Следва

Появи се първият кадър от филма "Барби", приликата на Марго Роби с куклата е феноменална

Изложба ценни графики и пластики в СГХГ, курира Георги Войнов, част от проекта „Другото око“

27 април – 10 юли 2022

Events преди 1 година

Проектът на СГХГ „Другото око“ представя периодично експозиции по идея и подбор на външни куратори не-изкуствоведи, да работят с творбите от фондовете на галерията и да създадат своя посока на размисъл в изкуството. По покана на галерията куратор на настоящата изложба е Георги Войнов - икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство.

Георги Войнов обръща поглед от една страна към дарителството, а от друга към реалността и мистиката в произведенията на конкретни творци в областта на графиката и скулптурата.
Изложбата представя четирима големи български графици и техният поглед към света. Общото което свързва различните по тема и материал творби (печатна графика и скулптура), представени в настоящата изложба, е че всички те са влезли в колекциите на Софийска градска художествена галерия като дарения. В изложбата са включени 82 графики и 15 малки пластики - дело на творци от различни поколения, с различна естетика, житейска философия и стил на изразяване.

Експозицията е съставена от работи, подбрани от самите автори измежду собствените им произведения и дарени в графичния и скулптурния фонд на СГХГ, както и творби, дарени на галерията от наследниците на известни наши художници.

Веселин Стайков и Преслав Кършовски търсят своите теми в действителния, видим свят. При Румен Скорчев и Николай Майсторов разказът на вечните притчи или сантиментални спомени е облечен в мистика и обвързан с нереални същества и ситуации. Грубият житейски отпечатък в керамичните портрети на Маргарита Радева контрастира с меките пластични форми на миниатюрните скулптури на Маргарит Цанев и така тези творби се приобщават към представените в изложбата графични произведения.


Веселин Стайков, Жътва, 1932


Преслав Кършовски, Рувейде, 1937


Румен Скорчев, Тънка червена линия, 1999


Николай Майсторов , цикъл „Апокалипсис сега или винаги” 2, Сили на Отвъдното, 2000


Маргарита Радева, Маска IV, 2004 


Маргарит Цанев, Пластика – F 

Обръщайки поглед към дарените колекции в СГХГ, настоящата изложба е израз на почит и уважение към дарителите за техния благороден акт, равностоен на художествената значимост на дарените произведения. Дарителството в изкуството е личен избор, но с изключително обществено присъствие и значение.

Откриването на изложбата е на 27-ми април, сряда, от 6 вечерта. 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?