Следва

Ваканцията на известните: Бела Хадид и Марк на екзотичен остров

70 години кралица: управлението на Her Majesty в екзотично-аристократични кадри

"Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг или кратък, ще бъде посветен на служба за вас."

Celebrities преди 2 години

Така казва принцеса Елизабет в речта си пред Британската общност, излъчена по радиото от Кейптаун, когато отбелязва 21-ия си рожден ден през 1947 г. Само пет години по-късно тя се възкачва на трона след смъртта на баща си, крал Джордж VI, и младата кралица незабавно се заема да изпълни обещанието си. През ноември 1953 г. тя предприема пътуване, което покрива 44 000 мили, обхваща Западна Индия, Австралия, Азия и Африка и продължава до май следващата година. В цялото това време, до момента на оттеглянето й от международните пътувания през 2016 г., оставяйки децата и внуците си да поемат мантията и да представляват монархията в чужбина, Нейно Величество е посетила всяка една от 54-те държави от Общността на нациите, освен Камерун и Руанда, много от тях по няколко пъти. Освен това, кралицата е вечеряла рамо до рамо с президентите Айзенхауер, Форд и Буш в Белия дом, сменяла е любимите си ярки цветове с традиционно черно, за да се срещне с папа Йоан Павел II във Ватикана и е първият британски суверен, посетил Китай през 1986 г.

Това е едно глобално царуване, докоснало много хора, държави, култури. Все повече нации от Британската общност се стремят да установят своята независимост (Барбадос стана най-новата република в света през ноември 2021 г., а Ямайка сигнализира за желанието си да последва примера), традиционната кралска обиколка вече не изглежда така смислена и емоционална, както преди, защото монархията се движи към бъдещето. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж представляват модерното й лице, но когато пристигнаха в Кингстън по време на официалното си посещение в Карибите по-рано тази година, те бяха посрещнати с протести, а не с цветя. Усилията на кралското семейство да се развива ще продължат, но забележителното наследство на кралицата на меката дипломация е подвиг, който никога няма да се повтори. Скоро започват тържествата за отбелязване на платинения юбилей на Нейно Величество, заради което съставихме галерия от 70 ретро снимки от задграничните турнета на кралицата, концентриращи перфектно времето, стила и енергията на една от най-важните жени на времето ни.

Ето и някои от най-любопитните неща, които сме писали за Нейно Величество:


70 години кралица: някои от най-стилните появи на Елизабет II от тогава до днес


Знаете ли, че кралица Елизабет притежава McDonald's?


Коя е Анджела Кели, гардеробиерката-приятелка на Елизабет II?


Кралицата на 95! 5-те й модни тайни, с любезното съдействие на личната й гардеробиерка


С чанта из залите на двореца - какво всъщност носи кралицата?


Вкусвала ли е някога пица Кралица Елизабет?


Истории от живота: прочутата коронационна рокля на Елизабет II


ЧРД 96, Кралице! Елизабет II в кадри и цитати, доказателство за титаничната личност на тази жена


 

More Celebrities

За сутрешното гадене, съпруга и хейтърите: Хейли Бийбър за W Magazine

Celebrities преди 20 часа

Хейли Бийбър даде своето първо голямо "бременно" интервю: 27-годишният модел, бизнесдама, инфлуенсър и съпруга на Джъстин Бийбър се появи на корицата на летния специален брой на списание W и участва във фотосесия, демонстрирайки заобленото си коремче.