Следва

Брад Пит с нови обвинения към Анджелина Джоли, опиянен от успеха на Деп, може би

Червено сияние в киното, в модата и… в София

Something red is coming... 

All About Life преди 1 година

"Червеното е най-красивият начин да извадите нещо важно, нещо секси и нещо необикновено на преден план. Този ярък цвят разкрива. Не мога да си представя да се отегчавате от червеното, това би било като да се отегчавате от човека, когото обичате!“, толкова категорична с апломб може да бъде само легендарната модна икона Даяна Врийланд. Родена в Париж през 1903 г., една от най-колоритните фигури в историята на Vogue и Harper’s Bazaar, оставя следи не само в модния свят, но и в културата на ежедневието. С остър и хаплив език, но и с гардероб, на който може да завиди и Кари Брадшоу, Врийланд най-точно описва силата и символиката на цвета, който най-напред подчинява на себе си изобразителното изкуство, а след това литературата, киното и модата.

Арт историците са категорични, че червеното е траен маркер за вълнение и страст. Според тях, метафората датира откакто свят светува и все още е вградена в ежедневния език: да бъдеш хванат „с червена ръка“ означава да бъдеш открит в извършване на престъпление. Но червеното също е метафора за всички видове психологически състояния. Обикновено се идентифицира със страст и любов. В по-голяма част от образците в тази посока, червеното кореспондира с бурните страсти на душата. Червеното, както казва художникът Аниш Капур, е „цвят, който се проявява отвътре навън“.

 Друг много активен преводач на червеното в думи е магьосникът на словото – Шекспир. В една от най-популярните му пиеси „Макбет“, червеното присъства като „инкарнадин“ — идва от латинската дума caro, означаваща месо или плът, и е свързано с „инкарнация“. Червеното е цветът, направен от тялото, а понякога и тялото, направено от цвят.

В романа си „Името ми е червен“, публикуван през 2000 г., турският писател Орхан Памук превръща червеното в персонаж от плът и кръв. Той говори сам за себе си, разказва автобиографията си и дори притежава забележима личност: самоважна, показна, понякога гъделичкаща. Червеното има дарбата да притежава и това оживява в приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Червените обувки“ от 1845 г. Тя разказва историята на младо момиче на име Карън, което един ден се сдобива с чифт червени кожени обувки. Незабавно се влюбва в новите си притежания, но скоро те започват да упражняват зловеща власт над нея.


The New Megatrends: книгата на годината е от Мариан Залцман


Червеното е умело използвано във филми като „Американски прелести“, „Списъкът на Шиндлер“ и „Три цвята: червено“. Първият кинорежисьор обаче, който се възползва от тайния език на червеното е майсторът на екранния съспенс Алфред Хичкок. В психологическия трилър „Марни“ (1964), базиран на едноименния роман на Уинстън Греъм, червеното е код, който дешифрира мистерията. Главната героиня Марни (актрисата Типи Хедрен) крие миналото си умело, но когато понякога отваря вратичка към него, целият кадър потъва в наситено червено. Сякаш този цвят е коридор към самата нея.

Магичната сила на червеното се открива и модата. Императорът на този цвят е безспорно италианският моден дизайнер Валентино, за когото червеният цвят символизира силата и аристократизма на жената.

Въпреки че модата пази в архивите си някои от най-красивите червени творения, американската дизайнерка на костюми за киното Мерилин Ванс създава червената рокля, която изплува най-напред в съзнанието, когато кодовата дума е червено.
Вечерната рокля на героинята на Джулия Робъртс във филма „Хубава жена“ - Вивиън, с която тя отива на опера заедно с богаташа Едуард, се превръща в тотален хит. Интересът към нея е толкова голям, че през 2014 г., много години след премиерата на романтичната комедия, лондонския музей V&A показват оригиналната рокля, носена от Джулия Робъртс и опашката пред музея не изненадва никой. Заради невероятно успешната комбинация - Джулия Робъртс и червена рокля.

Червеното е и основното вдъхновение на родната илюстраторка, която в портфолиото си има проекти за Gucci и Tate Modern, Розалина Буркова.

фотография: Mateusz Nasierowski

Провокирана креативно от новата лимитирана серия на устройството за нагряване на истински тютюн IQOS 3 DUO Червено сияние, Розалина партнира с Филип Морис България за създаване на една по-различна изложба.

Източник: Филип Морис България

В Yalta Art Room на 10-и и 11-и юни може да видите арт колекцията - комбинация от ръчно рисувани и дигитални елементи, които отключват и предизвикват сетивата. В илюстрациите са вплетени елементи, които разказват за важността да признаваме и приемаме различията си, както и за силата да бъдем заедно.

More All About Life