Следва

Trend report: „голи” булки цяло лято

Почетен гост е слънцето: Louis Vuitton, Resort 2023

Louis Vuitton снощната вечер сътвори супергероини, амазонки от гръцката митология, жени воини, които съвпадат с мъжете по сила и ловкост. Самият Никола Гескиер използва думата богини. 

Runway преди 1 година

Бил ли е някога толкова дързък? Ако да, то само с последните си две ревюта в Париж и това в Южна Калифорния - те образуват нещо като трилогия, започваща от 19-ти век с питстоп през 90-те години на собственото му след-юношеството и приближавайки се към утопично бъдеще. И с трите дизайнерът се заема да разруши кодовете за облекло и да изгради сложни силуети, които не сме виждали досега. В изявление той каза: "Мисля, че всички ние преживяхме много през последните няколко години. Мисля, че сме в момент, в който има много възможности. Така че, предполагам, сега вземам своето участие. Чувствам се много свободен.”

Гескиер има традиция да организира своите Resort шоута в архитектурни чудеса: John Lautner's Bob Hope House в Палм Спринг, Oscar Niemeyer's Niteroi Museum в Рио де Жанейро, I. M. Pei's Miho Museum близо до Киото, а сега в проектирания от Луис Кан институт Salk в Ла Джола. Шедьовърът на Кан съчетава монументалност с човечност, и дизайнерът е абсолютно възбуден от обстановката на бруталистичния бетон. "Почетен гост на шоуто е слънцето“, каза той поетично. 

Това е колекция, заиграваща се с природни и занаятчийски елементи: метални тъкани и украшения, които отразяват залязващото слънце, някои стъклени - като огледала, и други материали, които предлагат защита от него като увиващи се дълги ленени ленти, например около главата и по цялото тяло. Други части от колекцията са дизайнерски детайли от водни спортове - аерографирани цветове на половин горнище и боксови къси поли очевидно идващи от джет ските. Никола е дизайнер, чиито колекции са внимателно разглеждани и изучавани, а всички жестове са като обратни повиквания към по-ранни сезони, но усилени, максимални, смело, а не минималистични и рационализирани.

Шоуто започна и завърши с гръм и трясък. Откриващите рокли, всяка по-обемна от следващата, създадени от здрав жакард (той ги сравнява с разтопена лава) изглеждат така, сякаш наистина биха могли да отблъснат вражеския огън. Ефектът е почти величествен, но и естествен заради маратонките с мека подметка. На финала се появяват три якета с огромни изваяни яки, лъскави като броня, кацнала над ръкавите от сърма. Те са необикновени, въображаеми, отвъдни. Такава е цялата Resort 2022 на LV, в галерията горе >>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.