Следва

Шакира и Жерар Пике разделени на фона на слухове за изневяра

Всяка вечер кулинар: що е поширано яйце и как да ни се получи

Известното френско ястие днес е популярно в цял свят и се сервира не само за закуска, но и като оригинално ястие за обяд или вечеря. Говорим за историята на неговия произход, едновременно споделяйки тайните на приготвянето на перфектното поширано яйце. Само си представете репликата в петък вечер: "Скъпи, поширах перфектно, специално за теб...!" 

Food преди 1 година

Френската кухня е пръв отличник, що се касае до гурмето. Дори най-милото, най-изначалното, най-простичкото яйце, "счупено" през френска рецепта, става храна изящна, фина, аристократична и безкрайно вкусна. Чудното ястие oeufs pochés (варено яйце), е споменато за пръв път в готварска книга от 14-ти век, наречена Le Menagier de Paris, и оттогава печели фенове по целия свят заради деликатната си кремообразна текстура, резултат, разбира се, от маниашкия начин на приготвяне. 

Рецептата за поширани яйца идва в Източна Европа през 19 век - първо личният готвач на Александър I, Мария-Антоан Карем, решава да изненада императора с изискано, но просто френско ястие и приготвя яйца за него по невидяна дотогава в Двора технология.

Същността на готвенето на това ястие се крие в името му - яйцата наистина се попарват с вряла вода, но без черупката. За да получите желаната текстура и консистенция, е важно да вземете предвид няколко много важни тънкости при готвенето. Най-важното правило при  приготовлението на това френско ястие е яйцата да са пресни - не „по-стари“ от три дни. Има много прост и удобен начин да проверите свежестта на този продукт: трябва да налеете вода със стайна температура в обикновена чаша и да пуснете яйцето в нея - прясното ще бъде на дъното на чашата, леко застоялото ще остане в средата, а престарелият продукт ще изплува на повърхността.


Всяка вечер кулинар: 3 обилни "отслабващи" омлета


Освен това е важно да се спазва необходимият температурен режим - водата не трябва да кипи, в противен случай няма да е възможно да се постигне така важната мека консистенция. За да достигнете желаната температура, си струва да използвате термометър.

Ето и точната рецепта за правилно приготвяне на поширани яйца:

Съставки:

  • Кокоше яйце 1 бр.
  • Вода 1 л
  • Оцет (винен или трапезен) 1 с.л.
  • Пипер
  • Сол

Метод на приготвяне:

Изсипете водата в тенджера и я кипнете, след което намалете котлона до минимум - температурата на водата трябва да е около 90 градуса. След това добавете сол и оцет и разбъркайте силно водата с бъркалка - трябва да изглежда като водовъртеж. Счупете черупката и изсипете яйцето в малка купа или чаша, след което внимателно изсипете в тенджерата. Гответе около три минути.

Извадете готовото поширано яйце с решетъчна лъжица, поръсете с черен пипер и сервирайте. Сред най-популярните опции за добавяне към ястието са сос Холандез и крутони от бял или ръжен хляб, авокадо и леко осолена червена риба (пъстърва или сьомга). Всякакви зеленилки също стоято отлично. Да ви е сладко и споделено!  

More Food