Следва

We love: 73 Questions и всички снимки на Дуа Липа за Vogue юни 2022

На гости в Yettel Town с Богдана Дивитакова, Professional Adventurer

Част 3/4 от поредицата ни "На гости в Yettel Town", в която ви срещаме с интелигентни, нежни, модерни дами, отдадени в личен и професионален план на Yettel, и в която човешки говорим за успеха, силата, тънкостите на успешната женственост и философията на баланса, залегнала в корените на най-позитивната компания у нас!  

All About Life преди 1 година

Да работиш в Yettel от 16 години, да си перфектен с цифрите, анализите, статистиките, рипортинга и финансите, да си страхотно модерна майка и горд собственик на "карантинно куче", да пътуваш като луд, да караш всички видове сърф и ски, да си тенесист от малък, да си най-приключенският човек, когото сме срещали, да имаш страшно позитивен и едновременно балансиран заряд - да си Богдана Дивитакова, Strategic Finance Director! Авантюристичният ни разговор с НЕЯ е надолу >>>

View Sofia: Разкажете ни за себе си.
Богдана Дивитакова: 
Здравейте! Казвам се Богдана, на 41 години, имам две добри и жизнени деца, на 13 и на 9, и карантинно куче, казва се Кайт. С мъжа ми се опитваме да осигурим на всички малки и големи вкъщи богат и балансиран социален, спортен и културен живот. Така сме възпитавани и двамата. Пътуваме много, спортуваме много - това са любимите ни неща. Иначе съм завършила Американския колеж в София, после "Бизнес администрация" в Софийския университет, след това MBA в Атинския университет. Освен английски, говоря добре испански и гръцки (научих ги докато учех в чужбина, най-вече защото ми е много любопитно да чета етикетите в супермаркетите) и за съжаление все по-малко немски.

VS: Прощавайте, но какво е "карантинно куче"?
Б.Д.: 
Кайт дойде при нас по време на карантината, когато си дадохме сметка, че ще сме в къщи и можем да изгледаме бебе куче. Лабрадор е, много освежава семейството и ежедневието ни. Рязко качихме нивото на ежедневно направените крачки (аз съм фанатик на тема броене на крачки).

VS: Кой е най-хубавият спорт за вас?
Б.Д.: 
Тенис и ски са спортовете, които практикувам от малка, а в последните няколко години дерзаем и с дайвинг и всички видове сърф. Като цяло спортът (на любителско ниво) е неразделна част от ежедневието и плановете ми целогодишно.

VS: Сърф на остров Лимнос, предполагаме?
Б.Д.: 
Да. И Родос, а скоро заминаваме за Канарските острови. Много пътуваме и с кемпера, който си купихме преди година, и който рязко ни доближи до природата и до местата за спорт, а понякога осигурява и един по-зелен офис.


Най-важният item в багажа: застраховка Смарт турист


VS: Какво ви запозна с любимия мъж?
Б.Д.: "Алкохол" *смее се*. Бар "Алкохол" имам предвид. И двамата говорим испански и така започна флиртът ни в бара... Прекарахме първата година от връзката си разделени и с огромни сметки за телефон, защото той замина на обучение в Атина, до момента, в който и аз отидох да уча там. Беше чудна година: острови, музеи, беше много хубаво... Та с Петър споделяме всичките си хобита. Понякога си мисля, че сме плашещо еднакви и плашещо залепени един за друг, но така сме свикнали и опитваме да приобщим и децата към всичко. Те никак не възразяват.

VS: Каква зодия сте?
Б.Д.: 
Аз съм Рак. Той - Козирог, което не знам какво значи, не разбирам от астрология, но е хубаво. Смешното за нашето семейство е, че без да го планираме, се оказахме "старозаветни" - Богдана, Петър, Ева и Ангел, иначе казано КЕБАП, като сложим и лабрадора Кайт отпред.

VS: От колко време работите в Yettel?
Б.Д.: 
В Yettel от няколко месеца, откакто Yettel съществува, а в компанията от 2006 г, всъщност веднага щом приключих с MBA в Гърция. Щом се прибрахме в София имах един депресивен период без каквато и да било обективна причина и преживях много тежко лято. Наесен обаче започнах работа тук и с подкрепата на близките ми лека-полека нещата се оправиха, успях да върна енергията, радостта и любовта си към живота!

VS: Как се справя човек с депресия и/или депресивни състояния, освен благодарение на прелестното си работно място?
Б.Д.: 
Това е много важна тема. Обикновено, когато се чувстваме добре, не осъзнаваме и не оценяваме какво имаме, а и трудно приемаме, че някой около нас има проблем и нужда от помощ. Вярвам, че не трябва да забравяме колко са крехки човеците, да говорим открито за менталното здраве и да се грижим за любимите си хора. Справянето с подобни състояния е трудно и наистина много зависи от подкрепата на семейство и приятели, както и от средата в която работиш. Аз имам късмет и с двете.

VS: Анализирайте това - планиране, анализ, репорт в Yettel днес.
Б.Д.: 
Както преди време един наш колега казваше: "Ние сме охранителното куче на CFO-то". Тоест - ние сме функцията, която осигурява яснота и изпреварване на тенденциите, анализ на възможните опции за реакция към казуси от различен характер, осигуряваме средства на мениджмънта да е максимално информиран. Това се постига с много смятане, много въпроси и отговори, с регулярни анализи, отчети и статистики, и не на последно място, чрез много добра връзка с колегите от останалите звена на компанията.

VS: От колко души се състои екипът ви?
Б.Д.:
Ние сме банда от десет души, разделени в няколко звена. Имаме прекрасни отношения помежду си, събират ни много служебни и лични приключения, много смях, чуденки и пакости. Работим с любопитство и желание да решим задачата, да намерим верния отговор, да научим нещо и да сме по-добри всеки път.

VS: Във вашата ситуация човек може да сбърка - тежи ли този момент?
Б.Д.: 
Да, човек винаги може да сбърка и да, тежи. Отговорността е много голяма, но в Yettel грешките не са табу. Ценното е, че тук работим в екип, което осигурява по-малка вероятност за грешки, а ако/като се случат, имаш възможност да приемеш грешката си, да я видиш и разбереш, да потърсиш помощ и съвет и да не я повториш. Грешките са част от нормалния живот, от развитието на всяка организация и всеки човек. Мога да се похваля, че заради начина, по-който работим, не сме допускали фатални грешки дори за критеиите на Yettel, които са едни от най-високите на пазара.

VS: Прави впечатление, че всички тук сте много позитивни и усмихнати - как го постигате?
Б.Д.: 
В Yettel работят около 1 700 души, които някак успяваме да се доближаваме ежедневно до щастието. Всеки има криви дни, но културата на компанията е много отворена, позтивна, уважаваща чуждото мнение и знание, чувствата на другите. Стилът ни на работа и комуникация е именно това, което толкова време ме държи в компанията. Отношенията са сериозни и градивни, но същевременно неформални, лични и топли. Работим заедно конструктивно за най-добрите решения за клиентите на Yettel - това ни прави позитивни, усмихнати и успешни.

VS: Живяли сте в чужбина немалко време. Защо обаче е хубаво човек да остане тук?
Б.Д.: 
Аз имам много голям кръг от много любими приятели и силно държа на семейството си. Голяма част от тези хора са тук, това прави стандартът на живот тук за мен много висок. И все пак в България има хиляди неща, които искам да се променят и за които работя по своя начин ежедневно.

VS: Например?
Б.Д.:
 Чистя в квартала, говоря с непознати и познати конструктивно и с вяра в тях, гласувам, рециклирам… Убедена съм, че ако всички осъзнаем отговорността и силата да променяме живота си дори и през малките неща, България ще става по-добро място за живот всеки ден.

VS: Вярвате ли, че няма случайни неща?
Б.Д.:
 Не, смятам, че има случайни неща, че не всичко можем да предвидим и наистина се случват изненади. Това е едно от най-хубавите неща в живота - да бъдеш изненадан, стига да можеш да реагираш и импровизираш добре.

VS: Това, че попаднахте в Yettel е ли щастлива случайност? Как се случи?
Б.Д.:
 Кандидатствах в няколко компании, но тук много харесах всичко още от срещата с интервюиращия ме екип - позитивизъм, прекрасни въпроси, чудесна комуникация. Всичко това продължава да ме радва и вдъхновява всеки ден.

VS: 3 синонима на „щастие в работата“?
Б.Д.: 
Вдъхновен екип, постигнати резултати, откриване на нещо ново. А в личен план - природата, общуването с любими хора и малките добрини. Защото трябва да има баланс, за да има щастие.

VS: Имате обеци морски звезди - откъде си ги купихте?
Б.Д.:
 Именно от Лимнос. Не аз, аз мъжът ми, който се занимава с ветроходство, ходи на една регата и ми ги донесе от там. Година по-късно, на тиймбилдинг, направих кълбо в един басейн и загубих едната. Не я намерихме с колегите и с Петър и децата отидохме за първи път на ваканция на Лимнос на мисия за нова обеца. Така започна и нашето кайт сърф приключение.

VS: Имаме любима рубрика "Сутрин в 7 точно с ...“ - как изглежда вашият ден от 7 до 19?
Б.Д.
: Много малко неща са ми еднакви всеки ден, защото съм благословена да имам доста енергия и идеи - и свършвам много неща бързо. Но истината е, че често закъснявам, въпреки че ставам много рано. Най-хубаво е, когато стана към 5, не успявам всеки ден за съжаление, и използвам тихите сутрини за разнообразни дейности - помагам си в работата, грижа се за къщата и домакинството, спортувам, оправям цветята и изпивам в тишина първото си кафе, защото в 7 започва абсолютният екшън вкъщи - закуски, дрехи, чанти, водене на децата… Самата аз се оправям много бързо и тръгвам към офиса с любимата си развлекателна кола - Fiat Cinquecento. Там екшънът продължава на Yettel-ска земя, или както казваме сега, в Yettel Town. И го обичам.

VS: А как изглежда идеалната вечер?
Б.Д.
: През лятото - с приятели на Черни връх. 18 часа тръгваме, 18:30 спираме колите горе, гледаме залеза в 20:30-21:00 и в 22:00 се прибираме. Дишал си чист въздух, видял си се с приятели, раздвижил си се - любимо.

VS: Изморявате ли се?
Б.Д.: По-скоро не, много рядко.

VS: В Yettel улавяме един отчетливо изразен оптимизъм - на какво го отдавате и как го поддържате в компанията?
Б.Д.:
 С няколко думи - нарочно и осъзнато действаме позитивно и спокойно. Стараем се да се чувстваме добре и да помогнем и на клиентите си да се чувстват добре.

VS: В модата има един основен постулат Less is more - вярвате ли в него?
Б.Д.: 
Вярвам силно в Reduce-Reuse-Recycle. Половината ми дрехи са втора употреба, рециклирам, купувам, продавам и подарявам дрехи. Консумацията не е самоцел и на това възпитавам децата си - вредна е за душата и за планетата. В този аспект наистина Less is more. Вярвам в този постулат и в контекста на отношенията между хората - не е нужно човек да говори много, за да си прокара идеята, да получи зелена светлина - нещата се случват просто и семпло, с положителна нагласа, работа и прост разум (разбирайте верни сметки).

VS: Времето минава много бързо - има ли разлика между вас като дете - порастване, приятелства, страхове, радости - и вашите деца днес с техните интереси и начини на превръщане в големи хора?
Б.Д.: 
Те са много по-дигитализирани, бързи и може би дори оправни, но като вълнения, интереси, страхове, мечти и трепети - не - децата са си деца и са същите, каквито сме били и ние.

VS: Ева и Ангел радват ли се, че мама работи в Yettel?
Б.Д.: 
Да, много. Обичат Yettel, идват тук, познават се с колегите и с техните деца, обожават топлия шоколад от машината в офиса и вярвам, че и за тях Yettel е кауза и идея. Имаме прекрасна програма за деца на служители - Second shift (летни стажове), за съжаление ще трябва да изчакам още две години, докато моите започнат едно по едно да се включват. Но тази година в нашето звено очакваме две деца, на които се надявам ще успеем да предадем любовта си към числата и работата.

VS: Най-добрият съвет, който получихте до тук? И най-добрият съвет, който вие бихте дали?
Б.Д.:
"Всичко ще бъде наред." 

VS: Какво непременно да посеем днес - в личностен и професионален план - за да ожънем щастие, успех, доволство от себе си след време?
Б.Д.:
 Цвете, усмивка, интересен въпрос, нова идея.

VS: Рискът е...
Б.Д.: 
Брат ми, като беше малък, казваше: "Риск печели, риск губи, риск патки пасе". Различните хора наричат риск различни неща и всеки ден всеки от нас решава дали да поеме рисковете, изправили се пред нас. Важно е да си даваме сметка какво рискуваме и как бихме могли да управляваме риска, ако той се материализира. Няма смисъл от рискове, които "пасат патки".

VS: Пожелайте ни нещо за финал!
Б.Д.:
 Вярвам в доброто и вярвам, че всеки човек всеки ден с малки и големи дела може да променя света и себе си. Колкото повече хора вярваме в това, толкова по-хубав ще е животът на всички ни! Това ни пожелавам!

More from View Sofia

Само за жени! София посреща четвъртото издание на BIODERMA Women’s Run това лято

All About Life преди 1 година

BIODERMA Women’s Run - първото в България бягане само за жени, идва за своето четвърто издание на 25-ти юни. Бягането традиционно е с благотворителна цел и подкрепя Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Събитието и тази година е под патронажа на посланика на Франция в България, Нейно Превъзходителство г-жа Флоранс Робин.  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.