Следва

Moschino, Resort 2023

Миналото: голата Шер на Met Gala и корицата на Time

Икона на "облечената" голота 

All fashion преди 1 година


Шер и Боб Маки на Met Gala, 1974г

В последните няколко седмици всички отново говорят за Шер (трудно е, разбира се, да се назове период, в който не се говори за нея). Този път вечно младата певица и актриса пусна колаборация с Versace под звучното име Chersace - и то не просто така, а за Pride 2022 месеца. Така че не виждаме причина да не си припомним един от най-емблематичните тоалети на вечната икона на стила, а именно прочутата „гола“ рокля, с която Шер смазва стереотипите на Met Gala през 1974 година. Дори само защото е наистина много красива. Освен това и днес всички холивудски звезди и модели все още избират тоалети, вдъхновени от тази емблематична дреха за външния си вид на Килима, така че тя не е загубила и грам от своята актуалност вече 48 години (четете още: Миналото: „ужасно травматичният момент“, в който 18-годишната Жизел Бюндхен трябва да покаже гърдите си на подиума).

70-те определено са ерата на Шер. Тогава се формира нейната "корпоративна" идентичност, която тя допълнително усъвършенства през 80-те и 90-те години. Изобилието от брилянтни тъкани, богати декорации от пера, удивително смели кроп горнища, съчетани с макси поли (тази комбинация се смята за изключително предизвикателна по онова време - в началото снимките на певицата дори са цензурирани) и, разбира се, известните „голи“ рокли - всичко това формира визитната картичка на звездата. Самата Шер си спомня, че обожава  това десетилетие, защото „можех да ходя почти гола през всичките тези десет години“. В това й помага нейният близък приятел и творчески колега - дизайнерът Боб Маки. В различни периоди той работи с Марлене Дитрих, Мерилин Монро и Тина Търнър, но именно сътрудничеството с Шер става решаващо за него, носейки му световна слава. Един от акцентите в тяхното бляскаво сътрудничество е именно Met Gala през 1974 г. (четете още: Art Act: Боб Маки, който "направи" Шер, Елтън, Даяна Рос и другите)

Шер и Маки решават да се явят на светско събитие номер 1 в Америка напълно подготвени. Свикнала да шокира публиката, звездата иска да го направи отново и в резултат се явава почти гола. Шер сякаш усеща, че моментът е точният за подобен стилов шок. Хрумването не е нещо ново - френският дизайнер Жан Луи работи върху подобно търсено внушение, правейки емблематичната рокля на Мерилин Монро, облечена в която тя поздравява Джон Ф. Кенеди за рождения му ден в една от най-сластните и скандални вечери в историята на Щатите (наскоро Ким Кардашян облече същата тази иконична рокля на тазгодишния Met Gala, след което се оказа, че роклята е повредена). За да постигне желания ефект, Боб Маки решава да използва суфле - най-тънката копринена мрежа, която е забранена в САЩ със закон поради запалимост. Но именно тази тъкан може да осигури пълната илюзия за голо тяло. За да не се излиза извън границите на базисното благоприличие, е решено „голата“ рокля да се бродира с мъниста, кристали и пера, които ефектно се залюлават при всяко движение на дивата (четете още: Ваканцията на известните: Шер, съвършена на 75).


Корица на TIME, 17 март 1975 г

Ако днес всяка втора звезда избира още по-шеметно провокативни тоалети за пълен блясък и умопомрачение на публиката при всеки възможен случай, то преди половин век подобен ход е откровено скандален. Появата на Шер на червения килим толкова впечатлява публиката, че певицата е поканена да позира в нея на корицата на списание Time. „По това време Time публикуваше на корицата си само световни лидери или онези, които бяха измислили нещо много важно, като ваксина“, спомня си Боб Маки в интервю за Vogue. Между другото, в много американски градове този брой на списанието е забранен за продажба. Но в тези, където цензурата не е толкова строга, той се разграбва от рафтовете за броени минути.


Тенденцията на драпираните рокли: божествена, точно колкото Шер през 80-те


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.