Следва

Юпитер в Овен от 11 май и трите зодии, които ще заплуват в късметлийски води

Човек е това, което яде! Шеф Тодоров и някои сладки и солени тайни за ценители

Открихме шеф Владимир Тодоров покрай приказно лесните и вкусни рецепти, които поднася редовно, с настроение, майсторлък и отношение на сайта на Kaufland България. Да е шеф-готвач на Владимир му отива много - сладък е като шоколад, безумно вещ е в изкуството на кулинарията, не претендира, че само гурмето става за ядене. Напротив, колкото по-родна и сезоннна, прясно приготвена и проста е една храна, толкова по-доволни оставаме хапващите я. 

Celebrities преди 1 година



През 2016-та Владо Тодоров печели приза „Готвач на България“ в най-голямото кулинарно състезание, организирано от Българска Асоциация на професионалните готвачи. Тази награда е предшествана от златен медал на състезанието ACF AND WORLD CHEFS CULINARY SALON в САЩ, щата Вирджиния в категория „Най-добър кулинарен студент“. Не успяхме да го хванем преди Великден, затова го "сервираме" днес, в навечерието на един от най-хубавите български празници - Гергьовден. Говорим си за храна и готвене, и за кефа от храната и готвенето, вижте  >>>    

View Sofia
: Здравейте, шеф Тодоров! Представете ни се (може и като рецепта за нещо вкусно), моля.
Владимир Тодоров: Здравейте! Казвам се Владимир Тодоров, родом съм от Русе и общо взето цял живот се занимавам с храна.

VS: Как стана така, че не сте просто Владимир Тодоров, а шеф Владимир Тодоров? Откъде тръгна тази приказна история (питаме, защото много ви отива титлата)?
В.Т.: Като цяло много не обичам да ме наричат “шеф”, защото титлата не те прави професионалист, а възможностите ти. Иначе историята ми започна още на 14 години, когато за първи път влязох в професионална кухня и от тогава не съм спирал да се занимавам с готвене. Завършил съм професионална гимназия по туризъм в паралелка с профил за готвач, а след това HRC Culinary Academy. През годините съм работил и стажувал в различни ресторанти в България, Нидерландия, САЩ и Белгия. Участвал съм в няколко състезания в България и САЩ като в България спечелих титлата “Най-добър готвач на България”, а в САЩ спечелих първо място в състезание за кулинарни студенти в щата Вирджиния.

VS: Последното ястие, което собственоръчно сготвихте, с пълната рецепта, моля, както и откъде пазарувате продуктите за него?
В.Т.: Едно от последните неща, които готвих, беше любимата ми дроб сарма за Великден. Разбира се, използвах много пресен чесън, пресен лук, левурда, джоджен и девисил. Продукти за много от ястията, които приготвям, намирам винаги в магазините на Kaufland.

VS: Защо се казва, че "човек е това, което яде"?
В.Т.: Защото е така - човек е това, което яде!

VS: Любимите ви продукти на щанда, когато говорим за ежедневно готвене?
В.Т.: Сезонните. Вкусът на сезонната храна е много по-добър, освен това има редица здравословни ползи от консумацията на сезонни продукти. Сезонността гарантира и качеството и свежестта, които трябва да бъдат основен приоритет, когато подбираме продуктите. Аз лично винаги разчитам на Kaufland в това отношение, тъй като там специалисти следят за това клиентът винаги да получи продуктите, които би сложил на своята трапеза.

VS: А за празнично готвене - след Великден идва ред и на прекрасния Гергьовден?
В.Т.: Вече споменах за дроб сармата, която за мен е задължителна за Великден. В моето меню за Гергьовден винаги присъства агнешко печено. Подсказвам, че на сайта на Kaufland може да намерите различни празнични рецепти с мое участие, което е една и от най-приятните части на съвместната ни работа с тях.

VS: Как ни съветвате да организираме седмичното си пазаруване - повечето от нас практикуват този начин на попълване на хладилника? Има ли интелигентен начин и кой е той, бързо, смело и сръчно, а и в оптималния случай икономично, да напазаруваме и какъв принцип да спазим в този смисъл?
В.Т.: Няколко неща са важни при пазаруването:

1. Помислете какво ще готвите през седмицата, преценете какво количество от различните продукти ще ви трябва.
2. Направете си списък с продуктите, които ще използвате. За ваша улеснение можете да използвате приложението на Kaufland, където бързо и лесно можете да добавите нужните артикули.
3. Помислете как да съхраните всичко, например не дръжте зеленчуците в найлонови пликчета в хладилника или, ако вземете по-голямо парче месо, го разделете на порции за няколко хранения, като част от него може да замразите за следващо готвене.

VS: Готвенето въпрос на талант ли е или всеки може?
В.Т.: Според мен всеки може да готви в домашни условия - там талант не се иска, всичко може да се научи, но в професионалната кухня трябва и доза талант. За рецептите на сайта Kaufland, за които споменах, се изисква единствено желание.

VS: Балансът е всичко - как изглежда той през очите на един шеф?
В.Т.: През моите очи балансът е перфектно овкусеното ястие.

VS: Вашата любима храна?
В.Т.: Добрата храна - вкусната и полезната, приготвена със свежи и качествени продукти.

VS: Пожелайте ни нещо!
В.Т.: Весели празници!

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.