„Измамата „Сан Стефано. От русификацията на България до „денацификацията“ на Украйна“ от Иво Инджев с премиера на 3 май

„Измамата „Сан Стефано. От русификацията на България до „денацификацията“ на Украйна“ от Иво Инджев с премиера на 3 май

Българският журналист и блогър допълва приносното изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война в контекста на конфликта в Украйна.

Приносното издание на „Измамата Сан Стефано“ от журналиста и блогър Иво Инджев, което подложи на преоценка представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, се появи с ново преработено и допълнено издание месец след ескалирането на отношенията между Русия и Украйна.

Допълненото изследване разглежда детайлно каква е ролята на руските военни сили в Руско-турската освободителна война и какви са паралелите между русификацията на България и „денацификацията“ на Украйна днес.

Книгата ще бъде представено на 3 май от 18:00 ч. в Дом на киното (ул. „Екзарх Йосиф“ 37). Модератор на събитието ще бъде журналистът Георги Ангелов, а входът е свободен.

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, „Измамата Сан Стефано“ е първата книга в България, остро критикуваща руската агресия. Тя маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта, и напълно осъжда безкритичния прочит на историята.


Иво Инджев

Иво Инджев е журналист, блогър и автор на 9 публицистични книги. Член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз. Бил е кореспондент на БТА в Бейрут ( 1983-1987 ), главен директор на Българската телеграфна агенция (1990 – 1993), главен редактор на в. “Експрес“ ( 1993 -1994 ) , на в. “Демокрация” ( 1994 1995 ), създател на Асоциацията на Европейските журналисти у нас ( 1992 ), вицепрезидент на АЕЖ, избран на конгреса в Хелсинки ( 1994 ), коментатор на Радио “Свободна Европа ( 1995-2000 ), и телевизионен водещ на предаването „В десетката“ по bTV (2000 – 2006). Носител е на награди на “Хелзинския комитет” за правозащитна дейност.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.