Следва

Големите любовни истории: Бони и Клайд, кръвожадната романтика на обречеността

Сготви ми, бабо, киселец, оказа се, че е суперхрана!

Според препоръките на СЗО най-здравословната храна е тази, която е специфична за определен регион. В тази връзка, пролетно-лятно, се сещаме за къщата на село и няколко свежи листа киселец, измити на чешмата и изхрупани за отрицателно време... да, киселецът е суперхрана (типична за България, а и за Украйна, между другото) - ето няколко рецепти с него!

Food преди 1 година

Хрупкавото зелено с леко лимонен вкус има високото съдържание на фибри (подобрява храносмилането), богат е на калий (помага за регулиране на кръвното налягане), витамин С (укрепва имунната система), витамин А (подобрява зрението и е източник на желязо). Добре е да добавим младите деликатни листа на киселеца към салатите, супите и дори лимонадата си. Отправяме любезна молба към баба (защото, все пак, със сигурност тя е майсторът на киселеца), показвайки й следните рецепти:

Лимонада с киселец

Съставки

1 връзка киселец;

2 лимона;

15 г пресен джинджифил;

3-4 с. л. захар;

1 литър газирана вода;

300 мл вода.

Подготовка

Наливаме водата в тенджера, добавяме захарта и обеления и тънко нарязан джинджифил, оставяме да заври и готвим на умерен огън за 30 минути. Прецеждаме и охлаждаме сиропа. Разделяме листата на киселеца, измиваме и слагаме в блендер до гладкост. Смесваме пюрето от киселец, сиропа от джинджифил, 500 мл газирана вода, сока на един лимон и оставяме в хладилника за 15 минути. Прецеждаме охладената напитка, добавяме останалата газирана вода и сервираме с лед и тънки резенчета лимон.

Картофено-кисели ньоки в зелен сос

Съставки

За тестото:

300 г сладки картофи;

100 г пшенично брашно;

3 с. л. грис за прах;

2 яйчни жълтъка;

150 г киселец;

1 щипка индийско орехче;

Черен пипер и сол - на вкус.

За соса:

1,5 чаши рибен или зеленчуков бульон;

100 г шалот;

1 ч.л. нарязан чесън;

100 г киселец;

70 мл зехтин;

Сол и прясно смлян черен пипер.

За поръсване:

20 г настърган пармезан;

25 г масло

Подготовка

За соса загряваме 15 мл олио във висок тиган, запържваме шалота и наситнения чесън до омекване, добавяме бульона и оставяме да къкри, докато сосът намалее три пъти. Слагаме чисти и изсушени листа от киселец в купата на кухненски робот, наливаме горещия бульон, сол, черен пипер и разбиваме, наливайки малко олио. 

За тестото сваряваме целите картофи в леко подсолена вода. Прецеждаме и пасираме веднага. Междувременно пускаме измития киселец за няколко секунди в тенджера с вряща вода, прецеждаме с гевгир, освежаваме в ледена вода и отстраняваме излишната влага с хартиени кърпи. В блендер разбиваме киселеца със зехтина и жълтъците. Смесваме в купа картофеното пюре, брашното, индийското орехче, сол и черен пипер. Оставяме тестото за 30 минути.

Поръсваме си работната повърхност с грис. Отделяйки парче по парче тестото от основната топка, разточваме го във форма на наденица с диаметър 2-3 см. Нарязваме "наденицата" на цилиндри с дължина 2 см. За да държат ньоките по-добре соса, се правят оребрени - за целта може да се използва вилица. Готвим в голяма тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват. Изваждаме внимателно и запържваме сварените ньоки в масло на среден огън за 2-3 минути. Наливаме топъл сос върху всяка чиния и върху него поставете готови ньоки. 

Крем супа от киселец

Съставки

1 праз (бялата част);

30 г меко масло;

1 скилидка чесън;

1 среден картоф;

100 г листа от киселец;

25 мл зехтин;

3 чаши бульон

Подготовка

В малка тенджера с дебело дъно разтапяме маслото и на среден огън запържваме ситно нарязания праз до омекване. Добавяме нарязания чесън, нарязаните на кубчета картофи и бульона. Овкусяваме със сол и черен пипер, покриваме и оставяме да къкри за 20-25 минути, докато картофите омекнат. Междувременно в кухненски робот слагаме киселеца до консистенция на паста, като постепенно добавяме зехтин. Смесваме супата до хомогенна консистенция, добавяме паста от киселец, коригираме вкуса със сол, черен пипер и зехтин. Сервирайме със студено или горещо с поширано яйце и хрупкав препечен хляб.

Салата с киселец

Съставки

100 г салатна смес;

50 г киселец;

1 домат;

1 краставица;

3 репички;

3 пъдпъдъчи яйца;

6 с. л. зехтин;

1 ч.л. лимонов сок;

0,5 ч. л. френска горчица;

1 ч.л. пчелен мед;

сол и черен пипер на вкус.

Подготовка

За дресинга смесваме олиото, горчицата, меда и подправките в купа. Сваряваме пъдпъдъчите яйца, поставяме за малко в ледена вода. Нарязваме доматите на кубчета, краставицата на тънки дълги ивици, а репичките на тънки кръгчета. Слагаме салатната смес и листата от киселец в чиния, отгоре нареждаме зеленчуците, нарязаните наполовина яйца и заливаме със соса.

Пилешки мъфини с пълнеж от киселец

Съставки

600 г пилешко филе;

1 яйце;

½ лук (среден);

сол, черен пипер на вкус.

100 г киселец;

40 г моцарела;

20 г масло;

½ лук (среден);

сол, черен пипер на вкус.

Подготовка

Накълцваме филето за плънката, добавяме яйцето и подправките, разбъркваме. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в масло, добавя се нарязаният киселец до сготвяне. Отстраняваме от котлона, добавяме настърганата моцарела, овкусяваме със сол и черен пипер, разбъркваме. В силиконови формички слагаме първо супена лъжица месна плънка, след това една чаена киселец плънката и покриваме пак със супена лъжица месо. Печем мъфините за 35 минути в предварително загрята на 180°С фурна.

More Food