Advertisement
 
Бриджит Макрон, отдадената, или как скептична Франция възприе съпругата на президента и й даде втори мандат
  •  

Бриджит Макрон, отдадената, или как скептична Франция възприе съпругата на президента и й даде втори мандат

Колкото по-уверено се заявява Еманюел Макрон на политическата арена, толкова по-очевиден е фактът, че зад всичките му победи стои не само работата му, но и делото на Бриджит Троние, жената, която го вдъхновява ежедневно. Русата красавица е неотлъчно до амбициозния Еманюел вече четвърт век. 

 

Точно преди избора на съпруга си Еманюел Макрон, 64-годишната тогва  Бриджит Троние шеговито отбеляза в интервю, че разчита именно той да спечели изборите през 2017 г.: „Все пак, след 6 години ще стана на 70“. Съпругата на Макрон никога не е крила личните си амбиции: след изборите, които, разбира се, нейният Емануел ще спечели, тя възнамерява да положи основите за бъдещата официална позиция на първата дама на Франция, за което й трябват сили и енергия. От миналата вечер, мадам Макрон навлезе във втория са мандат като първа дама на Франция. След 5 години, когато изтече времето на Еманюел в Елисейския дворец, тя ще е на 74. Идеалното време за пенсия, още повече след 10 публично прослужени звездни години, но дотогава има време...


Една победа за двама: Бриджит и Емануел след обявяването на предварителните резултати от първия тур на изборите, вечерта на 23 април 2017 г.

През юли 2016 г., като финансов министър в екипа на Франсоа Оланд и имайки малък шанс да реализира собствените си политически амбиции, 38-годишният Еманюел Макрон все пак решава да проведе първия си митинг. За място на събитието политикът избира моден район на левия бряг на Сена.

Няколко часа преди тълпите да пристигнат, Еманюел репетира пред екипа си, членове на собственото му политическо движение En marche, движение нито дясно, нито ляво, но такова, което според самия Макрон може фундаментално да промени цялата политика на републиката. „Ние сме партията на надеждата“, заявява политикът пред малкото си слушатели.

Периодично речта на Макрон е прекъсвана от авторитетен женски глас, вмъкващ реплики от рода на „Внимавай с гласа си, не го понижавай“. Това е гласът на Бриджит Макрон, даваща съвети на съпруга си, точно като театрален режисьор на млад актьор. По-късно той учтиво ще я попита: „Скъпа, кажи ми какво не е наред с говора. Твърде дълги изречения?”. След месеци, вече без колебание, той ще признае пред огромни тълпи хора: „Бриджит винаги казва, че речите ми са твърде дълги".

Талантът на съпругата на Еманюел Макрон в областта на театралното изкуство, усъвършенстван по време на работата й като режисьор в училищен театър, изиграва  централна роля в последвалите оглушителни изпълнения на бъдещия фаворит в президентската надпревара. Така че, веднага след като Макрон триумфално влиза в Елисейския дворец, политикът се заема да награди Бриджит в съответствие с всички правила. А именно, да й даде специален политически статут на първа дама на Франция, въпреки очевидния скептицизъм от страна на нацията в онзи момент 

Преди Макрон нито един избран президент не се решава на това, но Еманюел е твърдо решен: днес дейността на Бриджит се регулира от специална Харта за прозрачност, макар че на съпруга й му огнема доста време и нерви да убеди французите, че определено се нуждаят от такава първа дама, какъвто е Брибри.

Емануел обещава, че позицията на първа дама „няма да се плаща с пари на данъкоплатците“, но въпреки това е категоричен: „Ако сте избран за президент, тогава човекът, който живее с вас, все пак трябва да играе някаква роля“.


Макрон каза, че съпругата му ще играе важна роля по време на неговото президентство

Значението на Първото семейство за Бриджит и Еманюел е очевидно: през 2014 г., по време на скандала около предателството на Франсоа Оланд към партньорката му тогава, Макрон е заместник-началник на кабинета в Елисейския дворец. И двамата стават свидетели как измамената приятелка на Оланд, журналистката Валери Трирвайлер, публикува отровен разказ с всички подробности от личния живот на президента, което безвъзвратно срива статута му в очите на обикновените французи. Така че и за Еманюел, и за Бриджит е важно да покажат на избирателите, че бракът е свещен съюз. И избирателите (и особено избирателките) го оценяват.  


Деси Радева VS Бриджит Макрон: Коя е по-стилна?Бриджит и Еманюел Макрон в Royal College et Militaire de Thiron-Gardais, лято 2016 г.; Макрон със съпругата си по време на посещението на кралската двойка от Испания, 2 юни 2015 г

Това, върху което Бриджит не иска да се фокусира, е 25-годишната разлика във възрастта с Еманюел. Сега тя е на 69 години (родена е на 13 април 1953 г.). Преди нейният съпруг да бъде избран за президент преди пет години за неговия първи мандат, тя работи като преподавател по латински и френска литература в частно йезуитско училище и не крие факта, че някога самият Емануел е бил неин ученик.

Подобно на съпруга си, Бриджит Троние, известна като "Брибри", е родена в град Амиен в Северна Франция и също идва от буржоазно семейство, което притежава известна местна верига сладкарници, пръснати из целия град. На 20-годишна възраст тя се омъжва за банкера Андре-Луи Озие, от когото ражда три деца. Преди да учи за учителка и да получи работа в престижното частно училище, работи като специалист по пресата в Търговско-промишлената камара в Пас дьо Кале.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.