Следва

10 най-красиви визии от pre-fall колекцията на Valentino

И тя носи Prada: най-красивите колекции на Миуча Прада по повод ЧРД 73

Фантазията на аристократичната италианка, примесена с висша елегантност, доза смелост, две дози изпреварващи времето си идеи и супер лукс, ще остане завинаги в историята на модата. Някои от колекциите й пък ще се копират, и копират, и копират, от всички, идващи след синьора Миуча. Припомняме защо >>>

 

All fashion преди 1 година

Днес единствената и инеповторимата Миуча Прада (Miuccia Prada) навършва 73 години. На рождения ден на един от най-популярните и успешни дизайнери на нашето време припомняме най-добрите й колекции.

Миуча Прада е истинска жена чудо. В продължение на 40 години тя ръководи световноизвестната модна къща Prada, разработвайки 7 колекции годишно и не се уморява да повтаря във всяко интервю: „Трябва да работиш усилено“ (Миуча среща дори бъдещия си съпруг на бизнес среща). Колекциите на синьора Прада не са от типа, в които се влюбваш мигновено. Нейното е класен вид интелектуална мода, която трябва да се вкуси внимателно, да се опита на малки хапки, да се осмисли. И чак след това разбираш, че си се влюбил до полуда и ще останеш верен докрай (четете още Prada е Миуча Прада. 10-те елемента от стила й, които да откраднем сега). 

Prada, Spring/Summer 2002/2003

"Да правиш това, което всички очакват от теб, означава да не правиш нищо ново."

Всички визии от колекцията Пролет/Лято 2003 могат да бъдат показани и носени с огромен успех и днес. Но тогава, преди 19 години, неоновите нюанси, бодитата, бермудите и ултракъсите поли, взети като от 60-те години на миналия век, спортните очила и равните обувки са нещо ново и неочаквано, и следователно още по-привлекателно (четете още: Всички носят: сценичното мини на Prada). Между другото, на подиума тогава блясват Наталия Водянова и Жизел Бюндхен, по-късно две от жените, окичили се със славата на най-красивите и скъпоплатени модели в света. Всъщност ги открива Прада. 

Prada, Spring/Summer 2008

„Модата е начин да завладееш другите, без дори да се показваш". 

Подиумът за колекция Пролет/Лято 2008 е специално изграден във формата на кленов лист. Не по-малко оригинална е и самата колекция, която Miuccia коментира по следния начин: „Вид опит за ново творчество“. Тогава критиците наричат моделите на шоуто феи заради ефирните им полупрозрачни тоалети. Въпреки че ярките неща, украсени с две дузини щампи - от карета и райета до оптични илюзии и флорални щампи - биха подхождали повече на поп звезди, вкл. и днес.

Prada, Fall/Winter 2012/2013

„Красотата без интелигентност е, първо, безвкусна, и второ, краткотрайна."

Миуча пуска първата си колекция мъжки дрехи в средата на 90-те години. Но, може би, Есен/Зима 2012/13 се превръща в една от най-запомнящите се. И не само защото холивудските красавци Уилем Дефо, Ейдриън Броуди, Гари Олдман, Джейми Бел и Тим Рот се разхождат по подиума по време на шоуто. Тази колекция е извън тенденциите и извън времето. Доста трудно е да се преосмисли класиката, но Миуча го прави безупречно.

Prada, Spring/Summer 2013/2014

"Модерното изкуство е необходимо, за да разберем живота."

Тази колекция е апогеят на любовта на мадам Прада към съвременното изкуство. Минималистичните силуети на пролетно-лятната колекция 2013/14 са украсени с щампи, проектирани от реномирани улични художници - El Mac, Richard Liner, Pierre Mornet и др. Привържениците на интелектуалната мода веднага изкупиха колекцията. С днешна дата бихме се радвали на едно повторение на видяното преди 9 години (четете още: Техники на съблазняване или Prada, Spring 2022, READY-TO-WEAR). 

Miu Miu, Fall/Winter 2018/2019

„Модата налага клиширана красота. Опитвам се да поправя тази грешка."

Тази колекция на Miu Miu, "по-малката" сестра на Прада, може да се счита за визуална помощ при комбинирането на напълно различни епохи и стилове. Така че, не се колебайте да си припомните как се миксира, поле, на което Прада е първенец. Този тип обличане няма да излезе от мода скоро (четете още: Miu Miu, Spring 2022, READY-TO-WEAR).

И така, Честит Рожден Ден, синьора Прада! Нямаме насищане на фантазията и смелостта ви, чакаме новата доза великолепна мода с респект и нетърпение!   

More All fashion