Следва

Мария Бакалова на холивудския Олимп: патриотично съпричастни ли сте?

Щрак, Лий Милър, на портрет в банята на Хитлер

Млада американка се къпе в банята на Адолф Хитлер, мръсните й обувки са върху светлия му килим, а на ръба на банята има официален портрет на фюрера

People of art преди 1 година

На снимката е Лий Милър, муза и любовница на Ман Рей (един от най-великите артисти на Дада и Сюрреализма), момиче-корицата на Vogue и една от малкото жени фотографи в Европа по времето на Втората световна война. Защо Лий е снимана в апартамента на Хитлер в Мюнхен на 30 април 1945 г. от друг военен кореспондент, Дейвид Шърман? По време на войната Лий Милър прави много важни снимки - на работници от фабрики и ферми, на кървавата полева болница в Нормандия, на военни, попаднали под немски обстрел в Сен Мало, на медицински сестри в болници. Малко преди Милър да се озове в банята на Хитлер, тя посещава концентрационния лагер Дахау. След това тя и Шърман се преместват в Мюнхен, който по това време е под американска окупация.


Кървави диаманти, предателства и екзекуции: съдбата на съпругите на диктаторите на XX век


На 30 април 1945 г. Шърман и Милър създават една от най-противоречивите и проблематични фотосерии на ХХ век - документират апартамента на Хитлер в деня на самоубийството и се снимат един друг във ваната на фюрера. Основен обект на снимката на Лий са нейните мръсни ботуши върху килима на Хитлер; когато репортерите влизат в апартамента, килимът е чисто бял, направо светещ, и Милър оставя обувките си върху него нарочно - за да го нацапа с пръст и кал от Дахау.

Действията на Милър и Шърман са страхотен акт на провокация. Това е опит да се деконструира фюрера като непобедим идол. Въпреки че Хитлер отнема живота си, Германия, която тъни в руини, самата тя е руини, все още не е капитулирала. Снимките в този контекст, в банята на Хитлер, едно от най-личните и интимни пространства на дома (по принцип, не можем да вярваме, че интимност в чист вид е присъствала като усещане в дома на този човек) на Милър показват ясно и смело послание: фюрерът е мъртъв.

Говори се, че Тя напуска апартамента на Хитлер не само със снимка за спомен от банята, а че също открадва и няколко лични вещи на любовницата му Ева Браун: неин портрет, пудра, бутилка за парфюм в стил Арт Деко и аксесоар с шарка на рози. 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра