Следва

Ужасна Кървава луна в Скорпион: как да преглътнем и това затъмнение

Големите любовни истории: Бони и Клайд, кръвожадната романтика на обречеността

Бони и Клайд, нарицателно за двойка. Заедно, те са еманация на злото. Убиват, крадат, сякаш се търкалят из живота, окъпани в кръв и престъпления. Само че, едновременно с това, много се обичат. Умират заедно, а историята ги запомня колкото с престъпленията, толкова и с трогателната им привързаност един към друг. По-голяма от всичко, по-важна от всичко. 

 

Celebrities преди 1 година

Много малко са двойките, реално съществували, които са оставили толкова магическа, омайна, дори сладостна следа в световната "любовна" история. Бони Паркър и Клайд Бароу са престъпна, много опасна, ужасно зловредна двойка, която иначе е супер симпатична. Обичат да обират банки, като го правят повече от успешно, освен това нямат проблем с кървавите убийства и най-невероятни отвличания, които извършват само за две години, в разгара на Голямата депресия. Романсът им е в основата на много филми, песни и дори мюзикъл. Те стават легенди приживе, а почти сто години по-късно имената им са нарицателни. И така, какво е толкова уникалното в тази двойка, която подлудява милиони хора по света?


Бони Паркър и Клайд Бароу, 1933 г

Детството

Бони Паркър е родена в малък град в Тексас през 1910 г., след което семейството се мести в Западен Далас. От дете момичето има проблеми с дисциплината: ужасно скучно й е в училище, едва издържа седнала на чин, не понася еднообразието на провинциалния живот, общо взето няма търпение да заживее "истински". Бони напуска училище и седмица преди 16-ия си рожден ден се омъжва за гаджето си тогава Рой Торнтън. Бракът не потръгва изобщо - спътникът на Бони прекарва по-голямата част от времето си далеч от дома. През 1929 г. е обвинен в грабеж и осъден на пет години затвор. Пътищата им никога повече не се пресичат, макар че двамата остават законно женени. Бони остава да работи като сервитьорка до момента в който, в началото на Голямата депресия, остава без работа и доходи. Иначе е прекрасно и фино миньонче, високо едва 150 см и тежащо 40 кг.  


Кадър от филма "Бони и Клайд", 1967г

Клайд Бароу е роден през 1909 г. в бедно семейство от Тексас, което, подобно на семейство Паркър, се премества в Западен Далас. Шестото от общо осем деца, той живее в относително крайна нищета. Семейството е фермерско, често реколтата е слаба, няма храна за всички и тогава Клайд е изпращан при роднини за временно отглеждане. За пръв път почти 17-годишният Бароу е арестуван за това, че не връща навреме кола под наем. Престъпните му приключения не свършват, разбира се, с това. Напротив - под ръководството на по-големия си брат и бъдещ партньор по банда Марвин „Бък“ Бароу той се забавлява, разбивайки сейфове, обирайки магазини, крадейки коли, както и пуйки от дворовете, влагайки във всяко престъпно начинание плам и радост. Хубавец за времето си, младият мистър Бароу е висок 1,70, добре сложен, мускулест и пъргав. Момичетата много го харесват - преди Бони той вече има две сериозни връзки. Никога не се жени. 

Влюбването и превръщането на обикновения разбойник в завършен рецидивист 

Бони и Клайд се срещат в началото на 1930 г. в дома на общ приятел. Между момичето и момчето веднага пробягва искра. За съжаление, криминалното минало на Клайд попречва на романса - няколко седмици по-късно той е осъден на две години затвор за кражба на кола. Бони е сразена, но няма никакво намерение да се откаже от щастието си просто така. Момичето често посещава Клайд и дори му помага да избяга, като го снабдява с оръжие в затвора. 

Седмица по-късно той е заловен и осъден на 14 години в затворническата ферма Eastham, място, прочуто с крайната си бруталност към престъпниците. Животът там е непоносим, а младият мъж е решен на всичко да се измъкне. Сред затворниците има мъж на име Ед Краудър, затворник, който се грижи за сградата и има относително по-голяма свобода на действие с цел запазване мира в затвора. Краудър многократно атакува Бароу и по-късно става първата жертва на Клайд. Единствената причина да не бъде наказан за убийството е, че съкилийникът му Обри Скъли поема вината, тъй като вече е осъден на доживотен затвор.

Работните дни в затвора са кошмарни, дотолкова, че Клайд се решава на безпрецедентна стъпка: надявайки се, че поради физическа неспособност ще бъде преместен в друг затвор, той моли свой съкилийник да го лиши от два пръста на крака. Крайната стъпка се оказва ненужна: освободен е условно седмица по-късно, благодарение на молбата на майка му.


Бони и Клайд, 30-те години

Без път назад или какво може да причини любовта

Присъдата по време на Голямата депресия затруднява крайно Клайд да си намери работа. Освен това човекът има нищожен опит в каквото и да е легитимно занятие, така че, след като кракът му заздравява, той се връща към грабежите. Един ден Бони решава да го придружи по време на обир. Целта е магазин за техника. Цялата банда, в която е и Клайд, участва в случката. Във въпросното престъпно съглашение по различно време участват Рей Хамилтън, W. D. Jones, Бък Бароу, Бланш Бароу и Хенри Метвин, които в бъдеще ще продължат да играят фатална роля в живота си. Въпреки че самата Бони остава в колата по време на обира, момичето също е арестувано и изпратено в затвора. Скоро всички са освободени поради липса на доказателства. 

Докато Бони е в затвора, Клайд и Хамилтън организират нов обир. Всичко трябва да мине възможно най-гладко, но в един момент нещо се обърква - собственикът на магазина Джон Бъчър е застрелян случайно. Бони е изправена пред труден избор: да остане с Клайд и да прекара целия си живот в бягство, или да го остави и да започне отначало. Бони знае, че Клайд се е заклел никога повече да не се върне в затвора и че да бъдеш с него означава бърз край, и за двамата. Чувствата надделяват над разума: Бони остава с Клайд, като нито за миг в годините напред не си и помисля да го изостави, нито някога му изневерява. 

През следващите две години Бони и Клайд плячкосват Тексас, Оклахома, Мисури, Луизиана и Ню Мексико. Стараят се да стоят близо до държавната граница - полицията не може да премине границата, за да преследва престъпници, което означава, че двамата могат да останат ненаказани при добър късмет. Клайд често краде коли и сменя регистрационните табели. Проучва маниакално географските карти и познава отлично селските пътища.

Неизвестни за тогавашната полиция, Бони и Клайд често пътуват до Далас, за да се срещат със семействата си. През цялото това време Бони е близка с майка си и държи да я посещава на всеки няколко месеца. Клайд също често посещава майка си и любимата си сестра Нел, поради което на няколко пъти се измъкват на косйм от полицейски засади. 

Всичко върви гладко до 1933 г., но фатален инцидент променя историята - двамата преживяват непредвиден ужас близо до Уелингтън, Тексас. Клайд разбира твърде късно, че мостът пред него е затворен за ремонт. Завива и колата излиза от насипа. Клайд и неговият съучастник Джоунс успяват да се измъкнат, но Бони изгаря тежко крака си от повреда на батерията и оттогава има проблеми с ходенето. Въпреки тежките наранявания, извършителите не спират, за да потърсят медицинска помощ, а продължават пътя си.

Неуловими, абсолютно

Месец по-късно Бони, Клайд, Бък, съпругата му Бланш и Джоунс се преместват в две бунгала извън Плат Сити, Мисури. На 19 юли 1933 г. полицията, по сигнал на местни жители, намира колибите им и ги обгражда. В 23:00 часа полицай почуква на вратата на къщата. "Една минута. Само да се облека“, отвръща Бланш, с което печели време на Клайд да вземе автоматичната си пушка и да започне да стреля. Бандата успява да скочи в колата и да се отдалечи от мястото, но полицаите прострелват две гуми и счупват прозореца, чиито фрагменти сериозно увреждат едното око на Бланш.

Клайд кара цялата нощ и целия следващ ден, спирайки само за да смени превръзките и гумите. Следващата им спирка е крайпътно място за отдих в Айова. Решават да спрат там, за да си поемат дъх, без да осъзнават, че местен фермер е открил кървавите превръзки и решава да предупреди полицията за местонахождението им.

Заобиколени от повече от 100 полицаи, бдителни пътници и местни фермери, Клайд и Джоунс грабват оръжията си и започват да стрелят. Клайд скача в колата, но е прострелян в ръката и се блъсва в дърво. Някак успяват да преплуват реката, след което бандата открадва следващата кола и изчезва. Няколко дни по-късно Бък умира, Бланш е заловена, а Бони и Клайд получават множество наранявания. Джоунс, който е прострелян в главата, успява някак да избяга и никога не се връща. 

Слабото място

Нищо не може да спре заклетите вече престъпници: само след няколко месеца за възстановяване, Бони и Клайд се връщат към грабежите. Налага се да бъдат още по-внимателни: наясно са, че местните хора могат да ги разпознаят и незабавно да ги предадат на полицията, както се случва в Мисури и Айова.

През ноември 1933 г. избягалият Джоунс е заловен и разказва цялата история на полицията, която вече е наясно с близките връзки между Бони и Клайд и техните семейства. Това им дава идеята, че, наблюдавайки близките им, имат всички шансове да устроят засада и най-накрая да ги заловят. 

Клайд разбира, че полицията заплашва семейството му, от което е вбесен. Вместо да отмъсти на онези, които заплашват най-близките му хора, Клайд се съсредоточава върху злощастната ферма на затвора Eastham, където е брутално малтретиран. През януари 1934 г. бандата на Бароу помага на стария приятел на Клайд Реймънд Хамилтън да избяга. Пазачът е убит, а няколко затворници скачат в кола и бягат. 

Един от освободените затворници е Хенри Метвин. След като другите осъдени се разбягват,  Метвин решава да остане с престъпната двойка. Обирите продължават, но краят е близо: Метвин и семейството му са хората с ключова роля в смъртта на Бони и Клайд.


Изрезка от вестници, 1934 г

Последната престрелка и семейството е по-важно от живота

Осъзнавайки колко привързани са двамата бандити към семействата си, полицията прави предположението, че Бони, Клайд и Хенри определено ще се решат да посетят Айвърсън Метвин, бащата на Хенри Метвин. Когато полицията научава, че третият затворник временно се е отделил от Бони и Клайд, на мига разбират, че се открива най-добрият шанс да хванат обирджиите. Полицията предполага, че залавянето на Хенри във фермата на баща му ще е най-лесно, затова планират засада на пътя. 

Шестима полицаи открадват камиона на Айвърсън Метвин и свалят една от гумите му, след което го паркират отстрани на магистралата. Решават, че ако Клайд види колата на Айвърсън отстрани на пътя, той ще спре, за да разбере какво се е случило.

Точно както предполагат униформените, опитните престъпници допускат фатална грешка. По пътя към къщата Хенри Клайд забелязва камиона на баща си Айвърсън. Когато намалява скоростта, полицията открива огън. Бони и Клайд нямат и секунда да реагират. Полицията изстрелва повече от 130 куршума в двойката, убивайки и двамата наведнъж.


Колата на Бони и Клайд след стрелба от полицията, 1934 г

Безжизнените им тела са изпратени в Далас и изложени публично за назидание. Тълпи зяпачи се изреждат да видят легендарната двойка. Въпреки че Бони държи да бъде погребана с Клайд, семействата на двамата настояват и всеки и погребан в различно гробище. Кървавата любовна история продължава малко повече от 3 години, което не пречи да бъде запомнена завинаги. Остава да витае въпросът: имат ли подобни истории аналог или това, което ги прави безсмъртни е, че никога, при никакви обстоятелства и в никакъв контекст съдбата на човечеството няма да ги мултиплицира. И те ще останат единствени.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 9 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.