Следва

Първи кадри от "Моят полицай" (Хари, arrest me!)

Лилавата Маймуна на гениалния Джеф Кунс се продава на търг за Украйна, начална цена минимум 7 милиона

People of art преди 1 година

Аукционната къща "Кристис", предназначена за набиране на помощи за Украйна, ще продадеде нещо много специално и голямо на търг в Лондон на 28 юни. Това е произведението на една от най-големите звезди на съвременното изкуство Джеф Кунс - Balloon Monkey (Magenta). Балонената маймуна в лилаво е от колекцията на Виктор и Елена Пинчук, зрелищна и монументална, създадена от неръждаема стомана в периода 2006 и 2013 г., е с човешки размери  и изглежда като балон - точно в стила и замаха на Кунс. "Винаги съм харесвал предмети, които съдържат въздух, защото са много антропоморфни“, казва Кунс.

Събраните средства ще бъдат използвани за тежкоранени по време на войната войници и цивилни, които се нуждаят от спешно протезиране, лечение и рехабилитация. Въплъщавайки невинността и радостта на децата, Маймуната, обожавана от хора от всякакви възрасти през годините, от днес, когато се обяви търгът, е монументален символ на надежда и солидарност с военни и цивилни мъже, жени и деца в Украйна, които са претърпели ужасни загуби.

През 2008 г. работата постави рекорд за продажна цена на произведения на Джеф Кунс - 25,7 милиона долара. Творбата от колекцията на Пинчук ще бъде изложена на площад Сейнт Джеймс, близо до централата на "Кристи'с" в Лондон, където посетителите могат да уникалната версия на Balloon Monkey (такива са изработени общо 5, всяка в различен цвят) видят от 14 юни до 3 юли.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра