Следва

7-етажната торта и белият костюм: Виктория Бекъм отпразнува ЧРД 48

Истории от живота: Карен Мюлдер, от супермодел през клиника за душевно болни и накрая до щастието никой да не те познава

Снежната кралица на модата, синеокия ангел, първият модел с крила на Victoria's Secret... Приказната Карен Мюлдер има кратка, но изумителна кариера, която вероятно щеше да се развие по различен начин, ако движението #MeToo имаше днешната си сила. Всъщност хорандката е неговият пръв проводник...

Celebrities преди 2 години

Животът на супермоделите обикновено изглежда като приказка, гледан отстрани. Особено ако техните истории, като в тази приказка, започват с щастлива случайност. Точно това е историята на Карен Мюлдер. Един от най-търсените топмодели на 90-те попада в професията почти случайно: нейна приятелка изпраща снимките й за конкурс на световноизвестната агенция Elite. В резултат на това срамежливото холандско момиче взривява състезанието, а година по-късно вече покорява подиумите на Милано и Париж. Но, както добре знаем, не всички приказки завършват щастливо, а историята на Карен е именно от тези, за които не може да се каже, че са розови. 


Карен Мюлдер на шоуто на Chanel Пролет/Лято 1995 г


Victoria's Secret, 1998 г

За разлика от колегите от подиума Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Кейт Мос, Шалом Харлоу и Кристен Макменами, Мълдър не се е появявала от много дълго време нито в предавания, нито по лъскавите страници на списания или в тежкарски реклами (ако изключим гостуването й на шоуто на Etam през 2016-та). Моделът слага край на кариерата си в самия й пик - през 2001 г. През 2007 г. прави опит да се върне, но всичко завършва с едно единствено модно шоу - това на Джон Галиано за Dior. Причината не е в това, че красавицата изведнъж се оказва неатрактивна за букерите или марките. Напротив, куп дизайнери и главни редактори на модни списания упорито се борят за възможността да осигурят ослепителна блондинка за снимки или шоу, на каквато цена поиска тя (макар че стои далеч от бляскавия образ на моделите от онова време - не се къпе в шампанско във ваната си и не е последният оттеглящ се от безкрайните среднощни партита, Карен изкарва по 10 000 паунда на ден и снима за всички - от Chanel, Dior и Versace до Nivea и Victoria's Secret. Именно тя влиза в дебютния състав на "ангелите" на прочутия бранд за бельо и всъщност е първата, която се появява на подиума с крила). Но мисис Мюлдер решава да остане настрана. Както се оказва по-късно, причините за така желаното уединение са трагични. Момичето изпада в дълбока депресия и дори прави опит за самоубийство. Вината е дълбоката травма, преживяна в резултат на няколко изнасилвания, като първите са още в детството.


Chanel Есен/Зима 1991/92 г

Супермоделът е родена на 1 юни 1970 г. във Влардинген, Холандия. На 15 тя, заедно с родителите си, баща й - данъчен инспектор и майка й - секретарка, заминава на почивка във Франция. Там Карен вижда обявата за предстоящия конкурс Look of the Year, организиран от най-важната агенция в света в онзи момент - Elite Model Management. Вечно съмняваща се във ваншността си Карен не се решава на участие - на всичкото отгоре носи брекети, от които силно се притеснява. Споделя мечтата си с приятелка, която решава да изпрати на своя глава снимките на Карен, без да й каже. Мюлдер не само преминава през отделните кръгове, но се оказва и победителка с отбора на Нидерландия, а в индивидуалния конкурс заема второто място. Година по-късно тя вече е на подиума за Valentino и Yves Saint Laurent.


1993 г.

Красавицата заживява основно в Париж, където е особено близка с друг топмодел от 90-те - Карла Бруни. Наричат ги аристократките на модата, но докато Бруни е действително от знатно аристократимно семейство, Карен дължи титлата на поведението и излъчването си. 


Карла Бруни и Карен Мюлдер на парти в Монако, 1995 г.

Кариерата й буквално избухва - Карен работи по 13 часа на ден, влизайки от снимки в снимки и от ревю в ревю. В един момент възлюбеният й тогава Жан-Ив Ле Фюр решава, че е дошъл моментът да се монетизира успехът на момичето извън подиума и фотосесиите. Така се стига до сключването на договора й с компанията Hasbro, която пуска кукла Барби с външността на Мюлдер. След това се появяват умалени копия и на Наоми и Клаудия. Но Карен е първата. Друг успешен бизнес проект, реализиран от Ле Фюр е пуска на CD-диск със съветите на Мюлдер за красота, грим и гимнастика. Освен това, през 1997 година Карен пуска календар със свои снимки. 


Карен с куклата Barbie базирана на нея, 1996 г.

Всъщност, макар че Ле Фюр си остава най-близкия й мъж, не той е законният й съпруг. Карен се омъжва само веднъж, като минава под венчило на 18-годишна възраст, а избраникът е френският фотограф Рене Босне. За романса им се знае малко, но е сигурно, че съпругът се чувства зле от възходящата кариера на любимата, докато самият той тъпче на едно място. Пет години по-късно двамата се развеждат. Годината е 1993 година, тя е на 23 и е невероятно търсена - време за личен живот на практика няма. Но на успешния предприемач Жан-Ив Ле Фюр му е достатъчно да я зърне за кратко на летището в Париж, за да разбере, че това момиче е необикновено и той я харесва много. Започват връзка, като Жан-Ив става и неин мениджър. Две години по-късно се сгодяват, но до официален брак така и не се стига. През 1997 година годежът е развален, но бившите влюбени запазват прекрасни отношения. 

После Карен завързва връзка с потомствения колумбийски бизнесмен Хулио Марио Санто-Доминго, но и за тази любов се знае малко. Всъщност, Мюлдер е пословично дискретна по отношение на любовния си живот - никакви откровения в тази посока няма да откриете в пресата. 

През 2001-ва Карен е поканена като гост във френското телевизионно шоу Tout le monde en parle. Очаква се да сподели симпатични спомени от успешната си моделска кариера, но става нещо съвсем друго. Изведнъж, ронеща сълзи, Карен започва да разказва за преживените случаи на насилие, от самото й детство до онзи момент. Карен обвинява собствения си баща в сексуално насилие, друг мъж от близкия приятелски кръг на роздителите си, както и ръководителя на френския клон на агенцията за модели Elite, Жералд Мари, бивш съпруг на колегата й Линда Еванджелиста (обвинен по-късно в посегателства и от много други модели, включително и от 15-годишно момиче, на което предлага пари срещу секс, който момент е записан и слага край на кариарата му), и дори принц Албер II от Монако в сексуално насилие. Тогава никой не е готов да повярва на модела: времената на #MeToo все още не са настъпили, темата за сексуалното насилие е откровено заклеймявана и никой не желае подобен род реклама. Освен това родителите на Мълдър твърдят, че дъщеря им употребява наркотици от дълго време и именно те са причината за пробойните в ума й. Това интервю така и не вижда бял свят: продуцентите на програмата решават да унищожат записа, решавайки да не поемат твърде големия тогава риск, оправдавайки се с "параноични бълнувания на една объркана жена". Карен обаче няма какво да губи: тя споделя същите откровения за упражненото над нея насилие пред няколко френски списания и вестници наведнъж.


Карен Мюлдер и гаджето й Жан-Ив льо Фюр, 1995 г


С Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и принц Албер от Монако, 2001 г

Тогава се намесва сестра й Саския, която хваща супермодела за ръка и я води в парижката психиатрична клиника Villa Montsouris. Мюлдер лежи 5 месеца (лечението е платено между другото от същия този Жералд Мари), през които окончателно изчезва от информационното поле и на практика е почти напълно забравена от довчерашните си приятели и клиенти. Година след като напуска клиниката, на фона на прогресираща депресия, моделът опитва самоубийство: взема голяма доза сънотворни и изпада в кома. Спасява я бившият й годеник Жан-Ив льо Фюр, който вдига полицията на крак, след като Карен не отговаря на обажданията му в продължение на часове. Красавицата е намерена да лежи в безсъзнание на пода в собствения си апартамент. Настанена е в болница, където на другия ден излиза от комата. 


На шоуто за висша мода на Тиери Мюглер Есен/Зима 1992 г.

Съживена е, но проблемите не свършват дотук. През 2009 г. Карен е арестувана за заплаха за убийство на пластичния си хирург. Оказва се, че докторът се е опитал да разубеди модела, решена на драстични пластични операции, но тя агресивно настоява за нови и нови процедури, заплашвайки, че в противен случай хирургът ще бъде „анатемосан и наказан от тъмни сили“. Този скандал (решен извъсъдебно) се оказва последният "хит" на Карен в новинарските репортажи - след като утихва, тя решава напълно да изчезне от радара и да заживее далеч от хорското внимание. Днес красивата 51-годишна жена се появява публично извънредно рядко, като отглежда дъщеря си Анна, родена през 2006 г. и чието бащино име не се разкрива, напълно сама. Моделските висини са зад гърба й, предпочита разходките по морския бряг в Сен Тропе пред светските събития. Вярва, че най-накрая е намерила щастието - и то не се свежда до огромни хонорари и снимки за Шанел и Ив Сен Лоран. В редките си интервюта, красивата жена признава, че успехът й е тежал, а кариерата на модел е засилила комплексите и депресията й.


С Надя Ауерман


С Клаудия Шифър, Татяна Патиц, Линда Евангелиста и Валентино Гаравани, 1991 г. 


Карен Мюлдер, 2016 г.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.