Следва

Изложба ценни графики и пластики в СГХГ, курира Георги Войнов, част от проекта „Другото око“

Следоскарно: звездите с най-невероятни трансформации в името на киното

Загуба на тегло, шашкащи прически, необичайни тоалети… Актьорите са готови на почти всичко за една (голяма) роля. А за да са възможно най-близо до образа, който въплъщават, стават почти неузнаваеми.

Movies & TV преди 1 година


Лили Джеймс играе Памела Андерсън в новата серия Pam & Tommy


Лили, aka Пам: изрядното превръщане на Лили Джеймс в Памела Андерсън за Pam & Tommy


Жокерът на Хоакин Финикс, Мерил Стрийп и Джилиан Андерсън като Маргарет Тачър и Джаред Лето в “Домът на Гучи” и “Клубът на купувачите от Далас”. Това са част от звездите, които се дегизират до неузнаваемост за ролите си. Трансформациите са впечатляващи, трудни, но най-често си заслужават. За повечето става въпрос за игра със силуета, за което прибягват до стриктни режими. За “Жокера” Хоакин Финикс отслабва с 15 кг, драматична физическа промяна, която му донесе Оскар през 2020 за най-добър актьор в психологическия трилър. А за “Клубът на купувачите от Далас” Джаред Лето и Матю Макконъхи губят по 20 кг от теглото си.


За да въплъти Жокера, Хоакин Финикс прави много проучвания и се подготвя добре. Актьорът отслабва значително с 15 кг, съответно персонажът е изпито слаб.


Тод Филипс сподели невиждани досега бекстейдж кадри от "Жокера"



През 2013 г. Джаред Лето изиграва ролята на Райън за филма „Клубът на купувачите от Далас“ на Жан-Марк Вале. За своя характер актьорът отслабва с 20 кг.


Както при екранната му колежка в The Dallas Buyers Club, Матю Макконъхи губи 40 паунда, за да влезе в обувките на Рон Удруф.

Ако някои актьори се ограничават само до храненето, други не се спират пред нищо. През 2003-та Чарлийз Терон играе ролята на Айлийн Уорнъс във филма “Чудовище” на Пати Дженкинс. Неразпознаваема на екрана, актрисата следва режим, състоящ се от донъти и чипсове, за да качи между 10 и 15 килограма. Най-скорошният подобен случай е в последния пълнометражен филм на Ридли Скот “Домът на Гучи”, където Джаред Лето разкрива стопроцентовия си италиански режим - сос Арабиата, пармезан и много зехтин. Известен със своите трансформации, този път той пълнее и разменя дългите си коси за плешиво теме.


Тя е напълно преобразена. За да интерпретира ролята на Айлийн Уорнcс в Чудовище, Чарлийз Терон качва между 10 кг и 15 кг и поверява лицето си на екипа за специални ефекти.


В House of Gucci , новият игрален филм на Ридли Скот, Джаред Лето играе Паоло Гучи. Сос Arrabbiata, пармезан, зехтин - актьорът спазва италианска гастрономическа диета, за да изиграе тази роля.


Джаред Лето махна брадата, с нея и едно 15-ина годинки


Ножици, четки и малко плат

За някои роли гримът, перуките и костюмите могат да са ключови за метаморфозата на един актьор. Като например тази към Маргарет Тачър - през 2011 Мерил Стрийп я играе в “Желязната лейди”. Дневната програма: три часа грим, среща с протезиста, поставяне на перуката и смяна на многобройни костюми от туид. През 2020 колежката й Джилиан Андерсън се въплъщава в Маргарет за сериала “Короната”. Освен дрехите, прическата и позицията на тялото, актрисата най-добре овладява тембъра на този така разпознаваем глас.


Мерил Стрийп като Маргарет Тачър в Желязната лейди. За да въплъти бившия премиер на Обединеното кралство, актрисата се подготвя с ежедневен 3-часов грим.


Няколко години след Мерил Стрийп, Джилиан Андерсън изигра ролята на така наречената "желязна дама" в сериала "Короната" . За своя герой актрисата модифицира гласа си, така че да е максимално близък до този на Маргарет Тачър.

Чарлийз Терон и Марго Роби пък търсят грозното и са готови да го постигнат. За да влезе в кожата на серийната убийца Айлийн Уорнъс във филма “Чудовище”, южноафриканската актриса обръсва веждите си и носи фалшиви зъбни протези през целия период на заснемане на филма. Освен това доверява лицето си на екипа, отговарящ за визуалните ефекти, които изработват латексова маска, за да направят лицето й по-широко. Що се отнася до русите й коси, налага се актрисата да се сбогува с тях, за да бъдат обезцветени, изсушени и да бъде нанесен продукт, който да им придаде мазен и неподдържан вид.


Паралелите в The Crown: безукорните актьори в сериала и приликите им с кралските особи, които изиграват


През 2018 Марго Роби се въплъщава в ролята на Елизабет I във филма на Джоси Рурк “Кралицата на Шотландия”. За тази роля Марго умишлено търси ефекта на грозното. “Това беше задължителен компонент, за да разбера тази жена. Значението на естетическото присъствие на кралица Елизабет беше описано в сценария. Знаех какво ме очаква с огромните огнено червени перуки, богато нагримираното бяло лице и всички други детайли на персонажа”, разказва самата актриса. Резултатът: огромен екип работят три часа на ден върху грима, костюмите и перуките, за да я трансформират пълнокръвно.


Във филма Мери Стюарт, кралицата на Шотландия , Марго Роби, която играе Елизабет I, казва, че иска да изглежда грозно за ролята. Периодичен костюм, перуки и грим, и актрисата е неузнаваема.

More Movies & TV