Следва

Кой как избра да се омъжи: Кортни Кардашян в къса рокля Dolce & Gabbana и останалите от клана

На гости в Yettel Town с Мария Маринова, It’s a Journey

Част 4/4 от поредицата ни "На гости в Yettel Town", в която човешки говорим за успеха, силата и философията на баланса, залегнала в корените на една от най-позитивните компании у нас - Yettel.

All About Life преди 1 година

Срещаме ви с Мария Маринова, директор "Бранд и маркетинг комуникации". Приемете разговора надолу като разходка из света на Yettel - точно онези разходки, в които смисълът е пътят, а не дестинацията...

VS: Много обичаме приказки - една от любимите ни е приказката на А. Пушкин „Рибарят и златната рибка“. Като човек, който умее да разказва приказката на бранда Yettel, как би се казвала Вашата и какво ще ни разкаже?
М.М.:
Би се казвала „Дзен и изкуството да се поддържа смартфон“ и за разлика от повечето приказки, не би завършила с поучителен край, който уточнява какво е правилно и какво - не. Когато става въпрос за баланс - територията на Yettel - знаем, че всеки човек има лично и различно разбиране за щастлив край.

VS: Тоест освен за балансиран, можем да приемем Yettel и за широко толерантен?
М.М.:
 Да, уважение и приемане са неща, които са много дълбоко в ценностите на марката, включително и вътре в компанията. За мен това е първата корпорация от този мащаб (преди това съм работила в по-малки фирми) и почти се изненадах, че въпреки голямата машина хората са позитивни, сърдечни и добри team players. За мен средата е номер едно условие за щастие в работно време, защото работата в определена сфера в различните компании доста си прилича като стъпки, процеси и изисквания. Това, което прави една среда по-смислена от друга, са хората и начините, по които те се отнасят помежду си и в по-трудните дни. В Yettel виждам позитивно и конструктивно отношение към различните ситуации - как приемаме нови колеги, как разрешаваме проблеми.

VS: Принципно ли имате високи стандарти?
М.М.:
 Към екипа и отношенията в него - да. Напускала съм работа, която ми е много интересна, заради екип, в който не се чувствах като естествена част. Когато прекарваш 8-9 часа на ден с едни и същи хора, те трябва да са съвместими с теб и да ти е приятно.

VS: Кога този тип критичност помага и бута напред и кога е подводен камък, който пречи?
М.М.
Вярвам, че будната критичност е нещо позитивно, но трябва да знаеш кога е време да спреш в настояването за повече. Харесва ми да подобряваме нещата, да се стремим всяко следващо да е по-хубаво от предишното, да пазим съпротивителните си сили към това, което не е окей. Критичността пречи, когато не разбираш, че компромисите и „срещането по средата“ са абсолютна необходимост почти винаги, и когато мислиш, че само ти от всички хора на света знаеш най-добре как трябва да станат нещата. Случва ми се да правя крачка назад сравнително често, опитвам се да не я правя заради умора и апатия, а по по-осъзнати причини.

VS: Как се справяте с умората?
М.М.:
 Отивам в другата крайност, за да намеря баланс - ако съм била с много хора, оставам сама; ако съм била много време в детайла - zoom out-вам.

VS: Когато се запознахте с Yettel, какво усетихте като първоначални нужди на компанията? Какво се активира във вътрешните Ви сензори?
М.М.:
Когато започнах работа в Теленор, голям екип вече работеше върху концепцията за Yettel и идеята, че искаме да помагаме на хората да постигнат баланс. Следващата стъпка беше да изпълним със съдържание това позициониране - с продукти, услуги и активности. Тръгнахме в нови посоки и скоро поемаме към още.

VS: От година оглавявате маркетинга на Yettel, доскоро Telenor, преди самото изпитание, наречено ребрандиране, което е много сложно. Примесено с още поне 10 солидни и неочаквани предизвикателства, на които всички сме свидетели, изглежда като задача от висшата математика. Как я решихте?
М.М.:
Ребрандингът продължава дълго време, не е само в първата година, особено когато брандът е чисто нов. Още много неща трябва да се случат, за да кажем, че сме решили задачата за шест. Но смислените хора са единственият начин да се постигне успех в нещо толкова нефизическо като бранд, ценности и позициониране и бъдещето е светло, защото ние ги имаме.

VS: Забавлявахте ли се в процеса?
М.М.:
Да, когато част от задачата е да помогнеш на бизнес хора да повярват в леко философски и абстрактни конструкции, има доста забавление.

VS: А лично Ваше любимо верую или философска сентенция?
М.М.:
Опитвам се да нямам верую и да развивам точно обратното - да съм отворена, да запазвам флуидност и пластичност на мисленето си, вместо да избирам затворени концепции, по които да живея. Не само защото работя с креативни хора и тенденциите сред потребителите се сменят, но и защото светът, в който живеем, изисква човек да е способен на адаптация и промяна. За мен да наречеш някого завършена личност, не е комплимент - нищо хубаво не е видял светът от хора, които са абсолютно убедени, че са прави и са неспособни да проумеят различна от своята гледна точка.

VS: Най-добрият антидот за колебанията?
М.М.:
Човек, който не се разколебава, е психопат *смее се*. Аз съм горе-долу аналитична и когато имам колебание често го свеждам до Excel таблица с колонки, плюсове и минуси. Помага и чувството за хумор към невъзможността да подредим всяка ситуация в Excel, когато за колебанието реално няма по-верен и по-неверен отговор.

VS: Какво Ви разсмива?
М.М.
: Доста неща, най-вече абсурдът. Любимите ми ситуации са абсурдните - онези, в които попадаш и после въобще не можеш да пресъздадеш, защото са ужасно смешни, когато имаш целия контекст и си в тях. Също добри stand-up комици, сериалът „Приятели“.

VS: Маркетингът и психологията са супер свързани. Как усещате и преценявате какво и как ще подейства психологически, подсъзнателно и емоционално на хората - както ни омайва и зеленият Ви цвят...
М.М.:
Всичко започва с хората. Потребителите на Yettel са много и различни, хората имат различни грижи, проблеми, желания, начини да намират баланс. Важно е да не забравяме, че създаваме продукти за тях, а не само за нас и нашите приятели и да се стремим да ги опознаваме и разбираме все по-добре. Проучванията, които правим, са супер в това отношение, но директното общуване с възможно най-много и различни хора на различни теми също е много ценно.

VS: Какво научихте за хората на Yettel през последната година?
М.М.:
Те са всякакви. Те са като хората в България - ние имаме почти статистическа извадка от населението на България. Знаем, че София не е България, че семейството, децата, близките са най-важното навсякъде и сред всички възрасти и че нуждата да сме по-балансирани е валидна за всички и все по-голяма.

VS: Къде е добавената стойност на работата в Yettel?
М.М.:
Мотивираме доброто у хората и даваме възможност на всеки да има собствен глас и да бъде чут – надявам се, че все повече хора имат нужда от точно тази добавена стойност.

VS: Вашият личен role model?
М.М.:
Много емоционално звучи, но това е баба ми. Тя беше изключително всеотдайна, смела, емпатична и със страхотно влияние върху околните. Иначе се радвам на всички, които не изпадат в крайности и успяват да съчетават много неща (семейство, кариера, спорт и пр.) едновременно.

VS: Мултивитамини, бягство (наблизо или надалеч), книга/филм - Вашите начини за наваксване?
М.М.:
Активно - обикновено пътувам. Почти нямам почивен ден без по-малко от 20 км пеша. Излизането от ежедневието е най-отпочиващото нещо за мен, най-добрата ваканция е далече, с приятеля ми и с много, много крачки.

VS: Сред града или сред природата?
М.М.:
Баланс между двете. Но все пак малко повече в града и сред хора.

VS: Бавно или бързо се оправяте сутрин и затормозява ли Ви изборът на outfit за деня?
М.М.:
Оправям се бързо, но категорично не съм сутрешен човек.

VS: Полагате ли специални грижи за менталното си здраве и какви са съветите Ви към активно и с любов работещата съвременна жена, що се отнася до стабилност и спокойствие?
М.М.:
За мен най-работещото, с което можем да помогнем на психиката си, е спортът. Всичко останало има смисъл да се пробва също, ако човек е търсещ, но вярвам, че шансът за положителен резултат върху менталното здраве чрез спорт е най-висок. Редувам джогинг, йога, скуош и плуване – не се фокусирам само върху един спорт, за да не ми омръзне (случвало се е). Не съм толкова постоянна, колкото искам, но работя върху това.

VS: Съставете и едно откровено изречение, включващо думите „щастие“ и „Yettel“, вярно за Вас.
М.М.:
Щастието е в малките неща, офисът на Yettel е в Бизнес парка до метростанцията.

VS: Къде се чувствате най у дома?
М.М.:
Освен у дома, разбира се, близо до морето. Аз съм от Варна и когато не виждам морето дълго време, започва да ми липсва като човек.

VS: Дестинации, които са ви изградили, въодушевили, приютили?
М.М.:
Азия ми е любимият континент, Хонконг и Виетнам ми бяха много интересни.

VS: Сложното в маркетинга, което сякаш никой не разбира, е...
М.М.:
За радост няма такова нещо. Всички разбират от маркетинг и реклама :)

VS: Мислите ли тогава, че няма грешки във Вашата сфера?
М.М.:
Не, има грешки. Има и лоша реклама.

VS: Съвет към млади хора, които се интересуват от маркетинг?
М.М.:
Най-основното е любопитството - да следим какво се случва в България, какво се случва в света, как двете се различават и в какво си приличат. И най-вече защо. Широка обща култура, много въпроси, интерес към света и доброжелателност към хората.

VS: Най-хубав спомен в компанията?
М.М.:
Денят, в който Yettel беше факт. Супер адреналин. Очакваш нещо, работиш за него, но всичко е на теоретично ниво, преди да се случи. Когато се събудих на 1 март 2022 г. и на телефона ми пишеше Yettel, беше уау.

VS: Нещо, с което се гордеете?
М.М.:
По време на първия локдаун наредих пъзел от 3000 части.

VS: Как Ви се отрази локдаунът въобще?
М.М.:
По-добре от войната.

VS: Планове за близките години?
М.М.:
Следващите няколко години са много важни за Yettel. Искаме да създадем полезен и човечен бранд, който помага на хората и ги зарежда с идеи за подобряване на баланса им. А в личен план – искам да сме здрави, нямам други очаквания.

VS: Едно пожелание за финал.
М.М.:
Пожелавам на хората да вървят повече и по-малко да използват колите си.

More All About Life