Следва

Balenciaga и Adidas в едно е тук, за да свърши за часове

Стилът на Теодора Генчовска, външен министър на България, по повод ЧРД

Теодора Генчовска е министър на външните работи на Република България от пет месеца и половина, т.е. откакто бе назначена на този пост, като част от управляващата страната коалиция от четири парламентарно представени партии, на 13 декември 2021-ва. Дамата е от квотата на партия ИТН, а неин шеф е Кирил Петков.

All fashion преди 1 година

Родена в Павликени преди точно 51 години, за Теодора Генчовска, до момента на назначението й се знаеше много малко - че е историк по образование, че има степен и от Военната академия, както и че интересите й, чисто професионални, са в областта на сигурността и отбраната. Госпожа Генчовска има опит в Генералния щаб на Българската армия и в Министерството на отбраната, а последно е главен експерт по отбраната в администрацията на президента Румен Радев.


Стилът на Лена Бориславова, българската Амал Клуни


От това, което успяхме да уловим от личността на Теодора Генчовска, откакто заема публичната длъжност министър, госпожата е лаконичен, обран откъм емоции човек, артикулиращ бавно и предпазливо, единствено и само когато се налага. Липсата на дипломатически опит стана очевидна в контекста на изявите й - госпожа Генчовска няма никакво дар слово, тонът й е равен и неангажиращ, говори вяло и странно забавено, не внушава нищо почти, а действията й винаги изглеждат закъснели, ненавременни и сякаш извършвани с нежелание или дори под натиск.


Раймунд Фурер, посланик на Швейцария и Теодора Генчовска

Иначе, на външия ни министър в момента би трябвало комуникацията да й се удава - родена е под знака на изключително гъвкавите и комуникативни Близнаци, чиято планета-управител е Меркурий - планетата на комуникацията. Впечатленията ни са, че в случая има желание, но няма възможности - госпожа Генчовска не излъчва професионализъм, в смисъл на солидна, ясно заявена позиция, нещо, каквото и да е, внушаващо стабилност, визия или разбиране на материята. Иначе очевидно много обича да пътува, което също е "под" Близнаците.


Министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг и Теодора Генчовска

Като пожелаваме на госпожа външния министър професионален размах, някакъв вид успехи, защото нейните касаят и нас, здраве и радост, по повод нейния рожден ден, обръщаме поглед към нейния стил. Всъщност, ако трябва да сме честни, тя определено има такъв - Генчовска е избрала прическа, начин на обличане, подход към детайлите във външния вид, които определено са отчетливи и могат спокойно да бъдат обект на професионален разбор.


Стилът на Мика Зайкова, доайенът на 45-ото НС


Какво прави впечатление? Хубавата гъста коса на Теодора Генчовска си е намерила вярната фризура. В дългото, добре поддържано каре с път, изместен встрани, гъстата коса е добре подчертана, като цветът също е елегантен. Чисто имиджово, предвид твърде високия пост на Генчовска, този тип фризура е добре избрана (веднага се сещаме за историческия цитат на София Лорен: "Прическата не засяга само начина, по който ще прекарате деня си, ами и самия живот)."


С Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Следва друга важна особеност - госпожа шефът на дипломацията ни има афинитет към перфектния маникюр - обичайно боядисани в червено, ноктите й са добре оформени, винаги при професионалист, което е видно. Ако цветът не е класическото червено, дамата предпочита безцветен или бял лак.

Бижутата? Бижутата са индикатор за вниманието към детайла при Генчовска. Тя обича перли - запазена марка в дипломатическите и изобщо сложните междучовешки взаимоотношения (Четете още: Перла, mon amour! Как се подаряват и останалите важни неща за най-специалното бижу.) Видимо, при нея нищо неистинско, що се отнася до стиловите притежания, не може да мине - всичките й перли са естествени и смеем да твърдим, скъпи. Има и дълги, има и къси нанизи, като и двата вида перли й стоят добре.

Същото важи за рамките на очилата, като дотук сме засекли около 4-5 чифта различни диоптрични рамки, до една избрани перфектно - видимо луксозни, видимо удобни, видимо елегантни, напълно съобразени с лицето и особеностите на излъчването на Теодора Г.


С Роб Диксън, посланик на Великобритания

Относно обличането, категорични сме, че Теодора Генчовска владее материята и се справя с нея. Отчитайки годините, позицията, интересите й в строгото поле на военното дело (ние намираме мирновременната и артистична дипломация за по-приветлива, но ето че невинаги и не всеки път има мир в този шантав наш свят, така че признаваме, че и военната ангажираност си е вид дамска ангажираност), отнасяме начина на обличане на госпожа Генчовска в графата "много добър".


С Джофри Ониеама, министър на вътрешните работи на Нигерия

Първо, цветовата гама - изключвайки някои твърде бъбриви розово-червени отклонения, публичното обличане на дамата е елегантно, почти неотменно издържано в черно, тъмносиньо, беж, кафяво, сиво, бяло. Всичките й сака, предпочитаната от Генчовска дреха, са качествени, избрани чудесно по отношение детайл и кройка, както и като материя. Комбинирани в общия случай с панталони, тези сака са удобни, протоколно съобразени, стоят добре на госпожата и всъщност внушават едно достолепно разнообразие в гардероба, едновременно с това спестявайки време в забързания график на човек, ангажиран с толкова висок пост. Съчатанието на многобройните сака на Теодора Генчовска с ризи и копринени блузи приемаме за запазена марка на тази жена, което адмирираме. Комбинирането им основно с панталони отдаваме на момента на удобството и комфорта, въпреки че тук моментът с кройката е от кризисно значение. Иначе, че се мачкат и това си личи на многобройните снимки, е факт, но не е чак ужасен проблем.


С Луиджи Ди Майо, външен министър на Италия

Роклите не са нейната дреха, твърде мъжкото, обрано откъм женственост излъчване, се бие с ефирната дамска дреха. Иначе, усилието е похвално.

Адмирираме липсата на натрапчива суетност, макар че е видно от много далеч, че госпожа Генчовска е много суетна. Но в тази й женска слабост наистина няма грам помпозност, глезотийките са уловими само от малцина. Забележете например супер фините детайли, които подчертават качествата на тялото и лицето - сакото с отворено деколте и деликатни прорези, които оптически удължават шията. Или пък изящната драпировка на бялата риза от коприна. Или подчертано високота талия на панталоните. Да, налице е безпрекословен усет към детайла - много важен момент в иначе неразбираемото за мнозина обличане на мадам Генчовска.

Истината е, че рожденичката днес има много добър стил. Можем да се обзаложим, че госпожата има подчертан личен афинитет към мода, лукс и качествени марки. Определено има изграден стил, много подходящ за нея самата като човек. Сигурни сме, че пазарува от определени проверени места, без да пести. От това, което наблюдаваме, сме склонни да мислим, че не се придържа стриктно към съвета на бившия главен редактор на Vogue Карин Ройтфелд, че е задължително всяка дреха да мине поправка при шивачката, независимо че е чисто нова, защото само така може да "лепне" на фигурата на жената, която я носи. Но и без този тънък детайл, госпожа Генчовска се облича добре. Също подходящо. И приятно интересно. Така, че едно запознато око може да различи, каквото трябва да бъде различено - а именно усет, възможности, самочувствие, стил.


С Кирил Петков


Стилът на Кирил Петков, 56-ият министър-председател на България


Много ни се ще да можехме да отнесем оценките си за стила на Теодора Генчовска и към битието й на действащ външен министър на Родината, но не можем.

Желаем честит рожден ден!

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.