Следва

We Love: лаконичната хубост на Ирина Шейк за Anine Bing

Cosmogonies: Gucci, Resort 2023

Разсъжденията на Алесандро Микеле никога не са линейни. Колекциите, които създава, са призматични произведения, визуално разнообразни и преливащи от смисли, понякога непроницаеми и дори трудни за дешифриране. Неговото увлечение към дълбоки препратки и любовта му към историята го правят демиург на спомени, архивист на галактики, гений на символи. Не е изненада, че той нарече своята курортна колекция Cosmogonies.

Runway преди 1 година

Колекциите му за Gucci винаги бълбукат от един езотеричен и леко тревожен чар, но новата курортна колекция е нещо различно. Магическото мислене на дизайнера го води в Кастел дел Монте - величествена крепост във формата на осмоъгълна корона с кула, видима в средата на равната провинция на Пулия, построена около тринадесети век от император Фредерик II, монарх, поет, полиглот, математик и магьосник, който ръководи изискан мултикултурен двор от астрономи, артисти и воини. В конструкцията на замъка числото осем се повтаря натрапчиво като тайнствен носител на значение.

"Търсих място, което дава благодат на митологичното“, обясни той. "Това е топос, чийто измервания и пропорции се пресичат помежду си като по магия - по същия начин, по който мерките на дрехите могат да бъдат някак магически.” За Микеле мистерията на Кастел дел Монте резонира с енигматичния генезис на творчеството му, "което действа чрез необходимостта от сглобяване на съзвездия от знаци и символи“.

Колекциите на Алесандро изглежда са част от сложен, добре организиран поток на съзнанието, "желиран" в атрактивни визуални развръзки. Макар че са широко завладяващи и непосредствени, те често са подкрепени с високопоставени, ерудирани цитати. Идеята за "космогонии на съзвездията“ се ражда след четене на есето на германския философ Хана Арен за Валтер Бенямин, чиято библиотека е конфискувана от Гестапо, оставяйки го неспособен да получи достъп до еклектичната мрежа от мисли на други хора, които подхранват цялото му творчество.

Микеле често надгражда напрежението и жизнеността на миналото, за да напише своя собствена версия на настоящето. "Дрехите са медии, слоеве от езици“, каза той. "Днес "правенето на мода“ не означава просто да си шивач или да водиш само едноизмерен разказ. Съставянето на колекция е диалог за представата ни за света, защото модата е дълбоко свързана с живота и човечеството. Модата не е просто йероглиф, който само елитите могат да разберат. Става дума за живота, като огромен хор, от който никой не трябва да бъде изключван. Все едно си в морето, в океана - да изгониш някого или нещо не е честно спрямо сложността на живота."

Тези мисли на Микеле този сезон се проявиха в шоу-вълна, в което уменията му като дизайнер са подсилени от театралността на локацията. "Помислих си, че замъкът не трябва да се държи обвит в мълчание, а трябва да се изживее и отпразнува така, както вероятно е бил някога. Шоуто се случи точно на Пълнолуние и съзвездието от герои на Gucci дефилира около крепостта, осветено от проекции на звезди и галактики. Идеята за космогония е преведена в действителни форми и декорации като повтарящите се "метаморфози" от ненатрапчиви протетични вмъквания в някои рокли ("рокли, които се превръщат в тела, а телата се превръщат в рокли“), както и чрез непреклонен , протичащ набор от съвършени разминавания.

Шатлени и гоу-гоу момичета, скромни буржоазни дами и зрелищни нощни създания, дългокраки любители на робството, облечени във високи до бедрата, завързани ботуши, и романтични героини, увити в ярда от кадифе - това е празник на историческите препратки (високи яки, плисе, пелерини като на кръстоносци и средновековни кринолини) и светещите светлинни текстури. "Жените често са носили съзвездия по телата си“, каза Микеле в нещо като концептуален пирует. "Само помислете за известната последна рокля на Мерилин Монро, обсипана с кристали; тя прилича на красивата опашка на неосезаема комета." Много неща идват и си отиват - като комети - но магията на Gucci и Алесандро Микеле е нещо откровено непреходно и незабравимо. Цялата колекция Gucci Resort 2023 е в галерията ни >>>

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.