Следва

Cool shirt! Пийт Дейвидсън за H&M

Запознайте се със Сол Наш, британският дизайнер, който спечели наградата Woolmark 2022

Разказваме ви всичко, което трябва да знаете за младата марка, която спечели сърцата на журито на престижното състезание и в резултат - приятно закръглена парична награда

 

All fashion преди 1 година

Една от първите световни награди за млади дизайнери е международната премия Woolmark, която се появява през 50-те години на миналия век. Конкурсът за таланти се ражда по инициатива на Международния секретариат за вълната, който обединява производители на вълна от Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка. С помощта на наградата те решават да потърсят както нови обещаващи имена, така и иновативни подходи за работа с естествения материал, в който са специализирани. През годините носители на международната награда Woolmark са Карл Лагерфелд, Валентино Гаравани и съвсем младият, 18-годишен Ив Сен Лоран. През 2022 г. същата награда, след Мати Бован, бе присъдена на британския дизайнер Сол Наш.


Сол Наш, носител на международната награда Woolmark 2022

Експертното жури на International Woolmark Prize 2022, което включваше основателят на Byredo Бен Горам, журналистката и уважаван френски редактор Карин Ройтфелд, стилистът Иб Камара, който наскоро представи колекция с H&M, креативният директор на Hermès Надеж Уейн-Сибулски, моделът Наоми Кембъл и други реномирани имена от индустрията, се оказа силно затруднено при вземането на решение: тазгодишните финалисти са невероятно силни дизайнери, всеки от които определено заслужаваше парична награда от 200 хиляди австралийски долара. Сред претендентите за победата бе Руй Джоу, носител на наградата Karl Lagerfeld LVMH Prize 2021. "Ужасно е!, възкликна Рикардо Тиши, креативен директор на Burberry. - Днес беше много трудно да преценим. Въпреки това е страхотно да се види работата на Сол Наш, произтичаща от танца и хип-хоп културата, и как той създава облеклото на танцьорите, обичайно работено от акрилни, плетени влакна."


Бутиците на LVMH потвърждават отказа да обслужват руски клиенти: „Жалко, че санкциите се отнасят за обикновените хора“



Сол Наш, Есен/Зима 2022/23


Сол Наш, Есен/Зима 2022/23

Какво стои зад марката Saul Nash, което в крайна сметка му позволи да се откъсне от обещаващите конкуренти? Дизайнерът (и хореограф!) Сол Наш израства в Североизточен Лондон и нахлува в модата по нетрадиционен начин. Наш танцува от много години и получава бакалавърска степен по изкуства и дизайн на представления от Central Saint Martins през 2015 г. Започва да проектира мъжко облекло като аспирант в Кралския колеж по изкуствата през 2018 г.

Основното вдъхновение за Сол е кинетичното изкуство и неограничените възможности на тялото. Дизайнерът работи върху трансформирането на спортното облекло: той създава мъжки гардероб, който не компрометира нито функционалността, нито стила. Наш се ангажира да подкрепя родния си град, като всички ограничени колекции са създадени от местни производители в Североизточен Лондон. Удивително е и как носителят на международната награда Woolmark 2022 поддържа баланс между няколко вида творчество - пърформанс изкуство, танц и дизайн. Сол често демонстрира дрехите си с помощта на постановки, които самият той реализира като хореограф. В крайна сметка, така дрехите на Saul Nash най-добре показват всичките си уникални качества. Освен това модният дизайнер помага на колеги и музиканти, като споделя хореографски и режисьорски опит. 

More All fashion