Следва

Успява ли момчешката прическа на принцеса Шарлийн след мистериозното й изчезване да прикрие тъжните й очи

Ким като Мерилин: какво знаем за "голата рокля" от снощи

Тоалетът на Met Gala 2022 в Ню Йорк снощи, който втрещи, предизвика разгорещени спорове и всъщност окончателно потвърди статута на Ким Кардашян като Модна икона номер 1 в света в момента, е темата на този материал. Всичко за историческата рокля >>> 

 

Celebrities преди 1 година

На Met Gala снощи Ким Кардашян надмина себе си (и определено спаси груповия провал на  семейство Кардашян-Дженър, който, недискретно казано, си е чиста катастрофа). Слуховете за специална рокля, с която риалити звездата ще мине по заветните червени стъпала на Института по костюмите, се появиха седмица преди събитието. Всички маски вече са свалени, ето всичко, което знаем за роклята. 

1. Роклята на Ким е една от най-емблематичните визии в историята на модата, благодарение на предишния й собственик - Мерилин Монро. Емблематичната блондинка облича невероятно секси дрехата на 19 май 1962 г. за митичното си представление в Медисън Скуеър Гардън, където изпява Happy Birthday, Mr President на президента Джон Ф. Кенеди по повод 45-ия му рожден ден.

2. През 2016 г. роклята е продадена на търг за почти 5 милиона долара. Тя първоначално струва 1440 долара, като става дума за 60-те години на миналия век, когато е поръчана и ушита. Култовият тоалет се съхранява не в частна колекция в къщата на милионера-собственик, а в музея Рипли. Любопитно е, че веднага след фееричното си представяне на червения килим и безупречните кадри на фона на стена от рози зад кулисите, Ким свали тоалета и го върна здрав и невредим на служителите на музея. Сумата на договора за наем на роклята на ММ от КК не бе оповестена.

3. Кой е дизайнерът на историческата рокля? Това е Жан Луи. Факт е, че именно с тази дреха започва „отброяването“ на „голите“ рокли на звездите по червените килими. По днешните стандарти тази тогава скандална рокля е доста целомъдрена.

4. Най-голямата изненада идва с факта, че Ким, известна с обемните си форми, все пак закопча роклята. От някои ъгли, тя дори изглежда свободно върху фигурата на звездата. Според едната теория е била необходима помощта на пластични хирурзи, за да бъде роклята облечена и закопчана, според друга, за три седмици строга диета, много влюбената в Пийт Дейвидсън Кардашян е свалила 7 килограма.


Минус 15 за 15 дни: как Кидман, Стоун и останалите отслабват ударно преди Оскарите


В края на вечерта, щастлива и свободна, Ким си е поръчала пица, според присъстващи на бала. Легендата гласи, че самата Мерилин не е успяла да се вкара в тясната рокля в деня на изпълнението си в Медисън Скуеър Гарднън. Наложило се е роклята да бъде разпорена и зашита отново върху тялото на Монро (четете още: Моркови, сладолед, спане без пижама и още от тайните зад тялото на Мерилин).

5. За да изглежда ансамбълът напълно завършен, няколко часа преди тържеството Ким боядисва косата си в платинено русо. Чифт обици от 18-каратово бяло и диаманти от Cartier, линията им Essential Lines, допълват тоталния блясък. 

Преди 60 години легендарната Мерилин Монро нашумява с прозрачната си искряща рокля, която остава завинаги в историята на модата. И до днес, това е може би най-съблазнителният тоалет, който можем да си представим въобще. 

В началото на 60-те, роклята на актрисата, която не скрива почти нищо, е неописуема провокация (особено като се има предвид, че Мерилин пее за държавния глава в това облекло). През годините секси имиджът на Монро се превръща в култов и многократно цитиран, в опит се да възпроизведе успеха на Мерилин. "Голата" рокля на Мерилин е творение на роденият във Франция дизайнер Жан Луи. По времето на известното изпълнение на Монро през 1962 г. той многократно си сътрудничи с холивудски актриси. Именно Жан Луи проектира черната сатенена рокля без презрамки, която Рита Хейуърт носи на своето прочуто световно кабаретно турне, в което участва и Марлене Дитрих. Между другото, именно Марлене съветва Монро да се обърне към Жан Луи, когато мис Монро си признава чистосърдечно, че е влюбена в една от неговите рокли, носена от Дитрих. Отново силно провокативна, разбира се. 

Самият Жан Луи по-късно си спомня: „Това беше прозрачен, много тънък плат, украсен с изкуствени диаманти, за да може да блести под светлината на прожекторите. Тя (Мерилин) не носеше нищо под роклята, абсолютно нищо". Модният дизайнер признава, че поради факта, че тоалетът е много прилепнал, се е наложило да бъде съшит върху актрисата преди представлението.

Боб Маки, един от дизайнерите в екипа на Жан Луис, споделя, че Мерилин е поискала тоалет, който да „накара хората да ахнат“ - актрисата е искала да изглежда гола, докато същевременно е облечена. „Тя държеше да изглежда невероятно", казва Маки в интервю за Channel 4. Боб разказва още, че точно 2500 кристала са били ръчно зашити към роклята. 

Изпълнението на Мерилин на сцената на Медисън Скуеър Гардън на 19 май 1962 г. продължава само около тридесет секунди. Тя обаче прави такъв фурор, че и до днес се смята за една от най-известните публични изяви в света.  

През 2016 г. Ripley's Believe It Or Not купи голата рокля на търг за 4,8 милиона долара. Така тоалетът счупи рекорда на друг легендарен тоалет на Монро - бялата рокля от комедията "Седемгодишният сърбеж", която преди това намира новия си собственик за 4,6 милиона долара.

Сега остава само да изберем между оригинала и пост-оригинала, защото не ни идва за Кардашян да кажем "копието". В анкетата ни е мястото за вашите гласове >>> 

Анкета

Коя от двете в роклята на Жан Луи?

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.