Следва

Песни на Сленг на живо тази вечер

Награденият филм на Полански, “Писател в сянка” с премиера в България през април

Напрегнатият трилър разказва за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и...

Movies & TV преди 14 години

Напрегнатият трилър разказва за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература.

Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън МакГрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски вътрешен министър - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.

Филмът е екранизация по романа „Сянката” на Робърт Харис. Според него „Някои неща в сценария са представени по начин, който книгата не може да предаде.” В лицето на Полански писателят Робърт Харис открива перфектния партньор.

„Той оценява първоизточника и винаги казва, че книгата е сценарият. От гледна точка на писател, чието произведение се филмира, това е перфектният режисьор” споделя Робърт Харис.

„Да пиша за властта е нещото, което най-много ме интересува и всички мои творби са опит да се изследва тази власт. По-конкретно ме интересува феноменът на губещия власт лидер. Как той се приспособява към реалността след това? Какво е да си на върха на света, а след това да изгубиш всичко.”



Продуцентът Робърт Бенмуса споделя и за подхода на режисьора: „Има много променливи в работата на Полански, но има също така и някои константи. Една от тях е, че всички негови филми са пречупени през призмата на самия герой. Точно в този филм, ние сме с писателя в сянка от първия до последния кадър. Всичко, което се случва, е от неговата гледна точка, а зрителят остава съпричастен по време на цялото действие. Сянката наистина е герой от филм на Полански.

”Продуцентът Тимъти Бърил добавя: „Юън придава привлекателност на ролята и зрителя чувства симпатия към него, именно заради начина, по който Макгрегър го изиграва. Той притежава очарование и чувство за хумор, които придават изключителност и са важни за целия филм”.

Друг известен актьор от екипа, Пиърс Броснън, казва за ролята си: „Никога не съм си се представял като британски премиер, нито като бивш такъв. Факт е, че тази роля ми носи удоволствие, а работата с Полански е изключителна. Той наистина е обаятелен и върши чудеса със своята камера. Да го гледаш как снима, как подбира всеки отделен каданс е наистина невероятно. Той е изключителен разказвач с камера в ръка.”



Силният образ на Амелия, асистентката на Адам Ланг, е изпълнен от Ким Картал. „Амелия е жена, която прави кариера като помага на политици и винаги е със стъпка напред, знаейки във всеки момент какви са техните нужди. Тя е умна, способна и наистина крайно необходим човек. Подкрепата й към Адам Ланг е безусловна и тя вярва, че той върши правилните неща”.

„Има велики роли в сърцето на този филм, а ние имаме велики актьори, които ги изпълняват. Не мога да не съм щастлив от този факт” споделя и носителят на Сребърна мечка за режисурата на филма Робърт Полански.

Премиерата за България е през април 2010.
 

More from View Sofia

More Movies & TV