Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

Гьоте-институт Ви кани на два гостуващи пърформанса от Германия и представянето на танцов уъркшоп в рамките на международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в София

„Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват“ е мотото на тазгодишния Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Гьотеинститут България и организаторите на събитието Ви канят на откриването на фестивала на 9-и май от 19:00 часа, когато германският хореограф Юлиан Вебер ще представи премиерно за България „Дуети с абстракции“ в „Квадрат 500“. Проектът, стартирал през 2021 г., не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Дуетите, които ще видим в София, са с избрани творби от представителната колекция на Национална галерия „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику - Йохана Одерски, Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), „Прозорец” (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура „Каприз” (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

Другото германско участие в програмата на фестивала ще бъде на 10-и май от 19:30 часа в „Топлоцентрала“, когато хореографката Зуфит Симон ще представи „Странни чужди тела”. Изпълнителката е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото“, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев. Участието на Юлиан Вебер продължава и на 15-и май в 15:00 часа в Национална галерия „Квадрат 500“, когато ще бъде представен резултатът от двуседмичната му хореографска лаборатория с български артисти – „Moving in Squares“. Амбициозното начинание има за цел да осъществи една от най-популярните световни практики в български контекст – танц в музей.

Зрителите ще могат да присъстват на пет новосъздадени „дуета“ между артист и произведение на изкуството. По време събитието Виолета Витанова ще взаимодейства с „Пейзаж с фетиш“ на Динко Стоев, Станислав Генадиев - с “Площадна” на Петър Дочев, Зорница Стоянова - с „Портрет в червено“ на Десислава Минчева, Галина Борисова - с „Kомпозиция женска фигура“ на Николай Абрашев, а Войн де Войн - с „Човекът с вестник“ на Ренато Гутузо.

Новата инициатива „Moving in Squares“ е част от дългогодишната образователна платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“ и се реализира с подкрепата на Гьотеинститут България и в партньорство с Национална галерия „Квадрат 500“ и мрежата “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.