Следва

Гърция, Украйна, Португалия... първите 10 финалисти на Евровизия 2022 и песните им

Миналото: как Пикасо създаде Белия гълъб, световен символ на мира

През 1949 г. Пабло Пикасо създава образа на бял гълъб, който в продължение на много години се превръща в основен символ на мира. Един от "гълъбите", между другото, се съхранява в музея Пархом в Харковска област. 

People of art преди 1 година

В началото на 1949 г. художникът Анри Матис подарява на своя приятел Пабло Пикасо снежнобял милански гълъб от своя гълъбарник. Искрен подарък. Матис, близък приятел на Пикасо, знае, че Пикасо обича гълъбите от детството си, тъй като баща му, художникът Хосе Руис Блоско, рисува често птицата, а младият Пабло помага на баща си да рисува гълъбовите стъпки на платната, в семейния им дом в Малага. Този милански гълъб става основа за великолепната черно-бяла литография, създадена от Пикасо през пролетта на 1949 г. в парижкия клуб на Фернан Мурло. Простият, но изискан и реалистичен образ на бял гълъб предизвика страхотна сензация. Граверът Фернан Мурло описва творбата като "една от най-добрите литографии, създавани някога; меките тонове, постигнати в перата... са абсолютно прекрасни. Тази картина... предава максимума, който може да се получи с помощта на литографски материал.

Буквално месец по-късно поетът Луи Арагон, който посещава ателието на Пикасо, избра този гълъб за символ на Световния конгрес на мира, който трябва да се проведе през април 1949 г. в Париж. Образът на Пикасо става емблема на Конгреса, който тогава се провежда в много европейски градове - Виена, Варшава, Лондон. Пикасо продължава да рисува гълъба, опростявайки значително първата реалистична работа. Гълъбът му става тънък, трогателен, графичен, на него се възхищават критици и художници, политици, лидери и обикновени хора - така белият гълъб на Пикасо се превърща в символ на мира и до известна степен на "световния комунизъм", защото Пикасо тогава е член на комунистическата партия.

Биографите на Пикасо пишат, че художникът винаги е бил аполитичен човек. Неговият арт-дилър, Даниел-Хенри Канвайлър, пише, че Пикасо е "най-аполитичният човек, когото някога е познавал.” 6 април 1937 г. е едно от най-трагичните събития на XX век - бомбардировката на испанския град Герника. За часове немският легион Кондор хвърля няколко хиляди 50- и 250-килограмови бомби върху града. Общият брой на бомбите се оценява на 40 тона. Градът е разрушен, хиляди цивилни са в капан.

Пикасо е просто ужасен от това, което вижда. "Той никога не е бил в Герника, но новината за унищожаването на града го порази като рог на бик“, пишат те по-късно. Бомбардировката на Герника е тласък за създаването на известното платно със същото име. Художникът рисува картината само за месец, а по-късно тя се превръща в най-известното антивоенно произведение в историята. Герника показва трагедията на войната и страданията, които тя причинява на хората, особено на невинните цивилни. Това произведение придобива монументален статут и се превръща в напомняне за трагедиите на войната.

Така "гълъбът на мира“ е продължение на политическата позиция на художника (който през 1944 г. се присъединява към Комунистическата партия на Франция). От 1948 до 1951 г. участва в няколко световни конгреса за мир. Пикасо също така е помолен да говори на Конгреса за мир в Шефийлд през 1950 г., на който казва: "Аз отстоявам живота срещу смъртта; Аз съм за мира срещу войната." Между другото, ден преди откриването на конгреса в Париж, 20 април 1949 г., на Пикасо се ражда дъщеря, която и Палома, което на испански означава гълъб. През следващите години Пикасо продължава да рисува гълъби, създавайки плакати, гравюри и рисунки, изобразяващи гълъба на мира. Първата творба - литография от 1949 г. - сега се съхранява в колекцията на лондонския музей Тейт. Можете да видите "Гълъба на мира" в MoMa и, разбира се, в музея на Пикасо в Барселона, където някои от стените са изцяло изрисувани с изображението на гълъб.

Един "гълъб" е запазен и в Украйна - в музея Пархомовски в Харковска област. Това е рисунка от 1961 г., направена от линогравюра и подписана от Пикасо. Рисунката е подарена на музея от руския писател от украински произход Иля Еренбург. Той е приятел с Пикасо и има няколко рисунки с гълъби в колекцията си. Едно от тези изображения Еренбург подарява на учителя по история и почитател на древната култура и изкуство Панас Лунев, който основава училищна група за любителите на историята в Пархомовка и след това през 1955 г. я превръща в пълноправен музей. Днес колекцията на музея Пархом съдържа творби на Малевич, Шевченко и Пикасо.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра