Следва

Гениалните прости неща. Пържолки на тиган

Барселона - последни задължителни дестинации

Нашето архитектурно-познавателно пътешествие е към своя край. В последната статия за чудото...

All About Life преди 14 години

Нашето архитектурно-познавателно пътешествие е към своя край. В последната статия за чудото Барцелона, Никола Енчев е отделил специално внимание на обществените пространство. Ето за какво става въпрос:

Всяка година институтите по архитектура се стремят да пратят учениците си на поне едно пътешествие из някой чуждестранен град.

В нашия случай, това е Барселона, защото проектът ни за семестъра е на тема Figure/Ground, което в превод означава Фигура/Земя (ground може да значи още и „основа” или „пространство”).

Идеята на проекта е да проектираме обществена сграда, която е неизменно свързана с градския пейзаж около себе си.

Тук в Барселона тази връзка между двете е много силно изявена, защото обществените места са с подчертан характер, а такъв вид обстановка изисква подобаваща архитектура.

Затова този път ще се опитам да ви опиша някои от страхотните площади и емблематични пространства на Барселона, които са разпръснати навсякъде из града и чакат да ги откриете!



Placa Catalunya е най-известният площад на Барселона, а когато отидете там, ще разберете защо. Там се свързват едни от най-важните и оживени булеварди на Барселона – Passeig de Gracia, Rambla de Catalunya и Portal de I’Angel, които служат като основни транспортни артерии на града.

Самият площад е огромен, а сградите по периферията са 7-8 етажни, което допълнително внушава големина, защото така се усеща простора на Барселона.



Центъра на площада е обграден от 3 фонтана, градини и дървета, което го изолира от автомобилното движение и така мястото изглежда много по-тихо отколкото наистина е.

На юг площада прераства в знаменитата La Rambla, която е основната пешеходна улица на града. Нощно време тя се превръща в една незабравима смесица от ароматни ресторанти, приятна атмосфера и така наречените „човешки скулптури”, които приемат облика на Едуард Ножицата или Елронд от Властелина на пръстените.

Ако успеете да я посетите ви препоръчвам да тръгнете от площада към морето нощно време и по пътя да хапнете в един от многото тапас барове.

Placa Espanya е съвсем различно изживяване!



Мястото е огромно, и като казвам огромно имам предвид кръгъл площад с две 47-метрови кули (Венецианските кули) от едната страна.



От кулите тръгва авеню Reina Maria Cristina, което след почти километър ходене води до Националния музей на Каталония, който всъщност е един внушителен палат. Точно вдясно на музея се намира една от най-важните сгради в историята на архитектурата на 20-ти век, а именно Немският павилион на архитекта Миес ван де Рое.

Той е построен като символ на модерната архитектура за световното изложение през 1929-та година, заради което е създаден и самия площад. Непосредствено зад музея и павилиона се простира хълма Montjuic, който е една от историческите местности на Барселона, а освен това предлага и страхотна гледка към града.

Placa Espanya определено е място, което трябва да видите ако сте в Барселона! От площада на север всъщност се намира и парк Хуан Миро, а ако искате да се качите на хълма, съвсем скоро ще стигнете до музея на Хуан Миро. Ако продължите още ще видите и ботаническите градини, които са на върха на Montjuic и можете да легнете на тревата и да се наслаждавате на гледката – вижда се всичко от летището до кулите на Саграда Фамилия!



Barcelona Forum
, за разлика от предишните две пространства, е едно странно и противоречиво място. Намира се в северната част на Барселона, на плажната ивица и единствения начин да се определи, е като отворен стадион със сгради. Оригинално е построен за така наречения Универсален форум на културите през 2004 и оттогава се използва само за 2-3 фестивала годишно.

През останалото време е предимно празен, както го заварихме и ние. Тук няма никаква следа от чара на Placa Catalunya или Placa Espanya, a дори все още се чуват строителните машини, защото продължава работата по някои части. Основната атракция би трябвало да е сградата на швейцарските архитекти Herzon & de Meuron – един лилав бетонен триъгълник, който служи като изложбената зала, но като цяло изобщо не изглежда добре.

От мястото духа една студенина, която я няма на никое друго място в Барселона. Може да се каже, че просто е скучно – не може изобщо да се сравнява с цветовете и динамиката на центъра на града.

Има и хубави неща, разбира се. Едно от тях е огромната... дори не знам как да я нарека, бетонна конструкция на 4 масивни колони със слънчеви батерии на покрива.

Това съоръжение, колкото и странно да е, изглежда страхотно и отдалече и от близо! Когато си под него чувството е сякаш всеки момент от някъде ще избухне страхотна рок музика, а от разстояние прилича на сюреалистичен храм.

Останалата част от форума се състои от един продълговат парк и множество пейки, на които можете да седнете и да се наслаждавата на Средиземно море...

Барселона има още много малки и големи площади и може още много да се каже за тях.

Но така или иначе, когато ти предстои пътуване до многоликия град, ще погледнеш насам, за да си набележиш няколко основни дестинации, които трябва да посетиш. Защото за да видиш истинското лице на Барцелона ти трябва архитектурен гид.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.