Следва

100% българско агнешко месо за Великден в Lidl

Модна история 101: Кой кой е в семейство Gucci

Читалка за тези, които се страхуват да се объркат в сюжетните линии на феноменалния моден блокбастър на Ридли Скот и предстоящите сериали и документалки

Celebrities преди 2 години

Лентата "Домът на Гучи" с Адам Драйвър в ролята на Маурицио Гучи и Лейди Гага в образа на неговата "черна вдовица" Патриция Реджани излезе преди няколко месеца и по-обсъждан филм в модната индустрия почти не се е "вясвал" в последно време. Едни от най-внимателните зрители се оказаха наследници на звучното фамилно име, които веднага обвиниха режисьора в обиди, неточност и манипулация на действителността. Как наистина се случи всичко в тази омайваща "история за любов, предателство, падение и отмъщение“, знаят само преките участници в събитията (които, между другото, в лицето на Патриция Реджани също са малко обидени, че нито актьорите нито режисьорите се консултират с тях за продукцията). По този повод предстои да гледаме нови вариации на фамилната история Gucci, заради което припомняме надолу, в подробности, кой кой е - да си ги научите за домашно или да освежите паметта за основните хора в този могъщ клан.

Гучо Гучи

Създателят на любимата марка е роден през 1881 г. във Флоренция. Бащата на Гучо е майстор-кожар и силата на гените се усеща рано - младият мъж се опитва да създаде собствена работилница на 23-годишна възраст, но, както всички големи стартиращи компании, не успява веднага да положи основите на своята империя. След първия провал Гучо отива в Лондон, наблюдава как живеят богатите гости на хотел Savoy и се връща в малката си родина, за да опита отново късмета си. През 1921 г. Гучо открива работилница във Флоренция, специализирана в кожени изделия (от куфари до пособия за конна езда). От него, както може би се досещате, тогава израства къщата на Gucci. Няколко години по-късно е открит клон на работилницата в Рим, а след това и в Милано, като част от работата е поета от синовете му Алдо и Родолфо.

Гучо очаква, че наследството му ще остане собственост единствено на Италия, но буквално преди смъртта на "патриарха" синовете, противно на волята на баща си, отварят бутик в Ню Йорк. Така започва международната експанзия на Gucci.


Gucci - 99 години екзотика и страст


Алдо Гучи

Като най-големият син на Гучо и Аида, Алдо (изигран от Ал Пачино във филма) придобива най-голяма власт в семейната компания след смъртта на баща си през 1953 г. - и прави много за нея. Той е потопен в делата на работилницата от детството си, така че всичко е вкоренено в душата му и отлично разбира какво липсва на този бизнес, за да расте, от което лично той е  изключително заинтересован. Първо започва мощно разказване на истории (почти като легенда). Алдо кара всички да повярват, че Gucci е древно италианско семейство, което прави седла за аристократи още през Средновековието. На второ място идва корпоративната идентичност - Алдо излиза с първото фирмено лого с две преплетени букви G. Трето - световна слава. За да постигне това, той отваря бутик на Пето авеню в Ню Йорк. Този ход е толкова ефективен, че по-късно президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди става клиент на бранда. 

Най-големият син Гучо не само работи в две държави наведнъж, но и изгражда личния си живот през Gucci. От Олуен Прайс, с която сключват брак в Италия, той има трима сина: Джорджо, Паоло и Роберто. Има и извънбрачна дъщеря от Бруна Паломбо - Патриция. Когато Алдо е вече над 70, той се жени в САЩ за втори път - за Бруна, но същевременно остава законен съпруг на Олуен в Италия.

Алдо е много успешен и влиятелен мениджър, чиято позиция не може да бъде разклатена от никого - освен предателите от вътрешния кръг. Всичко започва с факта, че синът на Алдо -  Паоло - отваря своя компания с името Gucci и когато баща му разбира за това, го призовава в съда. За да си отмъсти на Алдо, Паоло подтиква Маурицио, сина на Родолфо, да изобличи баща си пред IRS за укриване на данъци, точно както виждаме в "Домът на Гучи". В резултат на това най-големият син на Гучо Гучи прекарва една година в затвора (тогава той вече е на 81 години), а когато излиза, Маурицио също го съди. Малко преди смъртта си той продава дела си в Gucci на Investcorp.

Родолфо Гучи

Най-малкият син на Гучо и Аида (във филма изигран от Джеръми Айрънс), преди да се посвети на семейния бизнес, става известен в света на киното под псевдонима Маурицио де Анкоре. След Втората световна война обаче ролите му стават много по-незначителни и Родолфо решава да използва връзките си в полза на каузата на баща си. През 1951 г. той отваря бутик на Gucci в Милано и привлича вниманието на известни личности, за които прави чанти от екзотична кожа с обков от благороден метал. По-късно започва да управлява магазина заедно със сина си Маурицио (от Сандра Равел), който наследява дела му в семейната компания.

Джорджо Гучи

Най-големият син на Алдо и Олуен, подобно на баща си, посвещава живота си на семейната марка - той работи като дизайнер и изобретява неща, които Одри Хепбърн и София Лорен обожават и носят с удоволствие. Джорджо обича не само модата, но и конния спорт и засилва този компонент на естетиката в ДНК-то на марката (припомняме, че самият Гучо Гучи започва своя път с производството на кожени седла и сбруи).

Паоло Гучи

Паоло (във филма - неузнаваемият Джаред Лето) прави много за Gucci, въпреки че историята му с марката завършва трагично. Ако баща му е бизнесмен, той, напротив, е по-скоро творец - затова се чувства толкова добре в стола на главния дизайнер на бранда. В края на 70-те години на миналия век Алдо издига Паоло до вицепрезидент на Gucci, а същевременно Паоло опитва, но не успява да пусне своя собствена марка - Paolo Gucci. Когато баща му и чичо му разбират това, веднага го отстраняват от бизнеса. Обиденият наследник се обединява с братовчед си Маурицио и вкарва баща си в затвора. По-късно Паоло продава дела си на Investcorp, точно като Алдо.

Патриция Гучи

Извънбрачната дъщеря на Алдо и Бруна има трудно детство - още на 10-годишна възраст тя научава, че баща й има второ семейство в Италия (самата тя живее с майка си в Англия). Когато Патриция е на 24, родителите й се женят и самата тя е законно включена в борда на директорите на Gucci. Всичките й мемоари и интересната история четем в личната й книга Name of Gucci, издадена през 2016 г.

Патриция се омъжва за музикалния продуцент Джоузеф Ръфало. Двойката има три дъщери: Александра, Виктория и Изабела. През 2007 г. те се развеждат, защото дамата разбра, че Джоузеф системно тормози Александра.

Маурицио Гучи

Единственият син на Родолфо (Адам Драйвър във филма) взима две фатални решения, които се отразяват драматично върху съдбата на семейната марка. Първо се жени за красивата Патриция Реджани, наследница на собственик на спедиторска компания, въпреки че Родолфо предупреждава сина си за нея. Двойката заминава от Милано за Ню Йорк, където Маурицио, заедно с чичо Алдо, поема магазина на Gucci в Манхатън. Второ, Маурицио хвърля чичо си в затвора, така че освен половината от компанията, която преминава към него след смъртта на баща му, получава и частта на Алдо. В резултат на това Маурицио не успява да се справи с властта, получена по време на кръвната война за собственост, и продава през 1988 г. всичките си акции в Gucci на същата компания - Investcorp. Така връзката на бранда Gucci с представителите на семейство Гучи е прекъсната.

В личния си живот Маурицио също се проваля - той е застрелян от убиец, нает от съпругата му, която не успява да прости предателството и изневярата му. Женен за Патриция, Маурицио има две дъщери: Алегра и Алесандра. Никоя от тях не говори с майка си в момента.

Патриция Реджани

Патриция (във филма Лейди Гага) е родена извънбрачно и прекарва детството си в бедност, но на 12-годишна възраст майка й се омъжва за богат бизнесмен - Фердинандо Реджани, чиято фамилия става пропуск на Патриция във висшето общество. Там, на парти, момичето се среща с Маурицио Гучи. Те се женят и преместват в Ню Йорк, където тя продължи да се презентира и да отглежда дъщерите си, докато съпругът й работи с Алдо. Бракът на Патриция и Маурицио продължава около 12 години, но той започва да изневерява и изпраща телеграма с новината, че връзката им приключва. През 1994 г. Патриция и Маурицио се развеждат официално, а година по-късно той е застрелян от нает от нея убиец. Две години по-късно Патриция е арестувана, съдът я признава за виновна. Тя е освободена през 2017 г. и сега води семпъл живот в Милано, където понякога е забелязвана с папагал на рамо.


Няколко доказателства, че Патриция Реджани не е ЧАК толкова лоша!


More Celebrities