Следва

Някои тайни за хубост са вечни: 7 трика за красота на Клеопатра, които работят безотказно

"Нашта" система 4-2-4: как постигаме фантастичния тен на корейките

Често опитваме да надникнем зад работещата маниакалност на корейските момичета относно брилянтната, фантастична, божествено красива кожа на лицето. Опит 1 е тук, опит 2 - тук, а сега разнищваме самата система на грижа, така че, каквото и да правим, да го направим наистина добре. 

Face преди 1 година

Равномерният и сияен тон на кожата на корейските жени е резултат от тяхната извънредно старателна и спазвана независимо от всичко рутина за красота. Специалистите твърдят, че генетиката няма нищо общо с това, става въпрос за двойно почистване по системата "4-2-4" с хидрофилно масло и пяна. Докато скептиците се възмущават и смятат, че хидрофилното масло запушва порите, корейките с перфектна кожа се измиват старателно именно с масло, отхвърляйки всички съмнения. И така, какво представлява корейската грижа по системата 4-2-4, която изравнява тена на лицето по-добре от всякакъв Photoshop. 

Какво е значението на системата 4-2-4?

През 2012 г. актрисата Bae Soo Ji, по-известна като Сузи, в програмата "Нощ на телевизионните забавления" споделя тайните на рутината си за красота.

Сузи казва, че почиства лицето си за 10 минути, следвайки принципите на системата 4-2-4.

Актрисата подчертава, че за нея стъпката на почистване е най-важна в грижата за кожата. Според експертите, за тези с проблемна кожа, системата 4-2-4 може да помогне за почистване на порите и коригиране на последиците от акне, а за останалите да направи така, че лицето да засияе.

Двойно почистване

Почистването е основната стъпка в корейската грижа за кожата. Най-често корейките мият лицето си два пъти: първия път с хидрофилно масло, а след това с пяна.

Двойното почистване:

- разтваря грим от всякаква вид, дори водоустойчив;
- отмива слънцезащитния крем от кожата;
- почиства кожата в дълбочина, като стартира процеса на регенерация;
- стеснява разширените пори;
- намалява възпалението и предотвратява появата на нови;
- подготвя кожата за последващата грижа и подобрява проникването на овлажнителите.

„Хидрофилното масло не е подходящо за мазна кожа - мит! Напротив, то действа на принципа на сходството - привлича себума и всички мастноразтворими продукти (тонални, слънцезащитни и други), разтваря ги и регулира производството на себум в бъдеще“, категорични са експертите от Южна Корея. 


Ma:nyo Herbgreen Cleansing Oil, 44лв


A'pieu Lavender Cleansing Oil, 36лв


PURITO From Green Cleansing Oil
, 51лв

Как да се грижим за кожата си по системата 4-2-4?

1. Масажирайте малко количество хидрофилно масло върху суха кожа. Използвайте възглавничките на пръстите си, за да разнесете маслото върху кожата за 4 минути, за да разтворите грима и замърсяванията.

2. Намокрете ръцете си с топла вода и масажирайте кожата още малко, докато маслото се емулгира при контакт с водата. Отмийте останалото масло с вода.

3. Нанесете пяна или гел за почистване. Разпенете продукта в ръцете си предварително или го направете с гъба или специална мрежа за разбиване на пяна. Трябва да има достатъчно пяна. Масажирайте кожата с пяната 2 минути, като внимателно я разпределите по кожата и обърнете специално внимание на Т-зоната.

4. Изплакнете лицето с вода, като редувате топла и студена. Измийте с топла вода за 2 минути и после студена за още 2 минути. Такова контрастно измиване тонизира кожата, стяга порите и облекчава подпухналостта.

5. След измиване не използвайте кърпа. По-добре е останалата влага да се „вкара” в кожата с потупващи движения. Това ще ви помогне да избегнете усещането за сухота и стегнатост.

След почистването Сузи препоръчва нанасяне на тоник и лосион върху лицето. Това ще помогне за възстановяване на pH баланса на кожата. Също така звездата съветва да не забравяте да правите малки паузи между нанасянето на средствата, така че всеки продукт да има време да се абсорбира в кожата.

Как да изберем средствата?

Основното правило е продуктите да отговарят на вашия тип кожа и състояние. Ако кожата е проблемна, обърнете внимание на продукти с масло от чаено дърво или AHA-BHA киселини. Ако е чувствителен - с Centella Asiatica.


Dr. Jart+ Teatreement™ Moisturizer, 64лв


The Body Shop Tea Tree, Anti-imperfection Daily Solution, 28лв

Колко често трябва да мия лицето си според принципа 4-2-4?

Експертът не съветва да се мие по тази схема всеки ден, тъй като "4-2-4" има лек ексфолиращ ефект. Твърде много ексфолиране може да увреди защитната бариера на кожата. Следователно 1-2 пъти седмично са достатъчни.

Важно е да вземете предвид характеристиките на кожата си, някой ще имат нужда от това измиване само един път на 2 седмици.

Особено ще ви хареса тази почистваща система, ако имате проблемна, мазна или комбинирана кожа. А също и ако често правите многопластов грим с плътно покритие. Няма възрастови ограничения за използването на тази схема.

More Face