Следва

WIN IT: Idole-ът на всички парфюми!

Скепта: „Щастлив съм и съм в мир със себе си"

Скепта вече не изпитва нужда да принуждава хората да го слушат - но ние ще го слушаме на Solar Plovdiv 2022

Celebrities преди 1 година

Скепта изминава дълъг път, от първата си поява на музикалната сцена с „Rolex Sweep" от 2008 г. Тогава той е изгряващ талант, стремящ се да бъде чут сред целия шум на пренаселената британска музикална индустрия, където One Republic и Adele са абсолютни властелини и мръсната улична музика няма почти никакво място. Днес той е безспорният господар на жанра, широко подкрепян за това, че го извежда на преден план и позволява на неговите участници - Дейв, Стормзи, Джей Хюс и др. - да жънат търговски успех.

Работата му като авангард на своя жанр е белязана от множество отличия: наградата за вдъхновение на Гилдията на музикалните продуценти за 2019 г.; Ivor Novello за 2017 г. за текстописец на годината; и най-вече престижната награда Mercury през 2016 г. за неговия албум Konnichiwa, който оглавява класациите, първият Mercury, който отива при грайм изпълнител след Boy In Da Corner на Dizzee Rascal през 2003 г.

На Скепта тези успехи му позволяват да укроти болезнената си амбиция да бъде чут. „Щастлив съм и съм в мир с това кой съм и какъв съм", казва той пред GQ. Но 39-годишният MC също е в мир и с другите: „Не чувствам нужда да казвам на някого, че не трябва да се държи по определен начин с мен."

Кариерната метаморфоза на артиста се изразява в това как той се представя и визуално. „Когато започнах, метафорично крещях, не само с музиката си, но и чрез облеклото си, защото просто исках да бъда видян, чут и уважаван", обяснява Скепта, изтъквайки предишната си любов към големите щампи на Moschino. „Това беше любимото ми нещо - Ед Харди и Евису. Моделите им и логата им бяха моето нещо. Опитвах се да изкрещя на света и на хората да ме видят и слушат." След като те започват да го чуват, той постепенно смекчава агресията си.

Днес артистът, израснал в Тотнъм, носи приглушено маслинено плетиво, прегръщащо мускулите му, с чифт подходящи карго панталони. Разгледайте тоалетите, които е носил през последните няколко години и ще видите, че той е прецизирал чувството си за стил: изтънчено украсени вълнени палта Burberry; сиви пухени якета Louis Vuitton; черни костюми, проектирани от Matthew M Williams в Givenchy; изчистени анцузи от A-Cold-Wall*; супер елегантни маратонки Air Max, проектирани от него за Nike. „Започнах да се развивам и да се изразявам чрез саунда си и след като хората започнаха да слушат, просто станах по-резервиран и минималистичен в стила си", продължава Скепта.


Skepta в Louis Vuitton


Skepta в Givenchy от Mатю Уилямс

Дръзките щампи и необичайни дизайни: „Веднъж носех лилав костюм с тези бели очила, преди десет години" днес те са в миналото и вместо това той намира утеха в това, което описва като „дискретно базисно" облекло. „Не ме разбирайте погрешно. Обичам модата и обичам как дизайнерите правят дрехи, за да могат хората да се изразяват, както искат, но ще се опитам да бъда толкова стилен, колкото е възможно в наши дни."

Не само визиите му са станали по-фини: по отношение на аромата той също се успокоява и смекчава. „Винаги съм бил онзи човек, който влиза в клубовете и оставя ароматен облак след себе си. Обичах наистина ярките, натрапчиви, ,тежки аромати", казва той, въпреки че не назовава имена. „Можех да разбера дали ароматът в бутилката е истинският или не, дори когато бях пил твърде много." След това става лице на Diesel Sound Of The Brave, който е доста по-комплексен аромат, има нотки на пикантна хвойна и ободряващ лимон, докато топлият кехлибар и чувственият мускус добавят успокояваща мека дълбочина. „Намерих аромат, който въплъщава моето собствено усещане за хлад и спокойствие. Това е моят парфюм."

Нарастването на собственият му успех може да означава, че Скепта изпитва по-малко нужда да се откроява в днешно време, но други фактори също допринасят той да бъде малко по-фин. Може би това личи най-ясно в татуировките му: „Преди ходех до студиото за татуировки и правих голяма рисунка на гърдите или ръката си", казва той, но сега би предпочел да получи нещо по-малко забележимо и по-смислено: „Като името на дъщеря ми." Дъщеря му, казва той, го е научила на тънкост и финес повече от всяка награда. „Когато се роди дъщеря ми, разбрах, че не е нужно да съм шумен. Просто получих каквото ми трябва и се укротих. Щастлив съм."

Скепта ще слушаме този юли, на 15-ти, на Гребната база в Пловдив, в рамките на тазгодишния SOLAR. Нямаме търпение!  

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.