Следва

Бившият съпруг на Дженифър Лопес Марк Антъни се жени за Мис Парагвай

Минус 7 за Met Gala - Ким свалила килограмите с костюм за сауна. Вярно ли е и какво знаем за ефектите на това пособие

Не е това, което се надяваме да е 

Health преди 1 година

Всеки, който спортува поне от време на време, винаги търси начин да направи тренировките още по-ефективни. Това може да бъде улеснено от правилната диета преди и след тренировка, правилния подбор на упражнения и много други. Напоследък костюмите за сауна придобиха голяма популярност сред привържениците на спорта. Тази тренировъчна дреха е изработена от дишаща и водоустойчива материя. Този тип "оранжерия" пречи на топлопреминаването, което води до значително повишено изпотяване. Производителите на костюми за сауна твърдят, че използването им повишава ефективността на тренировката и ви помага да отслабнете по-бързо, но много лекари и фитнес треньори са на напълно полярно мнение. Разказваме как всъщност работят костюмите за сауна и дали трябва да се използват за повишаване ефективността на тренировките ни.

Няма проучвания, които да подкрепят ползите от тренировките в костюм за сауна. Производителите твърдят, че повишеното изпотяване допринася за ускорена загуба на тегло и детоксикация на тялото, но тези твърдения са лесни за опровергаване. Когато се потим много, телесната маса наистина може да намалее донякъде, но често срещаният мит, че „мазнините изгарят и излизат с пот“ е фундаментално погрешен и напълно ненаучен. Потта е течност, загубата на която не влияе върху теглото и количеството телесни мазнини. Веднага след като възстановите водния баланс (а след такава тренировка е просто необходимо), теглото ще се върне към нормалното. Същото важи и за детоксикацията: най-ефективният начин да се отървете от токсините се осигурява от черния дроб и бъбреците, а не от потните жлези. Дори ако определено количество вредни вещества излиза с потта,

Що се отнася до вредните и дори опасни свойства на използването на костюм за сауна, тук има много научно обосновани аргументи. Нарушаването на терморегулацията е много опасно за тялото: с повишаване на телесната температура се увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове, което в дългосрочен план (особено ако се провежда редовно) може да доведе до развитие на хронично сърдечно заболяване и дори сърдечен удар. Освен това, когато използвате костюм за сауна по време на спорт, рискът от дехидратация се увеличава многократно, което може да доведе до опасни последици. По-малко травматичен, но не по-малко неприятен ефект от ползването на костюм за сауна са обривите по тялото. Повишеното изпотяване и нарушеното предаване на топлина могат да причинят дразнене и дори акне по тялото. Накратко, ако искате да увеличите ефективността на тренировките, по-добре е да обърнете внимание на храненето или да коригирате набора от упражнения - от това ще има много повече ползи, отколкото от костюм за сауна (четете още: Минус 15 за 15 дни: как Кидман, Стоун и останалите отслабват ударно преди Оскарите).

В заключение - дори Ким Кардашян да е успяла да се вкара в роклята на Мерилин Монро чрез този тип екстремно натоварване, не го препоръчваме. Не пречи до опитате, но...  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.