Следва

Роман Шедина представя CLAYPAUSE - прелестна чешка керамика

Изложбите, които си струват: "Пряко допълнение" до 7 юни в галерия Ракурси

Талант и чувство, ръка за ръка с талант и чувство, това ще видим, усетим, преживеем до 7 юни 2022 г. в столичната галерия "Ракурси" 

Events преди 1 година

„Пряко допълнение е интересна, нетипична, съкровена изложба, в която 13 художници излизат със съвместни платна. Откриването бе в петък, 13 май, а ние можем (и трябва) да я видим до 7 юни. 

Изложбата събира в общ експеримент по идея на Валентин Ангелов 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две произведения, откъдето и името на изложбата „Пряко допълнение“. Двойките художници са формирани на основата на техните разбирания, ценности, идеи, стилови особености и приятелски отношения.


Мариана Маринова


Анета Дръгушану – Мариана Маринова

„И преди сме рисували заедно, но винаги е било по-скоро като игра. Сега за пръв път създаваме подобен общ проект, който представяме пред публика и това е голямо предизвикателство. Тръгнахме от общия ни път през годините, заедно сме учили в художественото училище, в академията, споделяли сме ателиета, пленери, идеи, но сега предизвикателството е различно - да влезеш в света на колегата и да го допълниш, пряко“, разказва Валентин Ангелов.


Милко Божков - Росен Кръстев

„Много е важно да намериш баланса, да усетиш другия, за да създадете един бисер, който да покажете на публиката. Да видиш къде започваш ти и как преливаш в другия, как той те разбира, какво променя, какво допълва, пряко или не“, казва Михаил Лалов, в чието ателие са направени част от творбите. Някои автори, които не живеят в един град, като Николай Янакиев и Пламен Бонев, Васил Стоев и Димитър Петров, както и дамската двойка Анета Дръгушану и Мариана Маринова работят от дистанция и разменят работите си по пощата, а Милко Божков и семейството Цветелина и Росен творят във Велико Търново.


Николай Янакиев - Пламен Бонев


Христо Йотов


Христо Йотов - Валентин Ангелов

Творците не са поставили ограничения пред себе си, с изключение на формàта на творбите - 80/80 см или 90/90 см. „Правиш своята творба и я даваш на своя колега, без да знаеш дали той само ще драсне щрих, дали ще добави къс от своя композиция или ще я промени изцяло“, разказват авторите.


Михаил Лалов и Греди Асса

Творческият експеримент е толкова интересен и въздействащ, толкова интимен и едновременно увличащ, че като зрител неволно пожелаваш да си следващият, който ще може да дорисува вече състоялата се симбиоза между таланти. Колекционерите сред нас знаят как се постига това, ако направиш работата своя, имаш неогранична палитра от възможности да доразкажеш нейната история. Зависи от стената, светлината, енергията, любовта...

Разглеждаме тови вълшебен експеримент до 7-ми юни в галерия „Ракурси“, ул. "Хан Крум" 4А.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.