Следва

Литературният дебют на Куентин Тарантино и Холивуд през 60-те – сякаш наистина си там

Роман Шедина представя CLAYPAUSE - прелестна чешка керамика

Из проекта „Животът на вазата“

Events преди 1 година

Изложбата на известния чешки дизайнер на порцелан и керамика Роман Шедина ще бъде открита на 9 юни в 18 часа в Чешкия център. Изящните вази ще могат да бъдат разгледани до края на юли в София, след което ще гостуват в Бургас през август и в Пловдив през септември.
Събитието се организира съвместно с Посолството на Чешката република в София и е част от културната програмата, която се организира по повод председателството на Чехия на Съвета на ЕС през втората половина на тази година.

През 2019 г. LAUFEN PRAGUE GALLERY организира изложба на чешкия дизайнер и художник на керамика Роман Шедина и на поканените от него няколко творци, принадлежащи към настоящото и настъпващото поколение. Изложбата изследва защо хората са заобиколени от керамични вази и страстта, която се крие зад това. В изложбата няма да видим конкретната ваза. Тук тя е възприета като крехка, понякога почти невидима или обратното – допустима деформация. По същество това са възприятия, които художниците пресъздват с оригиналния си почерк. Проектът е придружен от текстове, равностойни произведения на изкуството, на значими личности.

Роман Шедина (р.1982, Бехине) е чешки дизайнер на порцелан и керамика в архитектурата, основател на марката Limited. Прави изложби в Чехия и в чужбина, творбите му са включени в колекциите на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), Арт център Марк Ротко в Латвия, Porzellanikon Europaisches Industriemuseum в Зелб, Германия, The Zepter Gallery в Белград, Сърбия и в частни колекции. От 2017 г. работи като преподавател в Средното училище за приложни изкуства в Бехине. Има редица номинации и награди в Чехия и чужбина.

Съвършената ваза е част от историята на всеки един от нас. Представете си, че това, което преживявате през живота си, носите в себе си нататък и душата ви се пълни с нещо, което може да е красиво или не. Като пощенска кутия за множество признания, като бяло платно, което очаква всеки един ден да е изпълнен с множество преживявания. Сега, тук и занапред. Оживява с нас или чака някой да спре и да го забележи...

Обичам вазите, защото те говорят, проговарят чрез материала, от който са направени, чрез формата, декора и големината си…“ /Роман Шедина, из "Животът на вазата"/.

Повече информация за автора ТУК. 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.