Следва

Новите официални снимки на кралица Елизабет II в чест на 96-ия й рожден ден

Помощ: възрастова разлика в любовта, кога става проблемно

Ако се вярва на статистиката, някои възрастови групи крият по-големи рискове по отношение на разпадането на връзките, отколкото други. Каква разлика във възрастта смятат изследователите за най-нещастна?

 

Love преди 1 година

Разбира се, всяка двойка е различна. Някои може да не могат да се справят с голямата разлика във възрастта, други смятат, че това е ключът към щастливата любов. Но всъщност това е точно областта, която изследователите внимателно проучват и анализират, за да се опитат да разберат по-добре навиците и предпочитанията на хората по отношение на връзките и срещите, както и да научат повече за възможните предиктори за успех.

Амал и Джордж Клуни - 17 години разлика

Отношенията могат да бъдат трудни независимо от възрастта, но в някои случаи ситуацията се влошава от този фактор. Някои изследвания показват, че възрастовите разлики между партньорите могат да бъдат едно от нещата, които правят срещите по-лесни или по-трудни, в зависимост от това колко години ви разделят. Познаването на най-лошите възрастови диапазони в крайна сметка няма да бъде решаващо, но ще ви помогне да получите представа за това каква може да бъде вашата връзка, какво да очаквате и как разликата в годините може да има положителен или отрицателен ефект върху резултата от романтичната ситуация.

Статия, публикувана в Journal of Popular Economics през 2018 г., гласи, че хората, които се женят за по-млади партньори, първоначално са по-щастливи, но това щастие и удовлетворение във връзката невинаги трае дълго, особено ако разликата във възрастта е голяма. Установено е също, че двойките с голяма разлика във възрастта може да са по-малко "устойчиви", когато са изправени пред финансови и икономически трудности в сравнение с двойки на сходна възраст. Но коя възрастова група може да се счита за най-малко успешна?

10 години разлика

За мнозина 10-годишна възрастова разлика между двама партньори изглежда като горната граница на това, което смятат, че могат да понасят в една връзка, докато за други това все още е доста скромна разлика. Въпреки това, 10-годишен диапазон крие риск връзката да не продължи вечно. Проучване на университета Емори установява, че когато разликата във възрастта ви наближава 10 години, бракът ви е с около 39 процента по-вероятно да завърши с развод. Отново, не всички двойки с 10-годишна възрастова разлика ще имат това преживяване, но това се случва с подчертана честота. По един или друг начин успехът на всяка конкретна връзка зависи от много различни фактори, но в този случай си струва да положите повече усилия.

Приянка Чопра и Ник Джонас, 10 години разлика

20 години разлика

20-годишна разлика във възрастта също може да създаде редица проблеми на двойката. Някои влюбени, разбира се, успяват да овладеят ситуацията и да постигнат лично щастие. Но, както установява по-рано споменатото проучване на университета Емори, ако бракът ви е с разлика от около 20 години, то той е с около 95 процента по-вероятно да завърши с развод, отколкото ако сте на близка възраст. Някои двойки намират перспективата за доста обезсърчителна, докато други приемат потенциалния риск от възможен край като цена на  щастието, което изпитват в момента.

Джейсън Стейтъм и Роузи Хънтингтън-Уайтли, 20 години разлика

Половината от вашата възраст плюс седем

Понякога, когато попитате каква е минималната възраст на човек, с когото можете да изградите добра връзка, се извлича отдавна известна максима: разделете възрастта си наполовина и добавете седем години. Твърди се, че отношенията с някой, който ще се окаже по-млад от получената цифра, също влизат в графата "ок е". Проучване от 2001 г., публикувано в списание Evolution and Human Behavior, установява, че по отношение на запознанствата и връзките предпочитанията на хетеросексуалните мъже обикновено следват това правило, но че хетеросексуалните жени всъщност предпочитат партньори под минималната възраст, продиктувана от „половината от вашата възраст плюс седем". Не всеки се чувства комфортно в съчетание с толкова голяма разлика, но поне външното мнение не трябва да влияе на вземането на решения.

Алек и Хилария Болдуин, 26 години разлика

Не забравяйте, че статистиката и реалния живот са различни неща и това, че вие ​​и вашият партньор имате голяма разлика във възрастта, не означава, че връзката ви е обречена. Много зависи и от вас, вашите предпочитания, характери и действия. Най-вече действия! 

More Love