Следва

Proenza Schouler Resort 2023

Sex Sells: 15-те най-провокативни рекламни кампании в историята на модата

Прави ли ви впечатление, че модните кампании с много голота почти изчезнаха в последните години? Да, има провокативни, има шантави, но няма откровено разголени, по-скоро няма много. За разлика отпреди, да речем, 20 години, когато дизайнерите се надпреварваха да интерпретират темата за голото тяло в своите кампании. Петъчно разглеждаме най-провокативните промо кадри в историята, в опит да обясним защо секс-тенденцията бе толкова силна тогава, а и има потенциала да се върне отново с пълна сила >>> 

All fashion преди 1 година

Calvin Klein, 1992 Г

Марката е пионерът на провокативните рекламни кадри сред модните къщи. Моделът Кейт Мос и актьорът Марк Уолбърг са особено добри в интерпретирането на "секс пред камерата", разбира се, дискретен, но осезаем. В далечната 1992-ра марката промотира първата си унисекс колекция, така че звездите не носят нищо, освен деним. Обществеността е възмутена от тази безподобна откровеност, но кампанията има огромен успех.


Това е положението: кампания на Calvin Klein с бременен транс мъж и дискусиите по темата


Gucci, 1996 Г

В края на 90-те Том Форд е главният провокатор в света на модата. Той активно подкрепя тенденцията, която може да бъде описана с фразата Sex sells - нещата се продават най-добре, когато зад показаното има сексуална конотация. В онези години мнозина вярват, че трябва да бъдат по-освободени и подобни кампании само привличат допълнително внимание. За да постигне желания ефект, Том дори няма нужда да съблича моделите. Достатъчно е да ги помолим да застанат в правилните пози, загатвайки за горещо продължение. Купувачът неизбежно усеща химията, подсъзнателно пожелава да участва в сценария, интимен и привлекателен, т.е. работата е свършена прекрасно (четете още: Големите любовни истории: Том Форд и Ричард Бъкли). 

Dior, 2003





След като Том Форд убеждава всички, че секси кадрите определено стимулират продажбите, марките се втурнват да интерпретират темата по свой начин. Жизел Бюндхен представя пролетно-лятната колекция на Dior през 2003 г. по начин, който няма нужда от допълнителни текстови пояснения. Снимката й в жълто горнище на бански, провокативният кадър в бяла риза, екзалтираната радост с чанта и балончета във вана... останалото е историята на един фурор. 

Dolce & Gabbana, 2007 Г

Италианската марка също експериментира много с пикантни снимки, но тези от 2007 г. надминават и най-смелите очаквания. Моделите, статични и сякаш замръзнали на кадрите, крещят: "Сексът е всичко!". Голите лъскави мъжки торсове и безкрайните женски крака привличат цялото внимание на света, продажбите се удесторяват, и никой не дръзва да каже, че провокацията не е елегантна. Защото е. 

Tom Ford, 2007 Г

Когато Том Форд основава собствената си модна къща, вече не му се налага да сдържа полета на фантазията и да се ограничава в някакви граници. Така се ражда рекламата за мъжкия му аромат. Знаел ли е Форд, че тя ще бъде обсъждана цели 20 години по-късно? Най-вероятно да. Форд провокира до степен на шок - дизайнерът кара ума да се напрегне, да стартира вътрешно колебание по оста "харесва ми - не ми харесва", и като цяло - взривява социума, защото, факт, подобна реклама обективира женското тяло - акцентът е върху напълно голо женско тяло. Но, при известно задълбочаване, ще усетите иронията зад визуалния разказ - приказка за интимните желания, и на мъжете, и на жените, които ароматът на Форд сбъдва. 

Sisley, 2009 Г

С годините кампаниите постепенно стават малко по-„сдържани“, но никой няма намерението да изостави напълно голотата. Разбира се, на първо място тук става дума за реклама на бельо, но дрехите също са показани от пикантната им страна. Вземете например кампанията на Sisley, в която модели позират със сутиени и бодита, а кожените им якета са облечени върху голата кожа. 

Diesel, 2010Г

Diesel не се впуска в поход да открива Америка - през 2010, на вълната на секс-рекламните внушения, италианската марка нарича кампанията си с лаконичното, но вярно Sex Sells. Вярно е, че към този израз е добавена идеалната фраза: „За съжаление, ние продаваме дънки". Веднага се създава впечатлението, че именно в дънките, и то дънките на Дизел, се крие тайната на успеха. Просто трябва да си ги купиш! В онова десетилетие, когато подобна реклама вече е престанала да бъде често явление, марката създава истински прецедент.

Emporio Armani, 2011 Г

След откровените 90-те години голотата най-често се появява в кампании, посветени на дънките. През 2011 г. Риана е призната за най-секси жена на планетата и за да затвърди успеха си, тя участва в реклама на Emporio Armani, където демонстрира, супер секси наистина, бельото, денима и кожите на италианския бранд. 

Burberry, 2011 Г

Голите кадри са особено популярни в рекламите на парфюми. Когато Burberry обмислят кампанията си за новия аромат Body, те решават да поканят Роузи Хънтингтън-Уайтли. Секси моделът позира в разкопчан марков тренчкот. Едва ли е възможно да се измисли по-добра идея за парфюм с това име.

Versace, 2013 Г

В средата на 2010-те модните къщи изведнъж стават предпазливи по отношение на пределно откровените снимки. Тогава броят на хората, които могат да купуват скъпи неща на килограм намалява драстично поради кризата, така че никой не иска да рискува парите си в името на едно голо тяло. И все пак, не всички са против да добавят малко пикантност. Ето защо Версаче прави историческата снимка на Кейт Мос, на която луксозните чанти на марката покриват стратегически важните места.

Moschino, 2015 Г

На Кейти Пери е поверено да представи есенно-зимната колекция на Джеръми Скот. По това време певицата е близка приятелка с марката и като цяло кампанията се получава доста спокойна, но един от кадрите е наистина провокативен. Кейти е облечена само с кожено палто, обувки и чанта. Оказва се пикантно, но не и провокативно - дизайнерите сякаш все още се боят от твърде очевидни сексуални внушения. 

Versace, 2016 Г

Джиджи Хадид за първи път се появява гола в реклама на италианска модна къща преди 6 години. Тогава моделът показва есенно-зимната колекция. Повечето снимки са направени с дрехи, но за кадъра с чантата момичето остава само по черни токчета, така като гледаме - 12-сантиметрови. 

Calvin Klein 2019 Г

Въпреки факта, че американската марка е отговорна за множеството провокативни кампании през 90-те и нулевите, за известно време има затишие. Но през последните години тази модна къща, заедно с Versace, се опитва да разшири хоризонта с откровено секси снимки в рекламните си кампании. За да направи това, Калвин Клайн ангажира една от най-секси жените на нашето време - Ирина Шейк. На повечето снимки моделът позира гола и това е наистина красиво. 

Jacquemus 2021 Г

Саймън Порт Жакмю често е възхваляван за създаването на "нова" сексуалност. И да, какво друго са пуловерът му с едно рамо или роклята с десетки цепки (четете още: Алоха, Jacquemus, Spring 2022, READY-TO-WEAR!). Модният дизайнер решава да се обади на Кендъл Дженър, за да покаже новата си колекция. Сред кадрите има един наистина ултра секси - моделът се спуска по въже, но не носи нищо друго освен аксесоари и обувки, а гърдите й са едва прикрити от чанта.

Louis Vuitton, 2021 Г

Откровено секси кампаниите продължават да набират скорост. Най-често те са изградени около една проста схема: модел + чанта или обувки, които няма жив човек, който да не пожелае. Френската модна къща Луи Вютон реши да покани актрисата Леа Сейду  да представи новия им луксозен аксесоар. Да, рекламата не крещи директно за секс, а разказва историята на една интимна сутрин. Оказва се не по-малко привлекателно, отколкото в други подобни случаи.

Versace, 2022 Г

Идеята за сестринството е в основата на новата кампания на Versace. Затова не е изненадващо, че Бела и Джиджи Хадид да свете красавици под прожекторите. И ако на първите снимки пикантността на внушението идва от роклите от латекс, накрая марката буквално се "разпада" до плът и чанти. 

Следим с интерес очакваната ескалация на този тип рекламни послания. Първо, продават, второ - "пипнати" от майстори, те са наистина супер естетски, наслада за сетивата, трето - сюжетът е стар, колкото света, спрем ли да го интерпретираме, сякаш ще спрем всичко. Значи не бива.  

More All fashion