Следва

Какво знаем за Ейса Гонзалес, новата приятелка на Джейсън Момоа

Глад до насита! 16-часово гладуване е хитът - докато огладнеете, вече сте слаб

Идеален режим за тези, които не понасят или не им понасят диети  

Food преди 1 година

Ура за това, че има начин да ядем каквото искаме и да отслабнем - става дума за великото периодично гладуване. Ефективността на този метод за премахване на наднорменото тегло е напълно потвърдена от много диетолози. През последните години тази диета набира огромна популярност сред тези, които искат да свалят излишните килограми без никакви проблеми. От дълго време експертите насърчават редовното хранене, като уверяват, че пет хранения на ден ускоряват метаболизма и ви помагат да отслабнете по-бързо. В резултат на това, съвременните жени се страхуват да пропуснат закуската и се принуждават да закусват, дори когато не са гладни. Но наистина ли тялото ни има нужда от такъв режим? Сравнително наскоро западни специалисти стигнаха до заключението, че няма нищо лошо в това да пропуснеш първото хранене и да си направиш „гладна стачка“ до обяд или дори вечеря. Въпреки че противоречи на всички принципи на правилното хранене, които знаехме преди, периодичното гладуване наистина помага за отслабване и подобряване на тялото. View Sofia се задълбочи в практиката на периодичното гладуване, ето тънкостите й >>> 

Какъв е смисълът?

Интермитентното гладуване е диета за отслабване, която се състои в периодичен отказ от храна. Най-популярният метод е системата 16/8 - пълен отказ от храна за 16 часа и 8 часа, когато можете да ядете. Такова хранене кара тялото да изгаря мастните резерви. Основното предимство на гладуването е, че изобщо не е нужно да се отказвате от храна, ще бъде достатъчно да пропуснете закуска, обяд или вечеря. Емоционално това е много по-лесно от абсолютното гладуване или например дните на гладуване на сокове. Освен това няма ограничения за продуктите, което означава, че можете да си позволите малки слабости: десерти, пържени храни, хляб, сладкиши.


Диетата на Пипа Мидълтън: вечно слаба с три хранения на ден


Принципът на периодичното хранене

Гладуването в продължение на 16 часа оптимизира секрецията на инсулин и това прави тялото по-малко чувствително към високогликемични въглехидрати и намалява глада. Вашето тяло по време на гладуване започва да изгаря мастните резерви, без да се разсейва от обработката на храната. Освен това празният стомах може да "почива", подобрява имунитета и оптимизира хормоналните нива. Някои диетолози смятат, че този принцип на хранене намалява възпалението в тялото, регулира нивата на кръвната захар и подобрява умствените функции. С комбинация от периодично гладуване и силови тренировки можете да натрупате мускулна маса чрез изгаряне на мазнини, тялото ще стане по-релефно и тонизирано. Но без подходяща подготовка, упражненията на празен стомах ще бъдат трудни.

Кога да се яде

Като начало си струва да определите сами кога ви е по-лесно да гладувате - сутрин или вечер. Ако можете лесно да се справите без закуска, можете да "проспите" сутрешната си овесена каша с чиста съвест. Например вечеряте в 20 часа, което означава, че вече в 12 сутринта на следващия ден можете да обядвате обилно или, ако все още не сте гладни, да изпиете лате с кроасан (и да продължите да отслабвате!). При сън ще останете без храна в продължение на 16 часа. В 20 часа можете да си позволите обилна вечеря, паста или месо с гарнитура.

За тези, които не могат да започнат деня без закуска, вечерното бягане до хладилника е забранено. На сутринта не можете да си откажете нищо. Но ако закусвате в 8 сутринта, тогава след 16 часа ще трябва да се откажете от изкушенията. Но, погледнете го от другата страна: вие не сте ограничени в нищо до този момент.

За кого НЕ е подходящо периодичното гладуване? 

Този режим, като всяка диета, има противопоказания, така че преди да експериментирате върху тялото си, е по-добре да се консултирате с лекар. Периодичното гладуване е противопоказано за тези, които имат гастрит, проблеми с жлъчния мехур, надбъбречните жлези, както и бременни и кърмещи жени. 

More Food