Следва

Първи кадри от "Моят полицай" (Хари, arrest me!)

Лилавата Маймуна на гениалния Джеф Кунс се продава на търг за Украйна, начална цена минимум 7 милиона

People of art преди 1 година

Аукционната къща "Кристис", предназначена за набиране на помощи за Украйна, ще продадеде нещо много специално и голямо на търг в Лондон на 28 юни. Това е произведението на една от най-големите звезди на съвременното изкуство Джеф Кунс - Balloon Monkey (Magenta). Балонената маймуна в лилаво е от колекцията на Виктор и Елена Пинчук, зрелищна и монументална, създадена от неръждаема стомана в периода 2006 и 2013 г., е с човешки размери  и изглежда като балон - точно в стила и замаха на Кунс. "Винаги съм харесвал предмети, които съдържат въздух, защото са много антропоморфни“, казва Кунс.

Събраните средства ще бъдат използвани за тежкоранени по време на войната войници и цивилни, които се нуждаят от спешно протезиране, лечение и рехабилитация. Въплъщавайки невинността и радостта на децата, Маймуната, обожавана от хора от всякакви възрасти през годините, от днес, когато се обяви търгът, е монументален символ на надежда и солидарност с военни и цивилни мъже, жени и деца в Украйна, които са претърпели ужасни загуби.

През 2008 г. работата постави рекорд за продажна цена на произведения на Джеф Кунс - 25,7 милиона долара. Творбата от колекцията на Пинчук ще бъде изложена на площад Сейнт Джеймс, близо до централата на "Кристи'с" в Лондон, където посетителите могат да уникалната версия на Balloon Monkey (такива са изработени общо 5, всяка в различен цвят) видят от 14 юни до 3 юли.

More from View Sofia

112 години от рождението на Вапцаров, припомняме си Поета и Човека с тези 5 непопулярни стихотворения

Books преди 2 години

Не че всеки от нас не е чел всяка негова дума, всяко стихотворение, равносилни на това светът ти да се разтрепери цял, на сърцето ти да се стопли или пръсне на хиляди частици, на това да усетиш прискърбието от едно жестоко убийство или изконната радост, че този човек го е имало и е писал на твоя роден език. Никола Вапцаров, роден днес през 1909 г., е творец отвъд националното, отвъд злободневното, отвъд политическото. Чистата универсалност и съвършенството на езика си припомняме с тези 5 стихотворения на великолепния ни поет, на един Човек, комуто звездите, сигурни сме, са казали "Браво!"

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра