Следва

Следоскарно: звездите с най-невероятни трансформации в името на киното

Pink Floyd и Andriy Khlyvnyuk издадоха обща песен в подкрепа на Украйна

Изкуството не остава безучастно, никога

Music преди 2 години

Hey Hey Rise Up е първото парче на великата рок група Pink Floyd от 1994 г. насам. Британските музиканти се събират отново по важен повод и посвещават песента на Украйна, а всички средства ще отидат за хуманитарна помощ за страната. В песента вокалите са на лидера на Boombox Андрий Хливнюк, който пее украинската народна песен "Ой у лузі червона калина“. Само за няколко часа видеото събра над милион гледания в YouTube. Припомняме, че в началото на войната Андрий Хливнюк, който се присъедини към Тройката, а по-късно и в спецчаста на Националната полиция, публикува трогателно видео в Instagram. На него Хливнюк стои в центъра на Киев, близо до катедралата "Света София“ и пее „Ой у лузі червона калина“ - протестна народна песен. Заглавието на парчето Pink Floyd е взето от последния ред на песента.

Виждайки това видео, лидерът на рок групата Дейвид Гилмор се обажда на Хливнюк и предлага да създадат заедно песен. Гилмор признава, че изпълнението на Хливнюк го е впечатлило много - и го вдъхновява да напише своя собствена песен. Гилмор, който има украинска снаха и внуци, казва: "Ние, както много други, усетихме яростта и разочарованието от този отвратителен акт срещу независима, мирна демокрация, която е нападната и убита от една от най-големите нации в света. С тази песен искаме да съберем средства и да се застъпим за морала. Искаме да покажем подкрепата си за Украйна и по този начин да заявим, че по-голямата част от света смята за абсолютно неприемливо свръхсилата да нахлуе в независима демократична дъжава, каквато е Украйна.

Илюстрацията към сингъла изобразява националното цвете на Украйна - слънчогледа, нарисуван от кубинския художник Хосан Леона. Песента е по-долу, нямаме думи...

More Music