Следва

Кан 2022: най-красивите тоалети от червения килим на 75-ото издание

McDonald's обяви окончателното изтегляне от Русия и продажбата на бизнеса

След 32 години в Русия, McDonald's продава бизнеса си и обявява пълното си изтегляне от пазара на страната

 

All About Life преди 1 година

Това съобщава The New York Times, позовавайки се на Крис Кемпчински, главен изпълнителен директор на McDonald's.

Това е сложен проблем, който няма прецедент и има сериозни последици. Някои може да твърдят, че осигуряването на достъп до храна и запазването на работата на десетки хиляди обикновени граждани със сигурност е правилното нещо. Но е невъзможно да се пренебрегне хуманитарната криза в Украйна. И е невъзможно да си представим, че "Златните арки" (което означава логото на Макдоналдс. - бел. ред.) олицетворяват същите надежди и обещания, които ни накараха да влезем на руския пазар преди 32 години, каза той в съобщение до франчайзите на компанията.

Компанията също така съобщи, че загубата от напускане на руския пазар може да достигне до 1,2 - 1,4 милиарда долара.

Кемпчински отбеляза, че работата в Русия е крайъгълен камък, който прави компанията горда, а откриването на първия McDonald's в Москва през януари 1990 г. е „началото на нова ера за мнозина от двете страни на Желязната завеса“.


1990 г.

Преди това компанията затвори своите ресторанти за бързо хранене в Русия, въпреки че някои франчайзинг магазини продължиха да обслужват клиенти. Сега се планира да бъдат продадени (850 мрежови заведения работят в Русия) на местен купувач. Използването на името, логото, брандирането в тези ресторанти ще бъде забранено. В същото време компанията планира да запази търговските си марки в Русия.

ТАСС съобщава, че McDonald's ще възобнови работата си в Русия под нова марка в средата на юни, като запази същия екип, меню и сътрудничество с руски доставчици.

Всъщност само името ще си отиде, твърди източникът на агенцията.

More All About Life