Следва

Cosmogonies: Gucci, Resort 2023

6 украински модни марки, които да знаем, да оценим и да подкрепим

При продължаващата почти три пълни месеца ужасяваща война на Руската федерация в независима Украйна, втората по големина европейска държава, моментът е наистина важен за това да подкрепим украинския народ и да поддържаме комуникацията си с Украйна. Обръщаме внимание на шест украински модни марки, подкрепени от Програмата за конкурентна икономика на USAID

All fashion преди 1 година

Има много украински модни марки, които издигат дрехите си отвъд популярната вишиванка (бродираната в традиционни мотиви памучна риза). Миналата година, работейки с Програмата за конкурентна икономика на USAID, Джен Сидари, глобален стратег на модни марки, базирана в Ню Йорк, и Алина Байрамова, маркетинг директор от Киев, поканиха украински дизайнерски таланти да покажат работата си в Ню Йорк по време на Седмицата на модата. За есента на 2022 г. броят на участниците е шест, което е с двама повече спрямо предходния сезон.

Докато модната общност се премести в Милано след Ню Йорк, колекциите на тези дизайнери останаха в изложбената зала Archetype, достъпни за купувачи и редактори. Готини модни парчета като разкошно жълто палто с ресни, множество удобни плетива, яке, изработено от преработени джобове на дънки, корсетни рокли, цветни ансамбли и работни ботуши внушават надежда и вяра в бъдеще, което изглежда много по-малко сигурно след нахлуването на Русия в Украйна.

В същото време, докато в шоурума се лееха сълзи, имаше подновено чувство за цел и гордост. В Ню Йорк Сидари и Байрамова подчертаха важността на подкрепата на украинските марки по време на кризата. Това настроение бе отразено в Instagram от украинската столица от Качоровска, една от марките, представени в Ню Йорк, така: „Въпреки всичко, ние оставаме фокусирани и продължаваме да живеем живота си. Сега имаме нужда от вашата подкрепа повече от всякога. Призоваваме световната общност да продължи комуникацията с Украйна на всички възможни нива. Вашата подкрепа за повишаване на осведомеността за войната, закупуване на стоки, произведени в Украйна, подкрепа на украинските доброволци и армия и информиране във всички мащаби са стъпките, необходими ни като въздуха".

Ето кои са шестте украински модни марки, подкрепени от Програмата за конкурентна икономика на USAID. 

Chereshnivska

Родена в Беларус, Анастасия Розова учи моден дизайн във Витебския държавен технологичен университет, който завършва през 2015 г. Тя се присъединява към Черешнивска през следващата година и става съсобственик през 2017 г. Денимът и белите ризи с интересни кройки и/или щампи пренасят основите на гардероба в нови, отговорни посоки. Компанията има за цел половината от производството си да се произвежда от рециклирани материали до 2024 г., а линията за Есен 2022 включва дрехи, изработени от военна парашутна коприна.

Купете ТУК.

Kachorovska

Kacho Group е основана през 1957 г. като производител на аксесоари, а сега се управлява от трето поколение съсобственик и главен изпълнителен директор Алина Качоровска. През 2015 г. тя стартира своя собствена марка Kachorovska, известна с простите, но дръзки дизайни, които играят с цвят и текстура, преди останалото. 

Купете ТУК.

Pascal

Известна със своята ефирна, женствена естетика, която често се постига чрез техниката на лазерно рязане, марката е основана през 2010 г. от Джули Паскал, която има определена склонност към тюл, сърца и цветя. През 2014 г. дизайнерът, завършила Киевския национален университет по строителство и архитектура, е поканена да се покаже в Pitti W и става финалист на наградата LVMH за 2014 г. Преди две години Паскал, силно запалена по йога, стартира линията си Aerobika Athleisure.

Купете ТУК.

Elena Burenina

Елена Буренина работи като дизайнер няколко години, преди да се запише в Central Saint Martins през 2009 г. Нейните дизайни са с изчистени линии и клонящи към минимализъм, към което тя често добавя неочаквани детайли, като структурирано палто с деликатни ресни или платнени ръце, излизащи от ръкави.

Купете ТУК.

Frolov

„Couture-to-wear“ - така Иван Фролов описва своята линия от ослепителни, подчертаващи тялото дизайни. Той основава Frolov през 2010 г., на 19 години, докато следва в Киевския национален университет по технологии и дизайн. Завършва докторска степен, докато преподава в университета, без да изоставя марката си. Фролов работи по едноименния си лейбъл в името на себеизразяването и активизма, особено във връзка с равенството между половете и въпросите на LGBTQ+.

Купете ТУК.

91lab

Завършила Киевския национален икономически университет, Тетяна Абрамова е главен изпълнителен директор и основател на две марки, Rito (стартирана през 1991 г.) и нейната дъщерна 91Lab (основана през 2018 г.). Последната е по-екстравагантна, но не толкова популярна. Един от акцентите в колекцията Есен 2022 е пуловер от слонова кост с издути кабели и ресни, изключително интересна дреха. 

Купете ТУК.

More All fashion