Следва

Нова сватба: ангелът Жозефин Скривер се омъжи в Мексико

Миналото: трудно преглътнатата преди 22 години колекция висша мода на Джон Галиано за Dior

Припомняме за противоречивото шоу Haute Couture, представено през 2000 г. от бившия артистичен директор на Dior

Celebrities преди 1 година

Кои са дрехите, събитията, модните ревюта или кампаниите, които отразяват и подкрепят големите социални промени? Джон Галиано беше и продължава да е един от боговете на модните иновации, като се започне от неговите послания, поднесени на подиума.

Още в самото начало критиците го определят като „дивото дете на британската мода“: шоутата му винаги са носили със себе си силен театрален акцент, разкриващ критична гледна точка спрямо реалността. Сред най-обсъжданите ревюта на всички времена е неговата колекция Haute Couture Пролет/Лято 2000 за Dior, която шокира общественото мнение заради темата, която дизайнерът разглежда: представянето на парижките бездомници.

Романтична и филтрирана визия за реалността, тази на Джон Галиано, с която той все пак иска да привлече вниманието на всички към социален проблем, с който често не желаем да се сблъскваме.

Рискувайки да бъде неразбран от заинтересованите страни - точно както всъщност се случва, стига се дори до това бездомници и активисти да организират демонстрации пред бутика на Dior на Avenue Montaigne - Джон Галиано създава колекция в стил клошарски шик, използвайки необичайни материали като стари вестници, телени куки и други ежедневни предмети.

Вдъхновенията идват директно от сутрините, които дизайнерът прекарва, тичайки покрай река Сена и срещайки бездомни парижани по пътя си, които пресъздава в една необичайна колекция, извеждайки всички противоречия на един град, в който помпозността може да се забележи на всеки ъгъл. Опит за творческа дързост, с който дизайнерът цели да отдаде почит на историите и ежедневието на онези, притиснати в ъгъла от обществото: между скъсана подплата, обърнат етикет и парцали, превърнати в скулптурни модни детайли. Независимо от посланието, предадено чрез колекцията, Джон Галиано се възползва от възможността да внесе стилна доза смущение в своята визия за мода. Въпреки това, както може да се очаква, международната преса има критични и противоречиви оценки за шоуто му Haute Couture преди точно 22 години (четете още: Три десетилетия haute beauty: моментите в индустрията, които счупиха стереотипа). 

„Разбира се, трудно е да си представим дама, почитателка на висшата мода, която да реши да си купи рокля за 25 000 долара, само за да изглежда като скитница“, отбелязва Кати Хорин от „The Times”, докато от „Le Monde” иронично коментират „да не забравим да пуснем монета в шапката на Dior”. Едно от най-открояващите се мнения обаче, е това на „The New York Times”, който, контекстуализирайки модното ревю от по-широка гледна точка, провокативно задава въпроса, дали е по-лошо това да си „дизайнер, който иска да гледа на бездомните като на естетически обекти, или да си кмет на Ню Йорк, който изобщо не иска да ги гледа." Ревюто на Джон Галиано за Dior наистина е скандално, но не само за тези, които не искат да видят суровата социална реалност, а по-скоро за всички онези, които смятат дизайнерите за визионери, напълно откъснати от външния свят (четете още: Religously Fashionable: 12 пъти, в които дизайнерите се вдъхновяват директно от небесата).

Dior, Haute Couture пролет/лято 2000


Dior, Haute Couture пролет/лято 2000


Dior, Haute Couture пролет/лято 2000


Dior, Haute Couture пролет/лято 2000


Dior, Haute Couture пролет/лято 2000

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.