Следва

Не се чудим дали ни харесва: Хайди Клум в "карикатурна" парео рокля и чанта с шипове

Психология на бедността: 5 нагласи, които ни пречат да правим прилични пари

Защо някои хора са богати, докато други броят стотинките в портфейла си? Александра Гейфман - психотерапевт, автор на програми за обучение и основател на психологическия център Geyfman Point, разказва за това как мислите влияят на приходите ни. 

Health преди 1 година

Как се раждат нагласите в нашата психика?

Ние сме продукт на нашето детство, съответно повечето ограничаващи вярвания започват от най-ранната ни възраст. Виждаме колко много работи мама и колко трудно получава парите. И точно там се образува връзка в главата на малкия човек: няма лесни пари. Понякога в разговор възрастните изпускат фразата: „Всички богати крадат“ и детето веднага възприема мисълта: „Не можеш да спечелиш много пари с честен труд“.

Детето расте и постепенно обществото започва да му диктува какво е правилно. Околната среда оформя съзнанието: когато общуваме с хора, които вярват, че са достигнали тавана и няма да могат да печелят повече, ние неволно започваме да мислим по същия начин.

Кажи ми кой е твоят приятел и аз ще ти кажа кой си: в психологията има понятия за система и нейните елементи. Елементите се променят - цялата система се променя: когато ние самите се променяме, системата около нас започва да се променя, поради което човек толкова се страхува от промяна. Обградете се с хора с еднакво мислене, които ще подкрепят и празнуват вашия успех.

5 нагласи, които пречат на придобиването на повече приходи

Страхът, че съм сам и какво ще си помислят хората за мен

В манталитета на хората от постсоциалистическото пространство остава необичайно да се открояват. И ако човек, единствен в своето микрообщество, започне да печели повече, той автоматично става различен. В резултат на това ни обхваща подсъзнателното колебание,  което се основава на страха да останем сами, да бъдем отхвърлени. То ни парализира и не ни позволява да стъпим напред, нито да увеличим нивото на печалбите си.

"Ако сложа по-висока цена, ще спрат да купуват от мен" - подобно ограничаващо убеждение произтича от липсата на точна самооценка. Сравняваме се с другите, вярвайки, че все още не сме достатъчно опитни. Хората обаче не купуват продукта или времето ни, а конкретно решение на даден проблем или варианта да бъде запълнена дадена празнина. Освен това всички искат качествен служител да се присъедини към екипа. Нашата основна задача в борбата срещу това вярване е да повишим вътрешната си самооценка и да разберем и отдадем нужното на нашата уникалност.

Нямам алгоритъм да повторя успеха на други хора или „Боже, дай ми знак“

Цял живот мечтаем за магическо хапче, тайна инструкция или знание свише. От години наблюдаваме някого, оплаквайки се, че не можем да направим и ние като него, и чакаме знак или манна небесна, за да се осмелим. Докато се страхуваме да направим първата крачка, защото има вариант да се провалим, докато се страхуваме, че ще изглеждаме глупави или смешни, някой друг преодолява страховете си, поема риска и започва да печели повече. Тайната на успеха е, че няма тайна.

Моята работа и аз сме едно или живея, за да работя

Самооценката и самочувствието не трябва да зависят само от успеха в работата. Нашата личност е много по-комплексна. Ние сме нашата среда, взаимоотношения, мисли, хобита. По-лесно е да се справите с провала, когато осъзнаете, че грешката не ви прави автоматично лош човек. Много неща могат да се коригират по пътя, подходът за решаване на проблемите и конкретните действия могат да бъдат променяни. В същото време не е необходимо да се самобичувате и да променяте същността си.

 

Не съм достоен за големи пари, нито съм достатъчно интересен за другите

Недостойни за големи пари, любов, щастие, нов чифт обувки и т.н. Да, понякога тази убеденост е много дълбока. Човек вярва, че не е достоен да живее добре и да се наслаждава на живота и още по-малко да има повече пари. Кой дава разрешения за правото да имаш това, което искаш? Вселената? По-висша сила? Не, само самият човек може да контролира живота си.

Как да коригираме "грешките" в главата?

Очевидно основата на всички ограничаващи вярвания е страхът. Психиката ни се опитва да ни предпази от опасности и не ни позволява да напуснем зоната си на комфорт. Как да се справим с това?

Нека се опитаме да изведем всяка плашеща ситуация до нейния абсолют. Например, ние се страхуваме от отхвърляне от страна на обществото. Какво се случва в пиковия момент - стоим на улицата, а минаващите хора ни замерят с боклук? Може ли това да се случи в действителност поради факта, че човекът е започнал да печели повече? Не, разбира се. В най-лошия случай ще загубим по-голяма или по-малка част от средата си: тези, които не споделят нашите възгледи. Но в същото време при нас ще дойдат други хора, с подобни на нашите мироглед и ценности.

Или ни се струва, че най-лошото е да се провалиш и да загубиш работата си. И в съзнанието си вече виждаме как губим домовете си, гладуваме и живеем под моста. Но, наистина ли няма някой, който да ни помогне и да ни подкрепи в труден момент? Винаги има! В крайна сметка, можете да намерите нова работа, често по-добра. Да прегърнете идея. Да започнете нещо свое. Винаги има начин, щом има желание. "Поискай, и ще ти бъде дадено".

Виждате че, дори при най-леко замисляне, веднага се откриват поне няколко решения на съответния проблем. Основната цел на упражнението е да покажем, че страхът ни все пак не е толкова „ужасен“. Нека дадем воля на въображението, нека създадем комична, абсурдна ситуация за евентуалния провал в главата си: това, което е смешно, не може да бъде страшно.

Този прост, но мощен метод много помага да се отървем от ограничаващите вярвания, основани на страха.

Способността да се правят добри пари зависи не само от външни обстоятелства. В повечето случаи това е продукт на нашата психика. Ниското самочувствие или ограничаващите вярвания ни пречат да мечтаем какво наистина искаме, а оттук - и какво наистина можев да постигнем. .

Всяка работа се основава на комуникация. След като сме се научили да изграждаме диалог със себе си и да трансформираме вярванията си, трябва да усвоим ново умение. Поддържайте здравословен диалог с хората около нас: от колегите до лидера. Източниците на приходи са едни и същи за всички хора. Тезата, че вие сте по-лош от останалите и не можете да постигнете това, което могат те, е несъстоятелна и деградивна. Надскочете страха, извадете лист и химикалка и започнете да чертаете вашият печеливш план. Категорично сигурни сме, че, без оковите на страха, той ще проработи. Успех!  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.