Следва

Амбър Хърд призна, че е излъгала в съда и не е похарчила 7-те милиона, получени от Джони Деп, за благотворителност

Go on, take a nude: няма нищо лошо в голите снимки, съветите на специалист как да ги направим идеално

Cheap или Chic са голите снимки? 

Love преди 1 година

Разбира се, че не е поетично и трогрателно любовно писмо, но една картина може да казва хиляди думи, нали така? И понякога тези хиляди думи са готини, страстни, перфектни, красиви дори. Друг път обаче, като евтините еротични книги по бензиностанциите, тези думи са ужасяващи пошли, грозни, предизвикващи срам и - може би най-лошото от всичко - напълно неемоционални.


Таксономията на емоджито: Какво индикира всяко <3 от клавиатурата ни


Няма две мнения по въпроса: живеем в ерата на голотата. Ако искате да излезете на среща, да стигнете по-далеч или да внесете пикантност в посивелия си брак, е много вероятно да се щракнете и да удостоите събеседника си с красива и възбуждаща гледка, нали? А после всичко отива в скритата папка. В тази забързана, хиперкапиталистическа ера понякога нямаме нито време, нито желание да опознаем истинския човек зад телефона, докато не разберем със сигурност, че си заслужава. Голата е ускорител на процесите, катализатор. Сделка. И знаменитостите го правят. Държавните глави го правят. Голото вече е толкова обичайно, че 20 голи снимки се изпращат всяка секунда в Америка. (четете още: Помощ: Какво е "Токсична мъжественост" и как се справяме с нея във връзката?)

Но има и друг аргумент: за голотата като изкуство, като автономия, като послание, като отговор на задушаващите традиции и поглед към историята на изкуството. В продължение на векове мъже-гении (с различна мотивация) са рисували идеализирани версии на голи жени, но сега четката - да се чете: телефонът - е в нашите ръце. Сега ние сме художникът, авторът, създателят на собствения си (гол) образ.

La Maja Denuda, Франциско Гоя

Ето какво знаем за изкуството да създадеш перфектната гола снимка. Предаваме разказ от първо лице на анонимен журналист от екипа на американския Vogue:

Не съм слаба, не съм мускулеста, но прекарах години, обучавайки се в занаята да работя с това, което имам, и най-важното, да се подобрявам. И така, аз съм човек, правещ това, от което родителите ви ще припаднат: да ви науча на съвети и трикове как да направите перфектния nude кадър. Идва лято, време е за повече флиртове, за повече секс, за повече среднощни чатове.

Точно сега, докато пиша това, току-що ми беше изпратена снимка на мъжки пенис до половин литрова бутилка Evian за мащаб. Не се притеснявайте - аз поисках снимката, не Evian. Но тук се крие проблем номер едно: бутилката. Или по-скоро какво представлява тя: нормалност, скука, реален живот, нищо особено. Това изважда съзнанието от момента и напомня, че днес на работа не сте пили много вода, че сте забравили да си платите сметките, че нещо ви боли главата, сигурно сте се дехидратирали... Когато става въпрос за голи снимки, трябва да прегърнете фантазията и тотално да се отделите от ежедневното.

Никой не иска снимките, които получава, да изкривяват реалността на прекрасното ви тяло, но всички искаме да изчезнем в съблазнителен, трескав свят, пълен със сексуални възможности. И така, първата стъпка към добрия кадър е да премахнете всичко, което напомня за нормалния живот. Всичко, което поставя тялото ви на заден план, трябва да си отиде. Плюшени играчки, икони (ако имате в стаята си), оръжия (съмняваме се да имате, но just in case да кажем), други хора и пр., и пр. Фокусът трябва да е върху вас.

И като говорим за фокуса, нека настроим камерата правилно. Разбира се, не е нужно да пръснете хиляди левове за телефон, който има милиард функции, от които дори не разбирате. Имам приятелка продуцент на филми, която се снимаше с евтин фотоапарат за еднократна употреба през 90-те и изпращаше снимките на своите любовници по пощата. Това е шик. Но не съвсем. Обективът трябва да е чист, камерата на фокус и където можете - естетика да е a la Юрген Телер. И никаква светкавица. Никога.

Това ни води до неправилното осветление или по-конкретно до липса на такова, което не е добре. Някъде в пространството има снимка на дупето в лилаво сияние заради неправилно направени голи снимки. Не питайте. И не правете така. Използвайте златния час и естествена светлина, вдигнете щорите. Ако живеете на място без естествена светлина, тогава мека светеща лампа ще свърши работа. Без халоген, без флуоресценция и без цветна светлина, освен ако не се използва пестеливо и много, много шик.

По време на вечеря миналата седмица в Лондон, приятелка, която е експерт в еротичните лични снимки - ще я наречем Емили, защото това е истинското й име - ми каза следното. "Основният ми съвет е да смесваш ъглите, защото всички се снимат в една или две пози. Общо взето знаем, че по едни определени начини тялото ни изглежда така, както ни харесва, но ако продължавате да изпращате вариации на една и съща снимка, това намалява възвръщаемостта и губи интереса“. 

Емили засяга един важен момент тук: на кого всъщност изпращаме голите снимки? Самата истина е, че е добре да се снимаме голи, за да угаждаме на себе си, а не на някой друг. Без никаква вина. Nudes са идеалният пример за бърз и лесен допаминов удар: изглеждаш секси, щракнеш се, изпращаш го на някой жаден приемник, той се кефи много. Казва ви, че сте страхотни и започвате да чувствате прекрасно. И така цикълът продължава, но само (Емили е права), ако разчупвате нещата. Тези допаминови рецептори се десенсибилизират и имат нужда от разнообразие. И затова Емили си купи селфистик: "Обичам го“, казва тя. "Просто се търкаля в леглото ми и снимам от всякакви странни ъгли. Повечето снимки изглеждат страшни, но от време на време можете да се изненадате със собственото си тяло, което е невероятно! Освен това можете да постигнете достатъчно разстояние, за да хванете гърди и дупе в един кадър, което винаги е предизвикателство.” Всички бихме могли да вземем Емили за пример: да инвестираме време, да вземем правилното оборудване и да експериментираме, за да намерим най-добрите си ъгли.

Но, разбира се, след фотографската работа идва изпращането на шедьовъра. И както е в случая с онлайн запознанствата и всичко виртуално, има присъщ риск. Преди да изпратите гола снимка, добре е да получите представа за характера на човека, на когото я изпращате. Чувствате ли, че ще бъдете уважавани? В днешно време може да е трудно да се каже, но - ключов съвет - дръжте лицето си или други отличителни черти извън изображението. Докато не се опознаете с човека поне. Също така, относно непоисканите голи снимки: не изпращайте такива. Винаги първо питайте. Не е секси да пратите нещо, което човек не ви е поискал. (Четете още: Как да се справим с тормоза в социалните мрежи)

И накрая, след като изпратите своята наистина впечатляваща гола снимка, отпуснете се. Не забравяйте, че няма абсолютно нищо лошо в това да се снимате гол. Няма нищо лошо в тялото, в сексуалността, във флирта. Това е изразителен акт. Това е любовното писмо на нашето поколение. Така че давайте. Бъдете поети. Take a nude! 

More from View Sofia

Истории от живота: Ив Сен Лоран, гениално-депресивното момче от Алжир

All fashion преди 4 години

Какво нещо е Архивът само! Измежду 7 579 статии да ни поднесе точно каквото е нужно (от дата 23.06.2017), за да започне четвъртъкът подобаващо. Истинско удоволствие е да се чете житейската история на този гений, изпълнена със смисъл и уроци, а четейки да си припомняме и за още поне двайсетина такива (оглеждайте се за препратките!) Ив Сен Лоран - колкото талантлив, толкова и комплициран, толкова и обичащ, толкова и желаещ да бъде обичан...

More Love