Следва

Hold My Hand, новата песен на Лейди Гага за Top Gun: Maverick е тук

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на „Антистатик“

Гьоте-институт Ви кани на два гостуващи пърформанса от Германия и представянето на танцов уъркшоп в рамките на международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в София

Events преди 1 година

„Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват“ е мотото на тазгодишния Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Гьотеинститут България и организаторите на събитието Ви канят на откриването на фестивала на 9-и май от 19:00 часа, когато германският хореограф Юлиан Вебер ще представи премиерно за България „Дуети с абстракции“ в „Квадрат 500“. Проектът, стартирал през 2021 г., не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Дуетите, които ще видим в София, са с избрани творби от представителната колекция на Национална галерия „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику - Йохана Одерски, Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), „Прозорец” (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура „Каприз” (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

Другото германско участие в програмата на фестивала ще бъде на 10-и май от 19:30 часа в „Топлоцентрала“, когато хореографката Зуфит Симон ще представи „Странни чужди тела”. Изпълнителката е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото“, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев. Участието на Юлиан Вебер продължава и на 15-и май в 15:00 часа в Национална галерия „Квадрат 500“, когато ще бъде представен резултатът от двуседмичната му хореографска лаборатория с български артисти – „Moving in Squares“. Амбициозното начинание има за цел да осъществи една от най-популярните световни практики в български контекст – танц в музей.

Зрителите ще могат да присъстват на пет новосъздадени „дуета“ между артист и произведение на изкуството. По време събитието Виолета Витанова ще взаимодейства с „Пейзаж с фетиш“ на Динко Стоев, Станислав Генадиев - с “Площадна” на Петър Дочев, Зорница Стоянова - с „Портрет в червено“ на Десислава Минчева, Галина Борисова - с „Kомпозиция женска фигура“ на Николай Абрашев, а Войн де Войн - с „Човекът с вестник“ на Ренато Гутузо.

Новата инициатива „Moving in Squares“ е част от дългогодишната образователна платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“ и се реализира с подкрепата на Гьотеинститут България и в партньорство с Национална галерия „Квадрат 500“ и мрежата “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

More from View Sofia

Новият комедиен игрален сериал “Домът на Рейвън“ започва в събота, 10 февруари, по Дисни Ченъл

Movies & TV преди 6 години

Дисни Ченъл обявява премиерата за България на нов комедиен игрален сериал на 10 февруари от 10:30 часа. Сериалът проследява историята на Рейвън след края на поредицата That's So Raven - комедия, която получи много награди и продължава да докосва деца, тийнейджъри и семейства по целия свят.

FLUCA: Новото пространство за изкуство в сърцето на Пловдив специално за НОЩ/Пловдив

Viva 4 U преди 7 години

FLUCA - Aвстрийски културен павилион е арт инсталация и мултифунцкционална сцена, която ще се открие на 17 септември, част е от специалната програма „Отворени изкуства“на НОЩ/Пловдив и ще продължи до 15 октомври 2016 г....

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?