Да измислиш викинг, валкирия, северна кралица: дизайнерката на костюмите на The Northman Линда Муир за сагата

Да измислиш викинг, валкирия, северна кралица: дизайнерката на костюмите на The Northman Линда Муир за сагата

Когато става въпрос за пресъздаване на костюмите на цяла епопея, съществуват много извори, от които дизайнерът, който се стреми да постигне максимална историческа точност, може да черпи вдъхновение: музейни експонати, архиви, снимки, дори запазени късчета старовремски текстил.

Но когато става дума за работа с режисьора Робърт Егерс и новия му епос за викингите, "Севернякът" (The Northman) - умопомрачителна история, преплитаща дивачество и духовност с участието на Александър Скарсгард, Аня Тейлър-Джой, Никол Кидман и Бьорк в ролята на Източноевропейска прорицателка - дизайнерът на костюмите Линда Муир е изправена пред изцяло нов набор от предизвикателства. За да изпълни желанието на Егърс всеки един детайл да бъде проучен възможно най-задълбочено, Муир трябва да визуализира свят, чието присъствие в популярната култура има твърде малка прилика с историческата реалност.

„Това е най-големият проект, който някога съм правила, най-големият екип, с който съм работила и най-доброто изживяване в кариерата ми", казва Муир, която преди това сътрудничи с Егърс и по неговите аплодирани от критиката филми „Вещицата" и "Фарът". „Просто най-големият във всяко отношение." Ясно е, че Муир намира подхода на Егърс за толкова вълнуващ и стимулиращ, колкото и (съвсем разбираемо) за малко смущаващ. „Робърт е доста уникален с това, че наистина базира писането си на факти - обича изследванията, обича да чете, обича страстно историята, казва Мюър. - Така че ние като творчески екип започнахме с огромно количество информация, което е наистина красив подарък."


Скици на костюми за Краля Воин


Скици на костюми за Валкирията


Допълнителни скици на костюми за Валкирията

Първото предизвикателство е фактът, че оцеляват изключително оскъдни доказателства за това, което викингите, появили се в Скандинавия в ранния средновековен период, преди да завладеят огромни части от Европа през така наречените тъмни векове, всъщност са съхранили. Разбира се, има остатъци от вълна, кожи и козина от периода, които може да намерите в музеите и по-широко предлагане на по-издръжливите предмети като бижута и брони. Но, за да разбере какво е битието на обикновения гражданин или войн и какво наистина една жена би могла да е носила тогава, Муир трябва да рови малко по-дълбоко из изторическите извори. „Ползвахме се от помощта на някои брилянтни историци и консултанти, но направихме и огромно количество изследвания", разказва тя.

Освен това, налице е огромен набор от герои, за които Муир трябва да измисли образен език на облеклото и стила им: както митични, така и съвсем реални, обхващащи общности от единия край на Европа до другия, и живели в различни моменти от историята на викингите в хода на целия филм. Има валкирии и вещици, крале и кралици, принцове, шутове и воини, благородници и диваци. Те може да произхождат от съвременна Исландия или от мистериозен остров някъде в Северно море, или от най-отдалечените краища на империята на викингите по време на нейния най-голям период на господство през 10-ти век: а именно руските държави, които обхващат региони на днешни Беларус и Украйна.

Това, което придава на филма уникална магичност обаче, е не само способността му да пресъздава митологията на викингите, но и фокуса му върху аспекти на културата, които до сега исторически са били недостатъчно представени. От една страна, това не са само мъже, които се бият по бойните полета или си извоюват владетелски статус. (В края на краищата, в „Севернякът" именно женските персонажи движат повествованието напред, от мистериозната славянска прорицателка на Бьорк до поробената вещица Олга на Аня Тейлър-Джой и страховития образ на Никол Кидман като кралица Гудрун.)

Муир съответно трябва да мисли извън рамката, като се има предвид акцента в историческите разкази върху традиционно мъжките елементи на тяхното общество. „Говорех непрестанно с  (археолога и исторически консултант на The Northman) Нийл Прайс за жените викинги, когато проектирах костюмите на Никол, и го питах: „Какво мислите, че би могло да накара една жена викинг да се почувства секси?", спомня си Мюър. - Той се засмя и каза: „Никой никога не ме е питал това преди." За да доведеш света на викингите до ярък, пълнокръвен живот обаче, това е точният въпрос. Ето какво разказва пред Vogue дизайнерът за трудностите и неочакваните наслади от необикновената си работа върху „Севернякът", който в момента е в кината и който горещо препоръчваме >>>

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.