската легенда - червеното червило може да бъде много шик! Просто търсим тонове кармин или вермилион, вместо бордо и неговите производни. Целта е да придадем искрящ вид на лицето и да избягваме цветове, които могат да утежнят цялостния вид. И това важи за всеки аспект от анти-ейдж гримът!

More Face