Следва

Обичта на известните: Джеф Безос и Лорън Санчес на благотворителна гала

Младите, младите, те да са живи!

Младостта е време на смелост, вдъхновение и „опиянение, приличащо на загуба на разума“

Food преди 1 година

Именно затова толкова я обичаме и перифразираме „Младите, младите, те да са живи“. Още повече ни вдъхновяват да го кажем следващите млади хора - Марина Дакова, Кристиян Начев, Страхил Стоянов и Ани Стоянова. Приличат си по това, че и четиримата са бивши стажанти в Lidl, настоящи служители отново там и както им подхожда - талантливи, уверени и устремени. И тъй като сме сигурни, че по нищо не им отстъпваш - ако си студент и се оглеждаш за различно, готино и смислено лято, сега е моментът да кандидатстваш за предстоящото трето издание на jobs.lidl.bg.

Обратно към младите и поред на номерата - започваме с пионерите. За стажантската програма на Lidl това са Марина и Кристиян, които поставят началото и се включват в първото й издание. През лятото на 2020 г. Кристиян все още е студент „Инженерна логистика“, в Техническия университет, а Марина учи Product Marketing & Project Management в Австрия.

Lidl обаче ще ги събере на едно място, в едно и също време и с едно общо предизвикателство - да влязат надълбоко в търговията. Като част от стажа си, работят по конкретен бизнес проект - той трябва да намери начин да оптимизира складовата планограма в складовата база, а Марина попада в света в стоковото снабдяване, със задачата да подобри процесите, свързани с износа на собствените марки на Lidl. Следват 2 месеца усилена работа и различни обучения като управление на проекти и презентационни умения, двамата учат от своите ментори, трупат нов опит и знания, а накрая представят проектите си пред ръководството на компанията. Финалът обаче се оказва само началото.

Веднага след стажа си Кристиян остава на работа в компанията. Първо на 4-часов работен ден, за да го съчетава с университета, а след като завършва успешно, продължава и на пълен. Вече 2 години трупа опит на различни позиции и продължава да става все по-добър в складовата логистика.

Пътят на Марина за малко да се отклони към Швейцария, където е приета да учи магистратура. Четири дни преди да разбере за това обаче съдбата си казва думата. Получава предложение от Lidl, което обръща посоката обратно към България. Днес е част от маркетинг екипа на Lidl и отговаря за различни маркетинг кампании. Бойното й кръщене е книгата „Преоткрий своето вкъщи“, която компанията създава миналата година за своите лоялни клиенти. „Беше много вълнуващ процес - създаването на книгата, подготовката на маркетинговата кампания и всички рекламни материали“, спомня си Марина.


Марина Дакова и Кристиян Начев

От перспективата на изминатия път, днес може да каже, че стажът е полезен с това, че ти позволява да сравниш доколко представите ти за една професия съвпадат с реалността. След това прилагаш наученото на практика и виждаш отвътре как се случват нещата в успешния бизнес.

В това се убеждават и следващите таланти - стажантите от второто издание на програмата. Част от нея са Ани и Страхил. Освен че са Стоянови по фамилия, двамата си приличат и по още нещо - спортът заема важна част в живота им. Страхил има зад себе си 16 медала от различни шампионати по лека атлетика и близо 5 години, отдадени тренировки на пистата. При Ани бройката медали нараства до над 20, след като още на 9 години се гмурка в синхронното плуване. Спортът формира характера им, но професионалното им бъдеще е хвърлено в друга посока. Като студент Ани учи две специалности - „Право“ и „Биотехнологии“, и мечтае да попадне в голяма международна компания. Страхил също не изостава - учи „Управление на бизнеса“ и „Финанси“ и мечтае да разбере как функционира една голяма компания. Именно стажантската програма на Lidl ги събира на едно място, за да даде отговор на въпросите им. Отново работят по конкретен проект - Ани попада в правния отдел, където работи по задача, свързана със застраховките, а Страхил спринтира в областта на продажбите, в опит да разбере как в магазините да се работи „по-умно“. И макар да се озовават в различни дисциплини - Ани в правото, а Страхил в продажбите, развръзката е повече от щастлива - днес двамата са постоянна част от екипа на компанията. Ани продължава да се развива в правния отдел, а Страхил се обучава за регионален мениджър продажби.


Ани Стоянова и Страхил Стоянов

„Вече в много по-голяма степен усещаш мащабите на компанията. Опознаваш работата на другите отдели и отговорностите ти са повече“, споделя Ани за новата си роля. „Най-хубавото е работата с хора. Отново това е и най-трудното“, споделя Страхил. Затова си пожелава да бъде опора за екипа си и те да знаят, че могат да разчитат на него на 100% във всяка ситуация. Също като във всеки успешен отбор.

Кандидатствай за стажантската програма до 15 май и научи повече за нея тук.

More Food